Blog Magazine

Interview Kurt d'Haeseleer


Tijdens More Music! zal de Vlaamse kunstenaar Kurt d’Haeseleer samen met muzikant Franck Vigroux ‘Centaure’ opvoeren, een performance waarin elektronische muziek en videobeelden samenkomen. d’Haeseleer beschouwt zijn bijdrage aan het geheel als een livesculptuur: het resultaat van een bijna fysieke omgang met beeld.

Kurt d’Haeseleer werkt met moderne, digitale productie-, opname- en montagetechnieken, waarbij hij graag de samenwerking opzoekt. Zo maakte hij video’s voor diverse theater-, opera- en dansvoorstellingen, en op de lijst met mensen met wie hij werkte prijken namen als Köhn, Jon Hassell en Peter Verhelst. Daarnaast is hij artistiek directeur van kunstenaarscollectief Werktank, dat op zijn site wordt omschreven als een ‘factory for new and old media art’. d’Haeseleer: “Het is heel prikkelend en inspirerend om met anderen te werken, zoals met een hele theatercrew, maar ik vind het ook fijn om me daarna terug te trekken in mijn montagekamer.”
De afgelopen jaren is het werk van d’Haeseleer binnen diverse contexten getoond. “De omgeving of toepassing brengt gevolgen met zich mee: niet alleen voor de aanpak, maar ook hoe het resultaat eruit ziet. Ik heb voor een opera van Guy Cassiers een keer een filmwerk gemaakt dat op een ronddraaiend, cirkelvormig stuk metaal werd getoond; het resultaat had iets weg van een hologram. Sommige ideeën werken beter dan andere, en het is aftasten wat in welke situatie past. Zo vind ik het werken met meerdere projectieschermen niet altijd even gemakkelijk, maar tegelijk is het een uitdaging. Ik heb ook een keer een video getoond op drie grote, mobiele led-balken die veel licht uitstralen. Dat maakt het moeilijk om het beeld te ‘kneden’.”

Mysterieus weefsel

Een spraakmakende samenwerking is die met de Franse muzikant Franck Vigroux. Online fragmenten toonden ons een gebalanceerde show, waarin beeld en muziek om en om de leidende rol opeisen. Op de rustige momenten zorgt Vigroux voor een atmosferische filmsoundtrack bij de beelden, en als het tempo omhoog gaat, en op een verwrongen manier zelfs dansbaar wordt, voegt d’Haeseleer nerveuze, ritmische sequenties toe die doen denken aan videoclips. Zijn bijdrage mag volgens hem niet worden aangezien voor zomaar visuals bij de muziek, en terecht. De videosequenties zijn van zichzelf al indrukwekkend en tonen intrigerende beelden zoals constant veranderende abstracte vormen, schimachtige wezens die half spook, half raver lijken te zijn, naakte mensfiguren te midden van mysterieuze weefsels – het tafereel roept associaties op met de kunstmatige geboortescènes uit sciencefictionfilms. Er ontstaat een afwisseling tussen beelden die individueel én in verband met elkaar moeilijk vast te pinnen zijn of zelfs te interpreteren, maar direct op de verbeelding inspelen en daardoor een grote zeggingskracht hebben.
Vigroux en d’Haeseleer hebben ‘Centaure’ sinds 2015 inmiddels ongeveer vijfentwintig keer opgevoerd. d’Haeseleer: “De eerste keer duurde de performance een minuut of vijfentwintig. De keer daarna kwamen er tien minuten bij, en gaandeweg diende zich extra materiaal aan of werd dat juist geschrapt. Het geheel blijft eigenlijk steeds muteren. Zo proberen we ook de balans tussen beeld en geluid in orde te houden. Ook beïnvloedt onze gemoedstoestand de uitvoering. Grappig genoeg worden we vanwege de inhoud soms aangezien voor ongelukkige zielen. Dan vragen toeschouwers me na afloop of alles wel goed met me gaat, omdat ‘Centaure’ zo donker overkomt. Dan zeg ik meestal: ‘Vandaag had ik nog wel een goede dag.’”
Tijdens ons gesprek barsten d’Haeseleer en ik regelmatig in lachen uit. Zo te zien is er weinig reden tot zorgen. “Ik bewonder David Lynch. Hij maakt duistere films, maar als je interviews met hem bekijkt zie je een humoristische, speelse man. Wat ik ook goed aan hem vind is dat hij niet wil uitleggen wat zijn films betekenen, maar dat hij tegelijkertijd wel wil vertellen over hoe ze gemaakt zijn. Veel mensen gaan af op wat de maker zegt over de betekenis van een werk, alsof dat de definitieve, onveranderbare betekenis is. Ik ben daarom voorzichtig met zulke uitspraken. Belangrijker is dat toeschouwers zelf geprikkeld worden. (Zet een spottende stem op) ‘Centaure’ gaat over de invloed van het verleden en zo…”

