Events

Gepoederd en gemutst


Soms zijn we verstandig. Zoals afgelopen zaterdag, toch voor even. We vertrokken namelijk behoorlijk op tijd, zodat we een leunplaats zouden hebben. Leunen tegen onze favoriete muur in ons voorkeurshoekje, dat hoort er voor ons bij als we naar de Pit’s afzakken.

Zeker gezien de affiche zou het namelijk wel eens behoorlijk vol kunnen worden. Bij aankomst was het inderdaad al redelijk druk, al bleven de meesten nog buiten van het mooie weer genieten. Goed voor ons. Konden we eerst onze plaatjes kopen, pintje pakken en onze post gaan innemen. Er waren nog maar weinig mensen in het café, maar zoals we vooraf vreesden, zou dat niet lang meer duren. Het duo The Glücks, het koppel Alek Pigor en Tina Ghillebert, kwamen als eerste uit de coulissen. Ze zijn misschien een stuk populairder dan de andere band van de avond, maar in het wereldje van garagepunkers stapt een band wel graag eens opzij als er een plaatvoorstelling annex albumvoorstelling moet plaatsvinden, en dat was vanavond het geval voor Sects Tape. ‘Youth On Stuff’ heet de nieuwe plaat van The Glücks, met bij de vinylversie gratis de cd (met hoesje!), en die kwamen ze maar wat graag afstoffen. Sober, licht, een wild om zich heen meppende Ghillebert en Pigor die zijn ogen bewust achter zijn wilde haarbos verschool. Van zijn bindteksten was de ballen te verstaan door de vele effecten op de zang, maar daar maalde niemand om. Het duo had er zin in, had zijn ‘maaltijd’ binnen en kon er wel even tegen. Alleen in de wat tragere fragmenten klinkt The Glücks te gewoontjes. Als het duo er vaart achter zet, is het een ander paar mouwen. Op zijn best klinkt dit duo namelijk als The Cramps in bloedvorm, met zijn tweetjes in plaats van met vier. De ruimte, een grote living met een toog eigenlijk, stond dan ook in een oogwenk helemaal vol met meeknikkende mensen. Het siert het Oostendse duo dat ze er niet voor terug schrikken in dit soort omstandigheden toch een ferme show neer te zetten, voorprogramma of niet. Heerlijk.

Een korte pauze, waarna Sects Tape, een kwintet verdwaalde nerds, een korte soundcheck deden. Waarna ze weer verdwenen, de rookmachine werd aangezet en ze in hun feesttooi het podium betraden. Roze KKK-kappen voor de muzikanten, een iets comfortabeler masker voor de zanger van dienst. Sects Tape doet aan het houden van geschifte erediensten, je kan lid worden van hun sekte, concerten zijn ‘masses’ en ze geilen op roze. Bewust waarschijnlijk, om tegen wat behoudende scheentjes te schoppen. Ze kwamen om hun eerste album (‘We’re All Pink Inside’) voor te stellen, roze hoes, roze plaat, roze inlay, en dat moest memorabel worden. Veel rook, in gang schieten, eerst wat onwennig wat te lang geleden maar eenmaal de band de juiste drive had gevonden, waren ze vertrokken voor een wild feestje. Zanger dorst? Daar zorgde iemand uit het publiek wel voor. Morsend natuurlijk, maar dit soort feestjes in de Pit’s kennend, is dat altijd maar het begin van complete chaos. Punkrock, garage en een flinke scheut surf en billy, het werd over de inmiddels uitpuilende Pit’s uitgegoten. Waarna er nog meer rook kwam, de zanger op het podium kroop en wij vonden;  nu gaan we pissen. Dat is namelijk steevast de start van een portie crowdsurfing, beginnend bij de zanger maar al snel door enkelen uit het publiek overgenomen. En wat volgt daarna?  Met bier gooien natuurlijk, of met iets anders dat toevallig in iemands handen valt. We bleven zelf dan ook op wat afstand het gebeuren verder volgen; tot het rookgordijn zo dik was dat de band ermee kapte en het publiek niet snel genoeg naar buiten kon. Adem halen en zo, of opdrogen, dat kan ook. Wat er ook van zij, het was een memorabele show en dat was de bedoeling.
Gezien: Sects Tape & The Glücks, The Pit’s, Kortrijk, 25 maart 2017
Tekst: Patrick Bruneel – Beeld: Stephan Vercaemer


Reacties