Kati Heck


Broccolivoeten en straatduiven

Kati Heck is schilder. Ze schildert vooral mensen. Maar daarbij lijkt steeds iets mis te gaan: op haar doeken verschijnen gezwellen en vreemde obstakels en de afgebeelde personen nemen ongemakkelijke houdingen aan…

Kati Heck - Foto: Katrien Schuermans

Kati Heck (1979) is van Duitse origine, maar woont sinds haar negentiende in Antwerpen. Na een opleiding schilderkunst aan de Academie voor Schone Kunsten (1999-2001) bleef ze plakken in de stad. Ze leerde er haar man kennen en woont nu in een huis naast een Colruyt (Belgische supermarkt, red.) met ruime parking.
Kati Heck: “Ik had het niet zo naar mijn zin in Düsseldorf. Samen met een vriendin had ik het geluk dat we werden aangenomen op de Academie. Zij wilde fotografie studeren, ik schilderkunst. In Duitsland zou dat veel moeilijker zijn geweest, daar studeer je pas wanneer je ouder bent.”
“Jong studeren heeft zijn voor- en nadelen. In België beginnen mensen als ze achttien zijn en weten ze eigenlijk niet goed of dit nu echt is wat ze willen doen. Dus in die klassen is er helemaal geen concurrentie, niks. Soms is dat ook jammer; als jij zelf iets wilt en je kunt met niemand – in elk geval met weinig mensen – iets uitwisselen. Uit mijn klas is er uiteindelijk… ik denk dat eentje nog met kunst bezig is, maar de rest is iets anders gaan doen. In Duitsland is dat helemaal anders: daar kiest een leraar – vaak zijn dat bekende kunstenaars – zijn studenten en de student kiest zijn leraar. Daarom wilde ik eigenlijk niet in Düsseldorf studeren, omdat je dan vaak ‘de student van’ blijft. Ik heb Fred Bervoets gehad als leraar, maar in het buitenland is hij helemaal onbekend. Dat maakt geen indruk wanneer iemand in Berlijn je vraagt bij wie je hebt gestudeerd. Maar volgens mij is dat helemaal niet van belang, als iemand maar een goede leraar is.”

Meer info

www

www.stellalohausgallery.com

Meer lezen?

Koop Gonzo (circus) #101 los via één van de verkooppunten of via de webshop.


Reacties