Columns

EDITORIAAL: Gonzo (circus) #98


Gonzo (circus) goes iPad

Beste lezer,

In je handen heb je de allerlaatste ouderwetse papieren Gonzo (circus). Vanaf half juli verschijnt Gonzo (circus) alleen nog in de vorm van digitale toepassingen voor onder andere de baanbrekende iPad. Ons uitgangspunt “Gonzo (circus) is een gedrukt magazine: we geloven in papier!” is anno 2010 immers net zo muf als de jaren zeventig-geur die uit een kast vol ruimteverslindend vinyl opstijgt en net zo haperend als zelfgebrande cd’s. Onze geestelijke vader Hunter S. Thompson lost hierbij – vanuit de ruimte – een goedkeurend schot hagel. Boem, paukenslag!

Tot drie maanden geleden waren we trouwe en overtuigde papier-adepten en namen we nog enthousiast deel aan het O.K. Festival in Arnhem, de hoogmis van de traditionele tijdschriften. Met de collega’s van onder andere Items, Moab, Mister Motley en Gup bezongen we de romantische geur van papier en inkt. Met mistige ogen vierden we de glorieuze overwinning van de onderbouwde en kritische papieren muziek- en cultuurjournalistiek op het onkruid van zielloze blogs en webzines. En we hieven er een glas rode supermarktwijn op, zongen beetje vals een lied en waagden een scheef dansje.

’s Ochtends wachtte ons een helse kater: niet alleen de drank maar de dagelijkse besognes van het runnen van een tijdschrift op papier kwamen ons opnieuw helder en pijnlijk voor de geest. Worden de teksten fatsoenlijk en tijdig aangeleverd? Zijn er foto’s of illustraties van eigen makelij of slechts banale persfoto’s? Hoe gaat het met de gebroken pols van de eindredactrice? Komt er een lekker ding (m/v) op de cover? Hebben we genoeg advertenties en abonnees om drukker en cd-perser te betalen? En tot slot, doen de geprivatiseerde postdiensten ook werkelijk wat ze beloven te doen, en brengen ze de boel tijdig en ongeschonden bij de abonnee? Slapeloze nachten hielden we eraan over.

Neen, dan de iPad. Wie anders dan revolutionair futurist Steve Jobs heeft woord, beeld en geluid uit hun roestige ketens bevrijd en een prachtig platform geschapen voor het tijdschrift van de toekomst. Waarvoor eeuwige hulde, want geen deadlines, geen zware redactionele keuzes en ingewikkelde logistieke handelingen meer. In het eindeloze bituniversum is ruimte voor elke demo, elke nieuwe stroming en elke nieuwe hype, van noise door doven tot funk uit Noord-Korea, en dat in meer dan negen dimensies vol opinies, opinies en opinies.

En niet alleen een bladformule en de volledige redactie, maar ook de hoofdredacteur en eindredacteur zijn voortaan volledig overbodig. We knallen simpelweg alles meteen op de iPad. Hunter would’ve loved it. En wat ’n grafische en multimediale mogelijkheden biedt de iPad: onze vormgever en in-house nerds kwijlen bij het vooruitzicht van de finale victorie van vorm en medium over inhoud.

En natuurlijk omarmen we crowdsourcing: jij, de lezer, wordt een belangrijke schakel in de nieuwe Gonzo (circus). Om niet te zeggen, de enige schakel. Cut out all the middle men. Wooosh, weg muffe papieren Gonzo (circus), welkom fonkelende digitale Gonzo (circus).

Kies samen met ons voor de toekomst en neem een abonnement op het allereerste Vlaams-Nederlandse iPad-tijdschrift voor muziek en cultuur. Vanaf half juli vind je alle cd-recensies in een superkekke multimediale verpakking. Andere content bieden we spoedig aan. Enjoy!

Voor de redactie
(rt)

Voor de in-house nerds
(msch)

P.S.: Lees ook ‘Gonzo (circus) goes iPad … of toch niet ?


Reacties


 1. Naam
  Bericht

  “revolutionair futurist Steve Jobs” -> haha…
  “funk uit Noord-Korea” -> haha…
  “cut out all the middle men” -> haha…

  I rest my case.

 2. Naam
  Marc
  Bericht

  Ik heb me geabonneerd op een papieren tijdschrift en eigenlijk wens ik dat zo te houden. Ik heb geen IPad en heb daar ook geen behoefte naar.
  Ik vind het nogal straf dat ik zo voor schut gezet wordt.
  Ik ben benieuwd hoe dit uitdraaid! Een grap? Een misser?

