Blog

In Memoriam: Genesis P. Orridge (1950 – 2020)


Afgelopen zaterdag overleed in New York Genesis P. Orridge op 70-jarige leeftijd. Sven Daems (aka DJ SVN) neemt afscheid.

Met het coronavirus als global enemy number one zouden we nog vergeten dat er zoiets als pakweg leukemie bestaat en dit net als tal van andere ziektes evenzeer zijn slachtoffers eist. En niet bepaald de minste, wat voor leken misschien toch een woordje uitleg vereist.

In dit geval blijkt namelijk Genesis P-Orridge op 70-jarige leeftijd aan deze banale bloedkanker te zijn overleden. Banaal omdat deze artiest-buiten-categorie een leven heeft geleden dat gewoon bigger was than live itself. Hetzij niet bepaald in de meest conventionele zin van het woord.

Zo moeten we voor de werkelijke grondleggers van het destijds onbestaande (of non-) genre terug naar het Italiaanse futurisme van de jaren 1920, maar in navolging van Genesis P-Orridge ophefmakende COUM performances in de jaren 1970, verkreeg zijn al even legendarische Throbbing Gristle en hun onbestemd klanken universum bovendien de geuzennaam Industrial Music toebedeeld.

Of zo zal voor de occulte liefhebbers het Aleister Crowley-esque boek ‘THEE PSYCHICK BIBLE: Thee Apocryphal Scriptures ov Genesis Breyer P-Orridge and Thee Third Mind ov Thee Temple ov Psychick Youth’ (2010) voor eeuwig herinnerd worden vanwege zijn cruciale invloed inzake de
opstandige jeugdcultuur uit de jaren 1980. 

Om het (toen nog) in Mister P-Orridge zijn eigen woorden te stellen: ‘this is the most profound new manual on practical magick, taking it from its
Crowleyan empowerment of the Individual to a next level of realization to evolve our species.’ 

Verder was Genesis een pionier-buiten-categorie in wat wij als ‘moderne’ mens nu haast als normaal beschouwen; alleen ging S/He zoveel verder door het beruchte pandrogender-manifest trachten om te zetten door, letterlijk, zowel lichamelijk als mentaal één te worden met
toenmalige partner Lady Jaye, die echter helaas voortijdig overleed aan darmkanker. Van hieruit bouwde S/He verder aan wat later als Third Gender werd gedoopt.

Hoewel bewust dat dit niet voor iedereen is, werd over dit onvoorstelbaar proces ook een film gemaakt : ‘The Ballad of Genesis and Lady Jaye’ (2011). Het finale geesteskind was natuurlijk Pychick TV / Psychick TV 3, wat live letterlijk alle kanten op kon gaan. Van hemeltergend afschuwelijk tot wel, simpel adembenemend…

Persoonlijk ben ik niet minder dan fier als Genesis in het land was en deze destijds precies automatisch verschillende malen op onze pre-pop-up boekenstand ‘Books Feed your Head’ botste. Niet alleen omdat Gen telkens opnieuw als een ware Culture vulture het geïmporteerde aanbod haast geheel opkocht, maar zeker ook dat napraten over de meest uiteenlopende (geschifte) onderwerpen tot in de late uurtjes tot het gehele ritueel behoorde.

R.I.P. Genesis ‘Wrecker of Civilasations’
..moge een rusteloos persoon als jezelf de rust vinden om ook te leren genieten van rust…


Reacties