Geluid

Tons

Filthy Flowers Of Doom


Artiest:Tons
Titel:Filthy Flowers Of Doom
Label:Heavy Psych
Distributeur:Purple Sage

Artiest:Black Box Warning

www.heavypsychsounds.com

In 2013 bracht Heavy Psych een split uit van het Italiaanse Tons met aan de andere zijde het net zo Italiaanse Lento. Zo, de toon is gezet. Het trio uit Turijn heeft zijn wortels in de lokale hardcorescene. Tons speelt echter geen hardcore, al willen ze de intensiteit van hun vroegere bands en maten zeker behouden.

Een eerste proeve verscheen in 2012 met ‘Musineè Doom Session Vol. 1’. Dat was echter eerder een compilatie bestaande uit vier herwerkte demonummers en twee nieuwe stukken. Dat is met ‘Filthy Flowers Of Doom’ allerminst het geval.

Vijf loodzware doom/sludge stukken die het beste van Sleep en Buzzov-en met elkaar verenigt. Inderdaad zo heavy. In de credits staat dat ene Weed Mason alle teksten en muziek schreef. Ook al een indicatie natuurlijk. Het is vooral de stem van bassist Paolo die de nijdigheid en frustratie van Buzzov-en in herinnering brengt, al hoeven gitarist Steuso en drummer Marco Dinicco niet onder te doen.

Waar opener ‘Abbath’s Psychedelic Breakfast’ nog een psychedelisch aandoende intro heeft, is het voor de rest Black Sabbathiaans beuken wat de klok slaat in heerlijke nummers als ’99 Weed Balloons’, ‘Girl Scout Cookie Monster’ en ‘Sailin’ The Seas Of Buddha Cheese’. Ze moeten zeker enige vorm van humor hebben, deze Italianen, met dergelijke songtitels.

Het uit Parijs afkomstige trio Black Box Warning tapt grotendeels uit hetzelfde vaatje, al zit er hier en daar wat meer death metal in hun geluid. Vijf nummers bevat hun debuutep. Goede keuze, want zo bevat het album geen opvullers maar alleen sterke stukken die sludge, doom en death met elkaar verenigen. Geen flauwe stoner en geen gedoe over songtitels.

‘5Mg’, ‘1Mg’ en zo nog drie, niet in volgorde, maar door elkaar. Depressies verwerkend of opwekkend, neurotisch uithalend, Black Box Warning bekijkt alles van de meest vrolijke kant. ‘Attendre La Mort’ is alvast een mooi visitekaartje, eentje waardoor we zin krijgen om meer van dit trio te horen.

Reacties