Geluid

Midas Fall

Evaporate

Artiest:Midas Fall
Titel:Evaporate
Label:Monotreme
Distributeur:Konkurrent

www.monotremerecords.com

Het Schotse duo Midas Fall, bestaande uit Elizabeth Heaton en Rowan Burn, is toe aan zijn vierde album. En vindt eindelijk een eigen geluid, dat niet meer puur afhankelijk is van de mooie stem van Heaton.

Van sombere maar weinig originele postrock evolueerde de band, die van kwartet naar duo werd ingekrimpt, via een mengeling van triphop, indie en shoegaze naar de dromerige, gotisch aandoende, mistige pop van ‘Evaporate’.

Midas Fall legde dus een parcours af met veel vallen en opstaan, waarbij elke plaat wel enkele degelijke nummers bevatte maar tegelijk ook telkens een beetje teveel van hetzelfde of liedjes die nauwelijks bleven hangen. Dat is nu dus wel even anders. Met zijn tweeën bespelen ze alle instrumenten gewoon zelf, op de drums na waarvoor ze assistentie kregen van Ross Cochran-Brash.

Emotionele liedjes zijn het, donker en delicaat, waarbij elk geluid de sfeer extra beklemtoont. De plaat werd opgenomen in Argyll, Schotland, waar de druilerige en mistige omgeving duidelijk zijn sporen heeft nagelaten op de plaat.

Die melancholie die ondersteund wordt door shoegaze die wordt verrijkt met wat folk- en popelementen, werkt uitermate goed in liedjes als ‘Sword To Shield’, ‘Bruise Pusher’ of ‘Howling At The Clouds’. De twee dames die het mooie weer maken bij Midas Fall hebben het heft stevig in handen genomen, waardoor de rockkant die eerder soms opdook (toen er nog heren bij de band waren), helemaal opzij werd gezet ten gunste van meer atmosferisch aandoende muziek met een heerlijke stem er bovenop. Nooit opgeven en doorbijten blijkt bij Midas Fall een gouden zet.

Reacties