728x90 MM

Circuit Muziek juli-augustus 2021

Zeg nooit 'nooit', want er lijkt stilaan ruimte voor hoop: festivals, concertreeksen en internationale tournees lijken stilaan te hervatten, zij het voorlopig vaak in bescheidener, corona-proof formules.
Circuit Muziek - sep-okt 2021

Zeg nooit ‘nooit’, want er lijkt stilaan ruimte voor hoop: festivals, concertreeksen en internationale tournees lijken stilaan te hervatten, zij het voorlopig vaak in bescheidener, corona-proof formules.

Grijp dus snel je vaccinatiecertificaat of je negatieve PCR-test en pik een concert mee in het buitenland, of ga op muzikale ontdekking tijdens het Meakusma Weekend.

Rewire Offline
Na de online editie in mei keert Rewire terug met een offline editie in Den Haag op 10, 11, 12 en 18 september. Het festival bestaat uit een aantal concerten verspreid over verschillende podia en openbare plekken in de Nederlandse stad. Deze reeks kleinschalige events dient als een eerste herintroductie van het gebruikelijke format van Rewire, voordat het festival in april 2022 met een volledige editie terugkeert in Den Haag. Volgende artiesten zullen al zeker optreden op het festival: Loraine James, Geoffrey Burton & Sarah Yu Zeebroek, Benjamin Abel & The Unrequired Love – Spectacles, Ashley Paul, Pan Daijing, Ale Hop. Houd zeker de website van het festival in de gaten of surf naar het Facebook-evenement ‘Rewire 2021 – offline edition’.
10-19 september | Den Haag | rewirefestival.nl

X Valkhof Festival 2021
Traditioneel vindt het Valkhof Festival plaats tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. De wandeltocht beperkt zich dit jaar – bij gebrek aan diezelfde Vierdaagse – tussen verschillende locaties in de stad. Onder de alternatieve naam X Valkhof Festival (vrij naar de leus ‘Er is altijd een Plan X’ waar de organisatie zich dit jaar aan optrok) zijn er optredens van klinkende namen als SLIFT, Oiseaux-Tempête, Broeder Dieleman, Oscar Peters, Hemelbestormer, Wouter van Veldhoven en Aya Suzuki.
17-23 juli | Nijmegen | valkhoffestival.nl

Meakusma Weekend
Van 3 tot 5 september organiseert Meakusma het Meakusma Weekend, een variant op het vroegere gelijknamige festival. Deze keer vindt het Belgische festival plaats in een leegstaand winkelcentrum in het centrum van Eupen, waar drie dagen lang concerten, dj-sets, performances, installaties en live radio georganiseerd zullen worden. Ook in de Friedenskirche, de kunstgalerie Vorn und Oben, het IKOB Museum voor Hedendaagse Kunst en op verschillende openbare plaatsen in Eupen zullen concerten en installaties te zien zijn. Dag- en nachtprogramma worden binnenkort aangekondigd. Zoals de zaken er nu voorstaan, moeten de deelnemers aan het weekend volledig gevaccineerd zijn of een bewijs van een negatieve PCR-test kunnen voorleggen aan de ingang. Bezoekers die één van de twee kunnen voorleggen, hoeven geen mondmasker te dragen en dienen zich niet te houden aan de social distancing-maatregelen.
3-5 september | Eupen | meakusma-festival.be

Kiezsalon 2021
Flaneer je deze zomer toevallig door Berlijn, vergeet dan zeker geen concert van het Kiezsalon mee te pikken. Tijdens de zomerse concertreeks kan je vernieuwende acts zien zoals Anna von Hauswolff, Mabe Fratti, Lea Bertucci, Jessica Ekomane, Rosaceae, Amanar en nog veel meer lekker innovatief geweld. De concertreeks vindt plaats in verschillende delen van de Duitse hoofdstad, van de Gärten der Welt en Köllnischer Park tot de rooftopbar van het Haus der Kulturen der Welt.
juni-november | Berlijn | digitalinberlin.de

Danubian Voyage Tour
Vanaf 8 juli gaat het muzikale ensemble Arifa weer op tournee. Het ensemble, dat dit jaar al elf kaarsjes mag uitblazen, verbindt eeuwenoude muziektradities uit de Balkan en Centraal-Azië met hedendaagse vormen van westerse geïmproviseerde muziek en jazz. Voor hun nieuwste tour, de Danubian Voyage, rekruteerde de band de Bulgaarse kavalspeler (een Bulgaarse herdersfluit) Zhivko Vasilev en de Hongaarse cellist Bence Huszar. Op die manier smelten westerse klassieke instrumenten als piano en cello samen met de kaval en percussie-set waarin verschillende continenten weerklinken. Het eerste optreden van het ensemble vindt plaats in Amsterdam, aansluitend volgen nog optredens in onder meer Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Leiden en Keulen.
juli-november | arifamusic.com

Visitations III
Visitations is een door Sound in Motion georganiseerd festival waarbij telkens internationale muzikanten worden gekoppeld aan lokaal en opkomend talent tijdens een korte residentie. De derde editie van 2021 is er eindelijk weer één voor een publiek. “A” Trio (Mazen Kerbaj, Sharif Sehnaoui en Raed Yassin), toppers die al samenwerkingen achter de rug hebben met Alan Bishop en Nadah El Shazly, duiken gedurende drie dagen publiekelijk de koffer in met Elko Blijweert, Jeroen Stevens, Milan Warmoeskerken en Simon Beeckaert van het Antwerpse The Groovecats Deluxe.
9-11 september | Het Bos, Antwerpen | soundinmotion.be

Summer Bummer 2021
Datzelfde Sound in Motion organiseert ook eindelijk weer hun jaarlijkse hoogmis van de ‘vrije muziek’ in de ruimste betekenis. Op het programma een mooie mix van internationale en lokale acts. Mats Gustafsson komt zijn nieuwe enterprise The End voorstellen, samen met Sofia Jernberg, Kjetil Møster, Anders Hana en Børge Fjordheim. Ruidoscuro. (mét puntje, jawel) is het nieuwe sextet van Frank Rosaly, Andy Moor, Joachim Badenhorst, Marta Warelis, Ibelisse Guardia Ferragutti en Ingebrigt Håker Flaten. Vaste Oorstofgasten op de afspraak: Mudskipper (Terrie Ex, Paal Nilssen-Love, Signe Emmeluth, Hanne De Backer), Grid Ravage (Yves De Mey, Louis Evrard, Gino Coomans) en Praed (Paed Conca en Raed Yassin van “A” Trio). !Mof!Aya! het extatische freejazzduo van saxofonist John Dikeman en drummer Aleksandar Škorić wordt vervoegd door Irreversible Entanglements bassist Luke Stewart. Verwacht verder de tapeëxploten van Sitka met Jef Mertens, een soloset van Omar Gebruers, duo’s van Farida Amadou & Floris Vanhoof en Seppe Gebruers & Nils Vermeulen, het trio Sofia Kakouri, Lazara Rosell Albear en Audrey Lauro en Maca Conu, het nieuwe octet van Jonas Cambien. Naar goede Summer Bummergewoonte is er een workshop voor de hele familie (door Matrix’ Musica Futurista), een platenbeurs, filmvertoningen en slow food.
25-26 augustus | De Studio, Antwerpen | soundinmotion.be

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!