728x90 MM

Circuit Muziek (sep-okt 2021)

Het muzikale najaar van 2021 belooft weer heel wat lekkers van nationale en internationale bodem. Een voorsmaakje kun je vinden in deze 'Circuit Muziek'.
Circuit Muziek - sep-okt 2021

Hoewel de zomer van 2021 niet de geschiedenisboeken zal ingaan als wilde festivalzomer waarin we onze vrijheid heroverden, was er toch – vaak op zeer creatieve wijze – wel wat te doen. Vrees niet: het muzikale najaar belooft gelukkig weer heel wat lekkers van nationale en internationale bodem.

24 Hours Of Deep Listening
Van 4 tot 5 oktober organiseert het Belgische label Consouling Sounds haar eerste 24-uurs live-ervaring. Tijdens één etmaal nodigt het label je uit voor een intieme ontmoeting met muziek en de artiesten achter de creaties. De eerste editie van het evenement biedt een divers programma, met zowel gevestigde namen van het label als gloednieuwe projecten die volgend jaar gelost zullen worden. De eerste editie van 24 Hours Of Deep Listening luidt een nieuw tijdperk in voor het label, valt er te lezen. ‘Het biedt een steeds evoluerend antwoord op de vraag wat de uitdagingen zijn, in het digitale tijdperk, voor de muzikant, de artiest, het label en alle mogelijke partners in de muziekscene.’
1-2 oktober | Gent | consouling.be

Draaimolen Festival
Sinds 2012 organiseert de evenementenorganisatie Draaimolen jaarlijks verschillende binnen- en buitenevenementen in Tilburg, zoals het Holy Pink event, Roze Maandag, de jaarlijkse Draaimolen x Nous’klaer bijeenkomst op Experience Island, meerdere clubavonden en het jaarlijkse Draaimolen Festival in september. Corona zal dit jaar geen roet in het eten gooien van het festival, dat jonge talenten als gevestigde artiesten experimenteerruimte wil geven. De line-up wordt dit jaar gepeperd met interessante namen zoals Blasha & Allatt, AFRODEUTSCHE, CEM b2b JASSS, Anz en veel meer.
8-19 september | Tilburg| draaimolen.nu

Sound Ecologies
Het tweede deel binnen FIBER Festivals ‘Reassemble Lab’ verkent het potentieel van ruimtelijke geluidservaringen om ecologische processen en landschappen in transformatie te onderzoeken en te voelen. Sound Ecologies nodigt kunstenaars, ontwerpers, musici, ecologen en wetenschappers uit die werken met, of geïnteresseerd zijn in, het medium geluid in de breedste zin van het woord om artistiek en ontwerpend onderzoek te doen. Het Reassemble-team selecteert zelf een diverse groep deelnemers. De deelnamekosten bedragen 70 euro, wat toegang geeft tot alle onderdelen van het lab, alle lezingen, workshops en mentorfeedback.
25-30 oktober | Amsterdam| fiber-space.nl

Peel Slowly And See
Peel Slowly And See verhuisde dit jaar naar de nazomer. Op zaterdag 25 september zal de elfde editie van het Nederlandse ontdekkingsfestival plaatsvinden op de drie podia in het Leidse Cultuurkwartier: Gebr. De Nobel, Scheltema Leiden en Marksteeg 10. Enkele namen die al zijn aangekondigd zijn Roosbeef, Kayhan Kalhor & Rembrandt Trio, YĪN YĪN, Ashley Henry Trio, Kapok, Brader Mûsikî, Meindert Talma, LIONSTORM, Kidbug, HOWRAH.
25 september | Leiden| peelslowlyandsee.nl

AMOK
Het festival Amok was vorig jaar één van de dappere strijders die – netjes aan alle toen geldende regels – wél publiek toeliet. Dit jaar is Esinam centrale gast, de jonge multi-instrumentaliste uit Brussel brengt haar debuutalbum uit op W.E.R.F. Records, en nodigt onder anderen Makaya McCraven en Le Motel uit. Andere namen op dit stadsfestival in Brugge zijn Alfa Mist, Giovanni Di Domenico, Kaja Draksler Octet, Derya Yıldırım & Grup Şimşek, Grand Picture Palace en veel meer.
1-10 oktober | Brugge | kaap.be/amok

Concert: Crack Cloud
Crack Cloud is één van de spannendste projecten uit Canada die de laatste tijd te horen waren. De band onderstreepte die reputatie met hun recente tweede album ‘Pain Olympics’, een grensverleggende wirwar van postpunk, elektronica, pop, jazz en neoklassieke muziek. Op hun jongste telg waren onder meer elementen te horen van mainstream pop en underground noise, die op ongehoorde wijze samenkwamen. Binnenkort speelt de band in de Rotterdamse Maassilo, hoewel het optreden aanvankelijk ingepland werd in Rotown.
9 september | Rotterdam | rotown.nl

