Geluid

Das Geld

Hesitation


Artiest:Das Geld
Titel:Hesitation
Label:Luik
Distributeur:Konkurrent

Artiest:Deer

dasgeld.bandcamp.com/album/hesitation - deermx.bandcamp.com

Das Geld is het duo Klaus Baron (gitaar, lawaai) en Herman Jung (synthesizer, stem, distortion) uit Rennes die elkaar al heel lang kennen en op een bepaald moment besloten om hun voorliefde voor drones en dansmuziek via improvisatie tot behapbare liedjes om te smeden.

Op papier klinkt dat als een quasi onmogelijke opdracht, maar Das Geld slaagt er toch in. Opener ‘Falafel Cunt’, heerlijke songtitel trouwens, is nog wat krakkemikkig, voornamelijk door het steenkoolengels van de Fransman die aan het woord is. In de andere zeven nummers valt dat gelukkig veel beter mee; we merken het zelfs niet meer.

De eerste helft van het album draait om het plezier van het maken van korte nummers waarop vrijuit te dansen valt. Het experimenteren houdt het duo voor de tweede helft van de plaat, waar de beats zowat voortdurend in de weg worden gezeten door distortion en andere storende geluiden. Het zijn vooral die vier nummers die onze aandacht bij ‘Hesitation’ weten te houden.

Waar we bij de eerste vier nummers al snel aan het geeuwen slaan door het gevoel der middelmaat, is dat op de tweede helft helemaal niet meer het geval. Daardoor is ‘Hesitation’ een beetje een tweeslachtig album, weddend op twee paarden, waarvan eentje in de Gaverbeek is gedonderd.

Ook een duo, maar dan met Mexicaanse roots en residerend in Hong Kong is Deer, bestaande uit zangeres/gitariste Adriana Falcon en Miguel Bastida (keyboards, synthesizer, gitaar). Het duo gebruikt elementen uit triphop en triprock en mengt daar diepe bassen en industrieel aandoende geluiden onder. De stem van Falcon doet wat denken aan Alanis Morissette en in ‘Alive’ heeft ze meer een gothic touch, terwijl de muziek heel wat steviger uit de hoek komt.

De Mexicanen observeren de stad waar ze wonen en beschrijven de botsing tussen de oude cultuur en de Westerse postmoderne crisis en zet die om naar verhalen over immigratie, ambitie en dromen. ‘Portraits’ bevat slechts vier nummers (achttien minuten) maar vormt een mooi staalkaartje van het kunnen van Deer. Zeker interessant om in de gaten te houden en uit te kijken naar meer.

Reacties