728x90 MM

Circuit Muziek (nov-dec 2021)

Dit najaar valt er eindelijk weer wat te beleven op de podia van de Lage Landen.
Circuit Muziek Gonzo (circus) #166

Le Guess Who?
Mogelijk is deze tip mosterd na de maaltijd, want de kaarten voor Le Guess Who? vlogen als warme broodjes over de toonbank. Laat het een aanbeveling zijn om Le Guess Who? voortaan beter in de gaten te houden, zodat je volgende keer niet uit de boot valt bij de ticketverkoop. Ook deze editie hebben de organisatoren met John Dwyer (Osees), Lucrecia Dalt, Midori Takada, Matana Roberts en Phil Elverum (The Microphones / Mount Eerie) een fijne groep curatoren aan zich weten te binden. De lijst met artiesten die optreden, is misschien nóg fijner. Check onze online special op www.gonzocircus.com voor een selectie interviews met onder andere Duma, Angel Bat Dawid, Space Afrika, Blak Saagan en Matana Roberts.
11-14 november | Utrecht | leguesswho.nl

Super-Sonic Jazz Festival
Op vrijdag 19 november organiseert Paradiso de vijfde editie van het vijfdaagse Super-Sonic Jazz Festival. Op het festival zijn zowel nationale als internationale artiesten te bewonderen die invloeden van traditionele jazz combineren met soul, hiphop, elektronische, klassieke en niet-westerse muziek. Zo zullen onder andere Nubya Garcia, Moses Boyd, Matthew Halsall, Sons of Kemet, Alabaster Deplume, Athletic Progression en cktrl van de partij zijn. De concerten vinden plaats in Paradiso en De Duif.
17-21 november | Amsterdam| paradiso.nl

Brussels TUUB
Brussels TUUB is een muziekinitiatief waarbij de Brusselse vzw Brusseleir (in samenwerking met vi.be en Ancienne Belgique) op zoek gaat naar jong talent om een cd op te nemen in het Brusselse dialect. En om in het Brussels verder te gaan: De zeive leekes van de zeive geselectioneide ‘bands’ wërre opgepakt op CD, én daane CD zal wërre geprezenteid in den Ancienne Belgique.
20 november | Brussel | abconcerts.be

Concert: Osees
Orinoka Crash Suite, OCS, Orange County Sound, The Ohsees, The Oh Sees, Thee Oh Sees… De Amerikaanse psychedelische garagerockband Osees onderging al evenveel naamsveranderingen als het aantal albums dat ze maakten. De laatste twintig jaar waren dat er al meer dan twintig, en met kapitein John Dwyer aan het roer lijkt het erop dat de band nog heel wat meer in zich heeft. Om hun nieuwste wapenfeit ‘Protean Threat’ te vieren, keren ze terug naar de Gentse Vooruit. Tickets beschikbaar via de website.
23 november | Gent | vooruit.be

Tilburg Concrète
Het Concreet is een laboratorium voor analoge muziek in Tilburg, gerund door componist Mathijs Leeuwis en Mathijn den Duijf (bekend van het Utrechtse Kytopia). Op 26 en 27 november vindt daar een heuse muziekmarathon plaats van maar liefst 24 uur. Vanaf 20.00 uur zal een volledig etmaal elk uur een andere musicus (van slagwerk tot baglama, zang, viool, piano, gitaar, blokfluit, modulaire synth, …) de studio binnen komen om een reactie te geven op dat wat Mathijs en Mathijn hem/haar voorschotelt. Dit alles wordt uiteindelijk live gestreamd. Hou de website van Het Concreet in de gaten voor meer informatie over deze tour de force!
26-27 november | hetconcreet.com

Concert: Personal Trainer
Voor de Nederlandse band Personal Trainer draait alles rond improvisatie. De band maakt al een tijdlang furore in Nederland met z’n krachtige indie en zal binnenkort ook te zien zijn in Rotown. Volgens fans is elk concert van de groep een speciaal, onmogelijk te herhalen schouwspel. Niks is te gek voor Willem Smit en zijn indierockorkest: net als James Murphy van LCD Soundsystem is hij zowel bandleider als de grootste muziekfan in de zaal. Op 2 december speelt de band de pannen van het dak in Rotterdam. Meer info en tickets via de website van Rotown.
2 december | Rotterdam | rotown.nl

Rewire x Korzo
De concertfilm van het Duitse elektronicatrio Carl Gari en de Egyptische zanger Abdullah Miniawy was een beklemmend hoogtepunt van de online Rewire-editie afgelopen mei: hun werk ‘The Act Of Falling From The 8th Floor’ gaat over iemand die van de achtste verdieping naar beneden springt, waarbij ieder lied een ander tafereel dat deze persoon ziet beschrijft, tezamen een indringende aanklacht vormend tegen het huidige Egyptische regime. Op 10 december organiseert Rewire, in samenwerking met Korzo, een fysiek vervolg op dit indrukwekkende optreden. En alsof dat al niet genoeg was, zal ook Lotic met een trio hoornspelers haar nieuwe album ‘Water’ presenteren.
10 december | Den Haag | rewirefestival.nl

A New Wave of Jazz
Vanaf het najaar van 2021 slaan het Nederlandse PlusEtage uit Baarle-Nassau en het Belgische label A New Wave Of Jazz de handen in elkaar met een nieuwe reeks van concerten die tweemaandelijks zal lopen naast de reguliere programmatie van PlusEtage. Een concertreeks die volledig gewijd is aan vrije improvisatie, avantgarde en experimentele freejazz. Voor het eerste concert, in oktober, trad Martina Verhoeven samen met George Hadow en Patrick De Groote aan. Het eerstvolgende concert staat gepland voor 29 december, met John Dikeman, Tom Malmendier, Dirk Serries en Emilie Škrijelj.
29 december | Baarle-Nassau| plusetage.nl

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!