728x90 MM

Gonzo (circus) #126 tot en met #128

Gonzo (circus) #128 + Mind The Gap #115

Sara Anke / Janine Hendriks
Sara Anke / Janine Hendriks

De zomereditie van Gonzo (circus) ligt vanaf 1 juli voor je klaar. Met o.a. Oake, Neutral, Alexander Rishaug, GABI, Virginia Wing, Gang of Ducks, Helm, Norberto en Natalia Domínguez Rangel. En steeds meer festivals omarmen duurzaamheid: meerwaarde of marketing?
Geen luwte immers op de festivalweides. De interessantste en leukste hebben wij voor je bijeen gezocht. Het viel ons op dat veel festivals luid uitroepen dat ze ‘duurzaamheid’ hoog in het vaandel hebben. Wij wilden wel eens weten of dat werkelijk zo is of dat het praatjes voor de vaak zijn. Biedt duurzaamheid een meerwaarde of is het gewoon marketing?
En op de vruchtbare gronden van de festivals in Vlaanderen, Nederland en daarbuiten groeien intussen vele jonge boompjes. Zoals het Zweedse noise duo Neutral (onlangs nog op het KRAAK-festival), de in Amsterdam woonachtige Colombiaanse componist-muzikant Natalia Domínguez Rangel, de Amerikaanse Gabrielle Herbst (alias GABI, onlangs te zien op The Rest Is Noise), het Britse poptrio Virginia Wing, het Italiaanse collectief Gang of Ducks en het Vlaamse viertal Fluwelen Koord. En op elke festivalweide zorgen volgroeide bomen voor de nodige schaduw, zoals de Noorse muzikant Alexander Rishaug (binnenkort op Incubate met zijn vrienden van Enslaved).
De Mind The Gap-cd staat ook deze keer garant voor een pittige zomerse muzikale cocktail. Ideaal voor bij de bbq, onderweg naar de festivalweide of op je dakterras!
En voor wie tinnitus heeft opgelopen door de luide muziek op de festivals, heeft Harold Schellinx een positieve boodschap: maak er muziek van!

Bestel Gonzo (circus) #127 + Mind The Gap #114

Gonzo (circus) #127 (Janine Hendriks/Mark Rietveld)
Gonzo (circus) #127 (Janine Hendriks/Mark Rietveld)

Wil je weten welke nieuwe namen de affiches van de festivals en concertzalen de komende tijd zullen sieren? Lees dan het mei/juni nummer van Gonzo (circus)! We interviewden aanstormende talenten Karen Gwyer, Taman Shud en James Welburn.

In De Nieuwe Vlaamse Slag II – onze jaarlijkse special rond jong talent uit Vlaanderen – duizenpoot Ruben Machtelinckx, grafisch ontwerper en muzikant Mathieu Serruys, metalband Onmens, filmmaker Hannes Verhoustraete en het hippe Granvat-label.

In Gonzo (circus) lees je ook altijd prachtige lange interviews. Deze keer met de uit Duitsland afkomstige maar in Utrecht wonende legendarische componist Michael Fahres, de Noorse wonderboy TCF, de volledig onvoorspelbare Jib Kidder en met de veelzijdige jazzmuzikant Marsen Jules. Maarten Timmermans en Niels Tubbing onderwierpen indierock-band Twilight Sad aan een uitgebreide luistertest.

Het ‘Antropoceen’ is hot in kunst en cultuur. Dus vroegen wij Arie Altena om Jussi Parrika’s nieuwe boek kritisch te belichten. En intussen vormen de universiteiten steeds meer de broeihaard van verzet tegen onze huidige samenleving. Gonzo (circus) zoekt de komende tijd zes academici op die hun stem wel durven te verheffen. In deel 1: Robrecht Vanderbeeken die het dominante neoliberale discours in de culturele wereld radicaal verwerpt.

En natuurlijk een agenda, heel veel recensies en rubrieken zoals De Resident en Gonzo’s hoekje voor volwassenen (spannend!)

Bestel Gonzo (circus) #126 + Mind The Gap #113

GC126_Cover In deze editie interviews met zeven ‘vrouwen met visie’ op hun eigen muziek en kunst en de wereld. Vrouwelijke artiesten die je dit (voor-)jaar aan het werk kunt zien en/of horen: Holly Herndon, Grouper,Hana Miletić, Lena Willikens, Katy Gately, SØS Gunver Ryberg en Rie Nakajima. Verder Lawrence English, Nihill, Blood Music, Afrikan Sciences. Essays over Eurofuturisme en over online radio: de verleidingen en verborgen gebreken van het medium. 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!