Bij_Voorbeeld: Ben Chasny (Six Organs Of Admittance)

Van tokkelende punk tot rockende folkie

Ben Chasny - Foto: Cam Archer
Ben Chasny - Foto: Cam Archer

We kennen hem als een rocker in Comets On Fire en als folkie op de platen van Six Organs Of Admittance: Ben Chasny, de man die al psych-folk speelde toen de term nog moest worden uitgevonden.

We treffen Chasny tijdens een bescheiden crisismoment. Gisteren in Parijs heeft één van zijn versterkers het begeven, en nu tijdens de soundcheck in Trix te Antwerpen geeft het vervangingsexemplaar er de brui aan. Gelukkig krijgt hij de boel onder controle en wanneer we ons even later backstage nestelen, is het gemoed al weer enigszins bedaard.

VADER

Het zit je niet erg mee tijdens deze tournee?
BC: “Valt wel mee hoor. Muzikaal gaat het erg goed, alleen zijn er wat … dingen gebeurd (lacht). Onze bus werd gekraakt, onze merchandise werd gestolen, en dan dat gedoe met de versterkers. Opeens bleek ook dat we hier in Europa geen vaste geluidsman zouden meenemen op tour. Van die dingen. Maar we laten het niet aan ons hart komen.”

Des te beter! Laten we het om te beginnen hebben over je muzikale invloeden. Kom je uit een muzikaal gezin?
BC: “Niemand speelde muziek, maar mijn vader had wel veel platen in huis. Je kunt hem gerust een verzamelaar noemen.”

Wat heb je daar zoal van opgestoken?
“Vooral de klassiekers, hoor. Rolling Stones, The Beatles en Neil Young. Maar ook Nick Drake – daar ben ik hem zeer dankbaar voor – , Leo Kottke, Leonard Cohen, … Maar er zaten ook wat van die vreemde psychedelische platen tussen. Ken je Tonto’s Expanding Headband?”

Wie kent ze niet! Nee, eerlijk: nooit van gehoord.
BC: “Ze waren één van de eerste bands die met synthesizers werkten. Ze hebben er zelfs eentje voor Moog ontwikkeld. En dankzij mijn vader ken ik ook de Zweedse organist Bo Hansson. Die heeft onder meer een conceptplaat gemaakt rond ‘Lord Of The Rings’. Dus hij had wel een goede smaak, mijn vader. Al zaten er natuurlijk ook wel wat stinkerds in zijn collectie (lacht).”

Meer lezen?

Koop Gonzo (circus) #95 los via één van de verkooppunten of via de webshop

Meer info

WWW

www.sixorgans.com (officiële website)
www.stevequenell.com (artwork)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!