 3. Naam
  Pat De Witte
  Bericht

  Dit kan ik niet geloven!!! Ik ben voor de progressie maar zo abrubt! En, wat met mijn lopen abonnement? Ik bezit geen i-Pad dus op de wc kan ik hem niet meer lezen! Wat met die fantasische cd (Mind The Gap) die er iedere keer bij zit, (gewoon vrij te downloaden?).
  Nog niet te spreken van de mensen die Gonzo lezen en geen pc hebben, ik ken er verschillende….
  Echt jammer… 🙁

 4. Naam
  Pablo Smet
  Bericht

  Voorlopig ga ik er nog van uit dat 1 april dit jaar nogal laat valt…

 5. Naam
  Bericht

  haha, goed geprobeerd……
  Ik wil “muf” papier, wat lekker tussen mijn vingers knispert, wat ik overal kan lezen (je gaat toch niet met een ipad op de wc zitten?), zonder beeldscherm, electriek of hightech apparatuur. Het is papier of het is niets….

 6. Naam
  Bericht

  lol.
  Leve de papieren Gonzo, inclusief de redactie, hoofdredacteur en eindredacteur! En niet te vergeten: de vormgever en de in-house nerds….

 7. Naam
  Bericht

  dat is niet zo fraai.

  wij gaan er vooralsnog vanuit dat het gewoon NIET waar is!

 8. Naam
  Renscgh
  Bericht

  Gorrejuu!

 9. Naam
  Tom
  Bericht

  Vooralsnog ga ik er vanuit dat het een grap is. En dat de redactie hier pleidooien voor onze gouweouwe GC verzamelt. Hetgeen een alleraardigst idee is en prima reclame. Ook ik ben deze maand weer blij met de fijne selectie interviews, artikelen, recensies en de mind the gap.

  En mocht het een serieus plan zijn moet natuurlijk eerst iSteve toestemming geven om de Gonzo op de iShit te mogen tonen. Ik weet niet of het Circus daar braaf genoeg voor is.

  Beste redactie, hartelijk dank voor jullie geweldige werk.

 10. Naam
  Karl Kraut
  Bericht

  100 pagina’s per elke 2 maanden, dat zouden digitaal dus ook veertiendaags een PDF van 32 pagina’s kunnen zijn. En dat wil dan zeggen, dat je 26 keer per jaar je horloge gelijk zou kunnen zetten op en met de Gonzo Circus. Printen van de pagina’s, naar keuze of allemaal, is dan aan de potentiële lezer.

  Je leest de Gonzo, om bepaalde verbanden en continuïteiten aangetoond te zien worden, door een team dat gewaagd is om kritisch weerwerk te geven aan de allesoverstelpende hoeveel generieke pulp die grenzeloos wordt geflanst (en dat geldt dus voor elk genre, ja), in de bodemloze echoput die internet heet .

  Misschien dat het nog wel een goed idee zou zijn, om één—thematische—jaaruitgave te maken, à la een Testcard of Soundprojector. Dan hou je als medewerker toch een visitekaartje.

 11. Naam
  M@kz the Obscurist
  Bericht

  Ook mijn eerste reactie was: Godmiljaar, geld terug! Nadere beschouwing van het magazine liet genoeg vooruitwijzingen naar GC #99 zien om me weer enigszins gerust te stellen.

  Wanneer over twee maanden blijkt dat dit inderdaad een grote hoax was dan feliciteer ik de redactie van harte met het in mijn geval korte maar overduidelijke welslagen. Als blijkt dat het ondenkbare toch waarheid wordt zal ik me alsnog beraden op een gepaste reactie.

 12. Naam
  Bericht

  Dit is belachelijk en ik geloof er niets van. Inderdaad heb ik liever 1 keer per twee maanden een mooi papieren (des te unieker) tijdschrift waarin ik elke dag nieuwe dingen ontdek. En buiten dat, verwachten jullie dat iedereen zomaar een I-Pad heeft? Mocht het geen grap zijn, dan verliezen jullie veel klandize, daar kun je van opaan.

  En sowieso, dit zeg je niet één maand van te voren, een maand waarvoor velen (waaronder ik) misschien wel net hun abbonnement hebben verlengd of zelfs besteld voor de eerste keer, omdat die papieren vorm er zo aantrekkelijk bijlag in de winkel.

 13. Naam
  Bericht

  Slecht nieuws!

  Ook de bestaande betalende abonnee voor het blok zetten is not done en kan niet door de beugel

  hierbij vorder ik mijn reeds betaalde abonnementskosten terug, ik betaal voor een papieren magazine en niet om mediahypes mee helpen te verspreiden

  ipad sucks, mediahypes nog meer. Er is geen sprake van verbetering eerder het tegendeel.

  Ik houd van asociale media zoals kranten, boeken en tijdschriften, maar wordt door de figerende machthebbers en meelopers al lang en steeds verder gemarginaliseerd

  Jammer dat jullie dit serieus nemen had jullie hoger ingeschat

  Een ontevreden abonnee

 14. Naam
  Serge Maats
  Bericht

  “Slapeloze nachten hielden we eraan over.”

