Imaginary Game Soundtracks
Op Sara van Woerdens vraag hoe de soundtrack van een denkbeeldig spel klinkt, hebben verschillende kunstenaars een eigen antwoord geformuleerd. Hugo Emmerzael bezocht de Imaginary Game Soundtrack Album_Tour in Cinnnamon te Rotterdam en dacht na het zien van ieders werk ook eens na over die vraag.
Hoe maak je kunst? Voor de Nederlandse, maar in Gent afgestudeerde Sara van Woerden staat die vraag altijd centraal. De hoe-vraag motiveert en maakt het gemakkelijk om meer vindingrijke en onbevangen vragen te formuleren, aldus Van Woerden, die in haar kunst altijd bezig is met de vraag ‘hoe te tekenen?’ ‘How-To-Draw’ (H-T-D) dus, het overkoepelende concept van haar kunstpraktijk. Afvragen H-T-D is een direct en brutaal eerbetoon aan het niet-weten, aan het twijfelen en de hoe-vraag als onderschatte mogelijkheid. Met de motiverende en naïeve H-T-D-vraag als vertrekpunt, worden de antwoorden automatisch in de richting van het directe, het vindingrijke en het speelse geduwd.
Verkleedpartij
Met ‘How-To-Draw an Imaginary Game Soundtrack?’ wist Van Woerden negen collega-kunstenaars en kunstenaarscollectieven te prikkelen om een muzikaal antwoord te geven op deze vraag. De tien soundtracks zijn verzameld op het ‘Imaginary Game Soundtrack Album’ dat gelimiteerd (tot 100 stuks) op elpee is uitgebracht. Het album wordt gepresenteerd door middel van een internationale tour, gesteund door het Mondriaan Fonds. Het project imiteert daarmee delen van de muziekcultuur, maar tegelijkertijd verschijnt het binnen het kunstveld.
De kunstenaars presenteren hun soundtrack veelal niet letterlijk: audiovisueel werk, performances en (interactieve) installaties geven de tour vorm. Met die werken toeren de kunstenaars (onder anderen Catherine Biocca, Marguerite van Sandick, Lieven Segers en Geo Wyeth) door België, Nederland en Duitsland. Na een succesvolle aftrap in het Brusselse Komplot streken ze neer in jonge Rotterdamse galerie Cinnnamon. Al lijkt het daar bij binnenkomst eerder op een besloten verkleedpartij dan op een tentoonstelling: Marguerite van Sandick loopt in de ruimte rond als een postmoderne karikatuur van de fitnessinstructeur, terwijl Isis Bakker van UMGEBUNG in geiten-onesie een gin-tonic drinkt. De ruimte is bovendien gevuld met spullen waarvan de functie nog duidelijk moet worden: kussentjes met daarop kleien balletjes, een verdwaalde platenspeler, twee flatscreens en een installatie waar de woorden ‘Turbo Goat’ op zijn geverfd.
Speelsheid
Met ‘Turbo Goat’ wordt de tour in Rotterdam geopend. Bakker, Roy Vastenburg en Frank Koolen verduisteren de ruimte en geven een vervreemdende performance waarbij kinderboekjes met dierengeluiden de voornaamste instrumenten zijn. Na ‘Turbo Goat’ schuifelt iedereen naar de volgende ruimte en om naar seapunk-animaties (een online cultuur waarin house, hiphop, r&b en nautische symbolen worden gecombineerd) met housemuziek en krijsende vrouwen op de soundtrack te kijken. Het wordt dan duidelijk hoe verschillend elke kunstenaar Van Woerdens vraag heeft opgevat. Toch is er een gemene deler tussen alle werken te vinden: een gevoel van speelsheid.
Van Woerden maakte bijvoorbeeld een video met speelse elektronische muziek. Het werk, dat lijkt op een tot leven gekomen menu van een videogame, is een olijke ode aan de kleur groen. Robbert&Frank, Frank&Robbert en Koenraad VDS maakten housemuziek met dierengeluiden en presenteren het nummer alsof ze op analoge wijze Guitar Hero spelen: bij elk dierengeluid dat in de mix verschijnt, houden ze een corresponderend bordje omhoog. Hoogtepunt is ‘Van Sandicks Art Fitness’, een interactief rollenspel waarbij de cultuurkritische geest in plaats van het lichaam wordt getraind.
Spelletje
Hoe klinkt de soundtrack van een denkbeeldig spel? De Imaginary Game Soundtrack Album Tour laat zien en horen dat er geen concreet antwoord op die vraag bestaat. Wat de tour wel bewijst, is dat elke vorm van muziek of klank eigenlijk al de soundtrack van diens makers eigen spelletje is. Daarmee toont Sara van Woerden aan dat het concept van haar kunstpraktijk door iedereen kan worden ingezet, en dan alsnog fascineerde resultaten kan opleveren.
Tekst: Hugo Emmerzael
Reacties