Luisterprofiel: Hugo Emmerzael over footwork


Het interessante aan het volgen van een opkomend muziekgenre is zien hoe het scenes in verschillende landen afgaat. Er is reeds in Gonzo (circus) geschreven over footwork in België, Nederland en Chicago, maar wist u dat de energieke basmuziek op hoog tempo ook een aanzienlijke status geniet in Polen? Polish Juke, opgericht door Pawel Paide Dunajko en Mateo Kaminski in 2013, verzorgt al jaren een gezonde toevoer aan footwork van Poolse bodem. Zoals in zoveel andere Europese landen kwamen de eerste Poolse footwork uit de dubstep-scene. Echo’s van dat genre zijn nog te horen op ‘Ghosts Traxx Vol. 1’, de eerste officiële Poolse footwork-compilatie uit 2013.

Volwassen

Het is eind 2016 en Polish Juke brengt zijn eerste vinyl uit: ‘The Lizard King EP’ van Rhythm Baboon. Op ‘Ghosts Traxx Vol. 1’ debuteerde hij met het hectische ‘Ugly as Fuck’. Opvolger ‘Danzig in da Ghetto’ ging verder op het pad van chaos met wilde footwork die actief op zoek leek te zijn naar de grenzen van het genre. Hoe snel, luid en experimenteel mag het worden? Met ‘The Lizard King EP’ lijkt de footwork-experimentalist uit Gdansk zijn geluid te hebben gevonden. Naadloos wisselt Baboon van stijl: trage hiphop, stuiterende juke, explosieve footwork en diepe jungle kunnen nu zonder met elkaar te vloeken in hetzelfde nummer voorkomen. Het moge duidelijk zijn dat Polish Juke volwassen wordt.
Over volwassen gesproken: in de internationale footwork-community staan de lage landen er niet slecht voor. Zo toert Utrechter Frank Los als Frenquency met een audiovisuele set door Europa. Los heeft zijn zinnen ook op Amerika gezet, waar Black Marble Collective binnenkort zijn ‘Starfunk EP’ in Los Angeles uitbrengt. Later lanceert Foot Juice de ‘Detached EP’ van Frenquency. Beide releases kenmerken een ontwikkeling in het geluid van Los: gelaagde synthesizers, warme geluidseffecten, dromerige vocalen en melancholische ondertonen. Het is een ravey, deep house-benadering van footwork die Los volledig eigen heeft gemaakt. Vooral het samenspel tussen zang en melodie op ‘My World’ van de ‘Detached EP’ kan op menig feestje een publiek tot de verleiding brengen eens op footwork te dansen. Amerika kan zich maar beter voorbereiden.

Exemplarisch

Naast ‘Detached EP’ heeft Foot Juice een swingende release van Nasty Nag klaarliggen. ‘T.R.U.N.K.’ leunt meer tegen traditionele juke en footwork aan, maar excelleert daarbij wel in toon en timbre. De Antwerpse producer is een veelzijdige, van boom bap-instrumentals tot diepe trapbeats, en daarmee uitermate geschikt voor de dynamiek van footwork. Zijn vier nummers zijn een liefdevol eerbetoon aan de perfect geproduceerd juke en footwork van de overleden DJ Rashad, met sexy loopjes van de voor footwork zo belangrijke Rhodes-piano, gangsterrap-vocalen en afwisselende drums. Exemplarische footwork dus, maar dan van Belgische bodem.
Allesbehalve exemplarisch voor het geluid uit Chicago is de muziek van de uit Suriname afkomstige Amsterdammer Jason Rayman. Dat is maar goed ook, want zijn muziek als J(ay) A.D. is een unieke combinatie van grime, jungle, dancehall, Surinaamse kaseko en footwork. Geen wonder dat Om Unit hem recentelijk tekende op zijn post-jungle-label Cosmic Bridge, waar hij de ‘Keti Koti EP’ uitbracht. De muziek van J(ay) A.D. laat zich kenmerken door nauwkeurige manipulaties van vocalen, op elkaar gestapelde synthesizers en extreem donkere ondertonen. Er zit een inherente spanning in al zijn werk die het sterkst voelbaar is op zijn laatste uitgave, ‘The Gods Are Dead’. Geen footwork klinkt zoals dit: woeste, weemoedige en transcendentale beats die als geen ander aantonen dat footwork buiten Chicago volledig nieuwe muziek kan opleveren.


Dit artikel verscheen eerder in GC #136.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

Various artists - Ghosts Traxx Vol. 1 (Polish Juke, 2013)
Rhythm Baboon - The Lizard King EP (Polish Juke, 2016, lp)
Frenquency - Starfunk EP (Black Marble Collective, 2016)
Frenquency - Detached EP (Foot Juice, 2016)
Nasty Nag - T.R.U.N.K. (Foot Juice, 2016)
J(ay) A.D. - Keti Koti EP (Cosmic Bridge, 2016)

Lees meer

Lees meer over de oorsprong van footwork
in GC # 99
Lees meer over footwork van de Lage Landen
in GC # 130
Lees meer over Chicago-footwork van DJ Earl in GC # 135

Reacties