  Ha! Wacht maar tot je je IT-ers aan een afspraak probeert te houden! Ik zou vast prozac inslaan en een mediator huren.

  Hoedanook, “het vooruitzicht van de finale victorie van vorm en medium over inhoud”? Dit lijkt me geen dood-verklaring van onze geliefde Gonzo-op-papier, maar een ironische pook in het appel-oog van de iPad-aanbidders.

  Tegelijkertijd zou het denk ik zeker interessant zijn als de Gonzo iets gaat doen met mobiel internet op dit soort apparaten. In het nieuwe nummer las ik over augmented reality, en er is vast wel een slimmerik onder die “in-house nerds” die iets moois kan verzinnen. Een app die op de iPhone een groot zwart uitroepteken boven het graf van Ian Curtis laat zien of zo, zodat ik de volgende keer niet een uur hoef te zoeken.

  Maar in de tussentijd kijk ik reikhalzend uit naar dat lekkere ding op de cover (moeten jullie wel ophouden met die foto’s steeds te figuurknippen) maar nog meer naar die special over funk uit Noord-Korea.

 15. Naam
  DJ_OERD
  Bericht

  Nou vooruit dan, als het moet dan moet het maar. Maar dan ook alleen als jullie beloven de boel op te sparen, te selecteren en te redigeren en hele dosis 1 keer per maand de wereld in te slingeren. Want weer een site die me dagelijks met info-scheten lastig valt zit ik echt niet te wachten. Misschien is het papier zelf niet zo essentieel, maar de bezonnenheid die een papieren uitgave met zich mee brengt is toch wel een belangrijke waarde.

 16. Naam
  rinke
  Bericht

  Hm, ik weet niet of ik hier nou zo blij mee ben. Eigenlijk helemaal niet. Webzines genoeg, ik heb me geabonneerd op een papieren blad, en met reden.

  Of dan dit:
  [In het eindeloze bituniversum is ruimte voor elke demo, elke nieuwe stroming en elke nieuwe hype, van noise door doven tot funk uit Noord-Korea, en dat in meer dan negen dimensies vol opinies, opinies en opinies.]

  Ik zit helemaal niet te wachten op een eindeloos bituniversum waar ruimte is voor elke demo, etc.. Er is namelijk al zo’n eindeloos bituniversum, en dat heet gewoon “internet”, waarbij je door de eindeloosheid de bomen niet meer van het bos onderscheidt. Ik heb helemaal geen tijd om zo’n eindeloos aanbod te verwerken, en bewaar me alsjeblieft voor elke demo.
  Ik ben juist op een magazine als gonzo geabonneerd omdat ik verwacht en hoop dat dat relevante schiftingen voor mij oplevert, zodat ik niet die hele eindeloze stroom van elke demo, etc, over mij heen krijg, maar een voorselectie met hopelijk interessante krenten.

  Ik ben bang dat bij een digitaal magazine de euforie over “nu kunnen we alles plaatsen” zo groot wordt dat de spoeling daardoor uiteindelijk veel te dun wordt en alles verwaterd.

  Waarbij nog aangetekend dat ik liever een papieren magazine heb dat ik in trein, bus, of op het strand, of waar dan ook kan lezen, dan achter een computerschermpje te moeten zitten. Doe ik al genoeg voor m’n werk, computerschermpjes.

  Overigens kan ik me heel goed voorstellen dat de redactie en het team deze uitweg kiezen; elke keer weer zo’n magazine uit de grond stampen is een heidens karwei waarvoor alle respect en hulde.
  Maar dat maakt nog niet dat ik blij ben met deze keuze.

 17. Naam
  jan
  Bericht

  Veel bombarie! Ik geloof er geen tuba van!! Gisteren was het de 1ste juli, de nieuwe Gonzo lag in M. al in de rekken en aangeschaft. (M’n abo vergeten te verlengen, vandaar, of bewust onbewust helderziend, met die nieuwe betalingswijze ook?). Van dit editoriaal op het net echter niks te bespeuren, tiens, de nerds laten het onmiddellijk afweten!? Hou die grapjassen maar aan!! Veel papieren leesplezier!! Jan.

 18. Naam
  pojo
  Bericht

  Nu bij een abonnement op GONZO (CIRCUS) gratis iPad!
  ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄
  pojo

 19. Naam
  Jurgen Veenstra
  Bericht

  Beste Gonzo. Lees ik dit goed? Geen papieren Gonzo meer. Ik MOET een fucking iPad aanschaffen om mij Gonzo te lezen? Met mijn trage computer op de website lezen? Wel godverdomme! Zojuist abonnementsgeld overgemaakt voor een nieuwe jaargang en dan krijg je dit? Bekijk ’t even! GELD TERUG! Mij zo voor het blok zitten terwijl ik net betaald heb en er met geen woord over reppen? HEB IK IETS GEMIST? Jurgen Veenstra

Er zijn geen reacties mogelijk.%d bloggers liken dit: