728x90 MM

Circuit Muziek

Heb je hier en daar nog een gaatje in je muzikale agenda? Check dan ons muziekcircuit in Gonzo (circus) 170.
Circuit Muziek Gonzo (circus) #170

Heb je hier en daar nog een gaatje in je muzikale agenda? Trek dan deze zomer eens naar Wallonië om uit volle borst weer ‘DOUREUUUH!’ te brullen, of ga een keertje naar Berlijn om vooruitstrevende vrouwelijke en non-binaire elektronica-artiesten live in actie te zien.

Heroines of Sound Festival
Het Berlijnse Heroines of Sound is een bijzonder festival dat vrouwelijke elektronica-artiesten centraal stelt. Het doel van hun evenementen is om muziek van vrouwen in de elektronikamuziek toegankelijk te maken voor een breder publiek. Het festival heeft tot dusver al zo’n 150 vrouwelijke/non-binaire artiesten uit 24 verschillende landen op het podium gezet. Avontuurlijke elektronicafanaten reppen zich dus best naar Berlijn. Dit jaar kan je er artiesten bekijken als Mariam Gviniashvili, Anna Arkushyna en Alla Zagaykevych.
7 – 9 juli | Berlijn | heroines-of-sound.com

Gent Jazz Festival
Liefhebbers van jazz kunnen elk jaar in juli hun hart ophalen tijdens het Gent Jazz Festival. Nationaal en internationaal gerenommeerde artiesten vullen het programma, denk maar aan GoGo Penguin, Theon Cross, Black Flower, Sam De Nef, Kae Tempest, De Beren Gieren of Youn Sun Nah. De gezellige Gentse Bijloke-site is het toneel voor het jazzfestival dat steeds een breed publiek weet aan te spreken. Wereldsterren en aankomend talent verwennen er de festivalgangers op muzikaal vlak.
7 – 17 juli | Gent | gentjazz.com

Dour
DOUREUUUH! Ja, sorry, we konden de slagzin van een van Belgiës meest bekende festivals moeilijk laten liggen. Al wie houdt van een iets alternatiever programma kan maar beter tickets kopen voor het Waalse festival. Alsof die vijf dagen Dour nog niet genoeg waren, krijg je er nu ook nog drie dagen Dour CampFest bij. Dat betekent extra lang feesten, nog minder douchen en nog veel meer bier. Van woensdag 13 tot zondag 17 juli kan je er artiesten spotten als Black Country, New Road, Avalanche Kaito, Casual Gabberz, Jameszoo, Avalon Emerson, Danny L. Harle, De Schuurman, Dorian Electra, Flohio, IC3PEAK en nog zo veel meer.
13 – 17 juli | Dour | dourfestival.eu

Valkhof Festival
Ook bij het Nederlandse Valkhof Festival is de pauze bijna voorbij. Dit jaar vindt Valkhof plaats van 16 tot en met 22 juli in Nijmegen. Er is een nieuw podium, een divers programma en een groot aantal namen die je zeker moet ontdekken. Opvallende acts bij de nieuwe bevestigingen zijn onder meer de Oekraïense artiesten Zbaraski en Alyona Alyona, de Britse postpunkbeloften Billy Nomates en Just Mustard en talentvolle jazz-acts als Power to the Pipop & Friends, Masaa en Peter Somuah.
16 – 22 juli | Nijmegen | valkhoffestival.nl

Dekmantel Festival
Het Amsterdamse Dekmantel Festival is weer terug, en dat betekent: vijf dagen lang de klok rond muzikale performances in en rond Amsterdam. Meer dan 120 artiesten geven het beste van zichzelf met innovatieve geluiden uit het hele muzikale spectrum, onder andere Altin Gün, Call Super, Animistic Beliefs, Helena Hauff, DJ Haram, Marina Herlop, Jameszoo, Mary Lattimore, Nazira en Jon Hopkins. Alsof dat nog niet genoeg is, pakt het festival ook uit met een pre-programma vol talks, filmvertoningen, radioshows en andere soorten events die verspreid zijn over de hele stad.
3 – 7 augustus | Amstelveen | dekmantelfestival.com

Summer Bummer
Summer Bummer is stilaan een jaarlijkse date geworden voor zij die hun muziekjes graag wat vrijer hebben. Dit jaar pakt het festival uit met een primeur: Praed Orchestra, de zeventienkoppige all-starformatie rond Paed Conca en Raed Yassin, die voordien alleen nog maar in Sharjah (VAE) optrad, komt naar Antwerpen. Zullen onder anderen in het orchestra aantreden: Maurice Louca, Youmna Saba, Sam Shalabi, Alan Bishop (Sun City Girls), Michael Zerang en Radwan Gazi Moumneh (Jerusalem in my Heart). Andere grote namen zijn Tashi Dorji, Peter Brötzmann, Hamid Drake, Christopher Bothén (rechterhand van Don Cherry) en The Dwarves of East Agouza. Naar goede gewoonte is ook jong lokaal talent goed vertegenwoordigd, zoals Elisabeth Klinck, Els Vandeweyer, Stan Maris, Ann Eysermans en Hanne De Backer. De presentatie is in de kundige handen van Gonzo’s eigen Guy Peters, wat op zich al een reden is om naar Antwerpen af te zakken.
26 – 27 augustus | Antwerpen | soundinmotion.be

Meakusma
Door een pandemie en ongeziene overstromingen in Oost-België moest Meakusma in 2020 en 2021 noodgedwongen opgeschort worden, maar dit jaar is het festival terug with a vengeance! Niet alleen kan je naar goede gewoonte spannende artiesten op de planken zien, zoals Buttechno, Gavsborg, Holy Tongue of Anthony Naples, Meakusma breidt dit jaar uit met een extra dag om de twee gemiste edities te compenseren. Zoals gewoonlijk zal het centrum van het festival het prachtige Alter Schlachthof in Eupen zijn. Enkele van hun andere vertrouwde zalen in en rond Eupen zullen ook weer beschikbaar zijn, naast een paar nieuwe locaties die dit jaar voor het eerst zullen gebruikt worden.
1 – 4 september | Eupen | meakusma-festival.be

Words & Music
Het Nederlandse festival Words & Music presenteert op 3 september muziektheater, do-it-yourself-cut-ups, gloednieuwe muziek, installaties, film en meer. De festivalroute loopt door verschillende ruimtes van het Muziekgebouw. Na de succesvolle eerste editie in 2020 brengt het ensemble Asko|Schönberg ook dit jaar opnieuw makers en performers uit verschillende disciplines op onverwachte wijze samen. Words & Music is deze keer geïnspireerd door componist Luciano Berio (1926-2003) en literair enfant terrible William S. Burroughs (1914-1997). Beiden pasten op geheel eigen wijze de techniek van cut-up toe: ze gebruikten fragmenten van bestaand en nieuw materiaal om nieuw werk te creëren. De ideale gelegenheid om het werk van componist Yannis Kyriakides en Genevieve Murphy beter te leren kennen!
3 september | Amsterdam | muziekgebouw.nl

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!