Klonen

Toch wil d’Haeseleer wel iets vertellen over de achtergrond van ‘Centaure’. “Het oorspronkelijke concept is geïnspireerd op het antropoceen. Daardoor kwamen Franck en ik op het idee van een mogelijke toekomst, eeuwen later, waarin de mensheid min of meer is samengesmolten met technologie. Het is een posthumanistisch toekomstbeeld waarin de mens zichzelf onder meer door kloontechnieken heeft uitbesteed aan de techniek en eigenlijk niet meer op zijn verre voorouders lijkt. Op een geven moment wordt er geprobeerd om weer een ‘pure’ mens te creëren, maar dat gebeurt op basis van DNA dat door al die technische ontwikkelingen zo is ‘vervuild’ dat het klonen niet lukt. Een echte verhaallijn is er niet, eerder een opvolging van sequenties, dan blijft er ruimte om zelf na te denken over thema’s als de relatie tussen mens, technologie en waarneming.” Het gevolg van die mislukte herscheppingspoging zijn figuren die in de verte herkenbaar zijn als mens, maar die constant van vorm lijken te verschieten, alsof ze hun ‘ware’ of gewenste gedaante onmogelijk kunnen fixeren.
Die dunne scheidslijn tussen mens en techniek, menselijkheid en niet-menselijkheid, doet denken aan de twijfels die hij oproept met zijn video’s: zijn dit ‘echte’ filmbeelden, beelden naar computeranimaties, of naar een mix daarvan? “Dat hoor ik vaker. Zo gebruik ik beelden van een paard, waarvan veel toeschouwers zich afvragen of het nu een echt dier is of een 3D-model. Die manipulerende manier van werken biedt ook veel mogelijkheid voor humor, zoals in de video ‘Simulacres’ (gemaakt bij een nummer van Franck Vigroux, mab). Daarin heb ik opnames gebruikt van een onschuldige schoolklas, maar die kinderen zijn in het eindresultaat een soort agressieve Chris Cunningham-dwergen geworden.”

Horror

Omdat More Music! een gezamenlijk festival is van een poppodium én een concertgebouw, besluit ik d’Haeseleer een gemene vraag te stellen: waar zou hij zijn eigen werk onderbrengen, bij de hoge of bij de popcultuur? Hij lacht: “Er zijn volgens mij nog wel veel mensen die dat onderscheid maken, maar ik vind het irrelevant. Mijn video’s bekijken is denk ik net zoiets als zwemmen: daar moet je ook niet te veel bij nadenken, maar het gewoon doen. Het is helemaal niet erg om iets niet gelijk te snappen; zelf hou ik ook erg van elpees die ik een keer of vijf moet horen voordat ik ze enigszins kan doorgronden. Hoewel de inhoud van ‘Centaure’ donker is, kan ze toch best een breed publiek aanspreken. Soms komen er schoolklassen kijken. De scholieren zitten vaak de eerste vijf minuten gewoon te sms’en, zoals ze op die leeftijd doen, maar al vrij snel worden ze vaak toch meegezogen. Enerzijds snap ik dat mijn werk niet voor iedereen toegankelijk is. Anderzijds ben ik zelf opgegroeid met popcultuur, waar nog sporen van zijn te zien: soms denken mensen dat de beelden in mijn video’s uit horrorfilms komen. Ik heb een filmstudie gedaan, waarbij de docenten ons aanmoedigden om niet alleen naar auteurscinema te kijken maar ook naar blockbusters en reclames, omdat je daar ook politieke en sociale thema’s uit kunt pikken. ‘The Texas Chainsaw Massacre’ vond ik geweldig. Overigens, op diezelfde avond tijdens More Music! speelt ook Fennesz, die al een jaar of twintig een inspiratiebron voor me is omdat hij geluid aandachtig en gedetailleerd manipuleert. Ik doe iets vergelijkbaars met beeld.”
Er zit inderdaad iets horrorachtigs in d’Haeseleers werk, waarin vaak mis- en vervormde mensenfiguren te zien zijn die een getergde indruk maken, alsof ze worstelen met een innerlijk monster dat elk moment zijn weg naar buiten kan vinden. Het zijn mysterieuze beelden die je net niet helemaal kunt duiden, maar die wel intuïtief invoelbaar zijn en veel associaties oproepen, waaronder de schilderijen van Francis Bacon. Diens invloed is goed te zien in een video als ‘Simulacres’, waarin de zojuist al genoemde, gepixelde ‘Chris Cunningham-dwergen’ worden afgewisseld met shots van mensen van wie de gezichten door onzichtbare krachten in elkaar gedrukt lijken te worden. Het zijn confronterende, fysieke beelden, zoals Bacons vleeshompachtige of op andere wijze misvormde mensen sterke, zelfs lichamelijke reacties kunnen oproepen.
d’Haeseleer: “Ik bewonder Bacon om die zware vervormingen die iets heel fysieks hebben, waardoor zijn schilderijen ergens tussen figuratie en abstractie terechtkomen.”

