Geluid

Sonae

I Started Wearing Black

Artiest:Sonae
Titel:I Started Wearing Black
Label:Monika Enterprise
Distributeur:Konkurrent

sonae.bandcamp.com/album/i-started-wearing-black

Sonae is een producer en deejay uit Keulen, die deel uit maakt van het Monika Werkstatt-collectief, samen met onder meer Barbara Morgenstern, AGF, Lucrecia Dalt en Gudrun Gut. In 2015 debuteerde ze met ‘Far Away Is Just Around The Corner’, waarna Resident Advisor haar muziek beschreef als ‘geduldige bos-techno’.

Op ‘I Started Wearing Black’ heeft Sonae haar techno mee naar binnen genomen, en verstopt tussen de dozen en potten op zolder. Ik bespreek hier wel vaker platen die kraken en piepen, waar geesten en halve stemmen doorheen vliegen, maar die zitten vrijwel altijd in de hoek van de geluidskunst. Gedempte soundtracks voor imaginaire horrorfilms, dat werk.

Sonae heeft eenzelfde benadering, maar past hem toe op een ondergrond van strakke beats. De leidt tot een curieuze combinatie van onzekerheid en precisie, pakweg ergens halverwege tussen The Focus Group en Autechre.

Melodische of harmonieuze inhoud is er soms, in de vorm van een roestig speeldoosje, een stoffige piano of een plotselinge cello-passage. Andere nummers lijken gewoon maar ergens te beginnen en verderop weer op te stoppen, zonder al te veel opbouw. Soms is de beat niet meer dan een omineuze pulse in de verte, en hoewel die nummers minder eigen zijn, zijn ze wel erg effectief. Afwisselend doen ze denken aan vroege Colleen (vanwege de speeldoosjes), Demdike Stare (diepe beats en moody soundscapes) en Koenraad Ecker (paranoïde sounddesign). Spookachtig zonder nostalgie, onevenwichtig zonder te wankelen.

Reacties