Concert: Snapped Ankles
Het mysterieuze Snapped Ankles is een experimentele Oost-Londense postpunkband. Het kwartet omschrijft zichzelf als agrocultural-punktronica, een naam waar je vrijwel niets wijzer van wordt. Noise, drone en post-techno staan centraal, met een resultaat dat doet denken aan Holy Fuck of Health. Voor hun vierde langspeler ‘Forest Of Your Problems’ bedachten ze een emotionele benadering van het bos, en de sjamanen slagen er zowaar in je aan het bewegen te krijgen. De band kruipt op 8 oktober op de planken in het Amsterdamse Paradiso.
8 oktober | Amsterdam| paradiso.nl

Concert: Squid
Er zijn van die bands die precies weten waar ze naartoe willen wanneer hun eerste nummer op papier staat. En dan bestaan er nog bands die doen waar ze zin in hebben en uiteindelijk ook op hun pootjes terechtkomen. Tot die laatste categorie behoort Squid, vijf Britten die postpunk moeiteloos kruisen met jazz, kraut, ambient en, jawel, een vleugje disco. De band, afkomstig uit Brighton, is slechts een paar jaar bezig maar heeft al aardig wat internationale shows op de teller staan. Twee jaar geleden stonden ze al in de spotlights met hun excellente ep ‘Town Centre’, eerder dit jaar wisten ze nogmaals de aandacht van de internationale pers te vatten door hun debuutalbum ‘Bright Green Field’. Of ze even hard rocken op een podium als op plaat mag u zelf beoordelen in Paradiso.
7 oktober | Amsterdam | paradiso.nl

Leffingeleuren
Na de beperkte editie van vorig jaar beloofden de organisatoren voor de 45ste editie van het Belgische Leffingeleuren de terugkeer naar de echte festivalsfeer. Het West-Vlaamse festival wist dit jaar een aantal sterke namen te boeken: BEAK>, Altin Gün, Amenra, Jozef Van Wissem, Nordmann, Uma Chine en Nosedrip. Leffingeleuren wordt over zeven dagen verspreid. Tussen 10 en 26 september zullen naast de eerder genoemde namen ook Sophia, Goose, Mauro Pawlowski, Absynthe Minded, Mooneye, Dijf Sanders en Warmduscher op het podium kruipen.
10-26 september | Leffinge | leffingeleurenfestival.be

Breda Buiten: Graphic Matters & Rogier Telderman
‘s Zomers willen Bredanaars uiteraard het leven meer buiten beleven. Daar wil Breda Buiten, een organisatie met een heus zomerprogramma vol culturele activiteiten, aan bijdragen. Tijdens het festival gaat de pianist Rogier Telderman, die we eerder interviewden in onze Brabant-special, de samenwerking aan met Gonzo (circus)’ hoogsteigen vormgevers, Thomas & Jurgen. Nadat ze ooit al eens voor het Bredase kunstfestival Graphic Matters een muurschildering hebben gemaakt, doen ze dat nu weer op het Klavers Jansen-terrein in Breda, in combinatie met de jazz van Rogier Telderman. De live-premiere vindt plaats op 23 september en zal daarna nog het hele weekend te herbeleven zijn met koptelefoons.
23-25 september | Breda | bredabuiten.nl

Gergiev Festival 2021
Valeri Gergiev noemde Rotterdam ooit zijn ‘tweede thuis’, maar zijn eerste thuis is en blijft Sint-Petersburg. Het festival brengt de zeer bewogen geschiedenis van de stad tot leven met een puike programmatie: natuurlijk zijn Sjostakovitsj’ monumentale Leningradsymfonie en de oer-Russische opera Jevgeni Onjegin van Tsjaikovski gerenommeerd en interessant, maar wij zijn vooral benieuwd naar het optreden van het Rotterdamse collectief Bonsai Panda. De band opereert op het snijpunt van klassiek, jazz en totaal experiment. Onderga een stomende experimentele ervaring met onder meer improvisaties op thema’s van het concert met Gergiev, en een speciaal voor het festival geschreven werk.
16-19 september | Rotterdam | rotterdamsphilharmonisch.nl

Europese tournee Kuzu
Kuzu (Dave Rempis, Tashi Dorji en Tyler Damon) is een trio dat bewijst dat geïmproviseerde muziek anno 2021 ‘het jazzke’ allang ontgroeid is. Zelf zeggen ze te putten uit alles tussen Pharoah Sanders en doom metal. Na de zeer positief onthaalde releases ‘Purple Dark Opal’ en ‘The Glass Delusion’ arriveert Kuzu’s nieuwste wapenfeit ‘All Your Ghosts In One Corner’ begin oktober. Op hun Europese tour doen ze ook uitgebreid de Lage Landen aan.
6 november Trix Antwerpen | 7 november Kaap Oostende | 18 november POM Eindhoven | daverempis.com

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!