Kunst als baan

Een andere belangrijke invloed is d’Haeseleers filmstudie, en specifiek “experimentele films uit de jaren 1960, toen filmmakers hun materiaal als iets fysieks begonnen te zien en bijvoorbeeld de rolletjes fysiek gingen bewerken. Dat doe ikzelf niet, maar ik beschouw beeld wel als iets heel materieels. ‘Centaure’ zou je kunnen omschrijven als een livesculptuur of -schilderij. Ik gebruik vrijwel altijd videomateriaal dat ik zelf heb geschoten, maar het kan soms jaren duren voordat die beelden in de juiste context terechtkomen. Vervolgens ga ik daar als het ware mee beeldhouwen: afmetingen en verhoudingen veranderen, pixelachtige effecten gebruiken, enzovoort. Ik gebruik zelden onbewerkt filmmateriaal. Aan HD-video’s kan ik me nogal ergeren, omdat die soms zo scherp zijn dat ze daardoor juist nep lijken. Toen ik net films begon te maken, voegde ik juist vaak extreem veel korrel toe om het gladde beeld te vermijden. Nu stop ik vaker de noise in het beeld zelf, waardoor er van binnenuit vervormingen ontstaan.”
Het pixelachtige dat veel van zijn werken kenmerkt, wordt op zijn website omschreven als een symbool voor de overvloed van beelden in de media. d’Haeseleer: “Het zijn daardoor een soort metabeelden, ze gaan over het kijken zelf. Maar ik ben wel voorzichtig met een term als mediakunst. Ik hou niet zo van overal labels op plakken, maar kijk juist graag verder. Bij Werktank (o.a. met Nicky Assmann en oude Gonzo (circus)-bekenden Floris Vanhoof en Jo Caimo, mab) is daarom in de loop der tijd niet alleen ruimte ontstaan voor ‘traditionele’ mediakunst, maar inmiddels ook voor kinetische en geluidskunst. De bedoeling van de samenwerking is dat we in onze eigen richtingen kunnen blijven werken, maar dat we tegelijkertijd mogelijkheden scheppen om van het kunstenaarschap een echte baan te maken, waar we van kunnen leven. Iets dat ons bindt is onze grote interesse in de relatie tussen techniek en perceptie. Maar dat gaat ook voor andere kunstenaars op die niet tot de mediakunst gerekend worden. Als Luc Tuymans een schilderij op basis van een krantenfoto maakt, is hij dan eigenlijk niet ook een mediakunstenaar?”


Dit artikel verscheen eerder in GC #144.

Koop deze editie in onze webshop!

Live

05/04

Lees meer

Lees meer over Franck Vigroux in GC # 132

Reacties


Geef een reactie%d bloggers liken dit: