Geluid

Blackberries

Disturbia


Artiest:Blackberries
Titel:Disturbia
Label:Unique
Distributeur:Creative Eclipse

Artiest:Action & Tension & Space

blackberries.bandcamp.com/album/disturbia

Krautrock en psychedelica zijn al jaren helemaal terug. En er blijven interessant klinkende bands bijkomen die de nalatenschap van bijvoorbeeld Neu! in ere houden, al doen ze dat meestal op een heel eigen wijze. Het Duitse Blackberries doet het voornamelijk via psychedelisch klinkende pop, terwijl de Noren van Action & Tension & Space kiezen voor volledig instrumentale muziek.

Krautpop versus naar Tortoise (zonder de jazzinvloeden) neigende instrumentale pareltjes. Het trio, bestaande uit Julius Lind, Ørjan Haaland en Per Steinar Lie, bracht eerder een naar de bandnaam getitelde plaat uit in 2012. Hun lo-fi lounge verdient echter veel ruimere aandacht dan alleen maar in het thuisland. Het trio, met een verleden in onder meer The Low Frequency In StereoLumen Drones en Ape Club, mengt zijn psychedelica met desolate Americana aandoende stukken, wat de ruimtelijkheid in de muziek alleen maar bevordert. Dat ligt ongetwijfeld aan de lapsteel die regelmatig opduikt.

De plaat is zo goed, dat we bijna zouden vergeten dat The Blackberries, uit Keulen en/of Solingen, ook een nieuwe plaat uit hebben. Het kwartet maakte eerder al twee langspelers (‘Music For The Night’ en ‘Greenwich Mean Time’), die net als ‘Disturbia’ lekker wegluisterende psychedelische getinte melodieuze pop bevat. Het titelnummer, en tevens opener van de plaat, leert ons daarover meer dan voldoende. Het is een nummer dat pop met een door trippende psychedelische roes weet te verenigen. Hier en daar klinkt de zang van Julian (Blackberries is waarschijnlijk hun aangenomen familienaam) net iets te zeemzoet om ons helemaal in te pakken. Toch bewijst de band voldoende kwaliteit in huis te hebben om niet zomaar als een puur niemendalletje te worden weggezet. Daarvoor staan er te veel echt goede nummers op de plaat die perfect soelaas bieden voor degenen die ook al eens de rustiger kanten van de psychedelische muziek weten te pruimen.

Reacties