728x90 MM

Het beste van 2015 volgens Gonzo (circus)

Muziek: we horen ze zo graag, meneer. Als we het jaar afsluiten, dan alleen om er een nieuw te kunnen beginnen. En om lijstjes te maken. Een dwarsdoorsnede van de favorieten van 16 Gonzo (circus)-redacteurs. Voor elk wat wils!

Kamasi Washington
Onze redacteurs kwamen ogen en oren te kort voor de stomende liveshows, en kochten massaal het ultieme kerstcadeau ‘The Epic’: driedubbel vinyl, mooie hoes, uren luisterplezier. Dat hij tenorsax speelt op Kendrick Lamars ‘To Pimp a Butterfly’, ook een huisfavoriet, is mooi meegenomen.

Elektronica, drones en hedendaags klassiek
In 2015 was het weer lekker ontspannen met Gonzo (circus)-favorieten Machinefabriek, Fennesz, Sunn O))) en Nils Frahm, maar ook de koerswijziging van Petrels kon op instemmend geknik rekenen, net zoals het Amsterdamse droneduo Glice en de samenwerking van Koen Holtkamp met Chris Forsyth.

Festivals
Festivals blijven een uitstekende locatie voor gonzo journalism. We dwaalden rond op Incubate, Roadburn, Le Guess Who?, Rewire, World Minimal Music Festival, Pukkelpop, Rock Herk, Absolutely Free Festival, Dunk!festival, Yellowstock (R.I.P.), Sonic City, Glastonbury en Unsound in Krakau, en zagen dat het goed was.

Hoofdstadmuziek
Onze zeventalige correspondent uit Brussel schuimde zoals steeds experimentele minifestivals, verstilde wereldmuziekavonden en elektronische dansnachten af, en genoot van de mengelmoes van gebroken Egyptische beats, Syrische keyboardtechno en Libanese noise-improv.

Gonzo’s Hoekje voor Volwassenen
Patti Smith, New Order, Ride, The Pop Group: ze waren dit jaar allemaal in topvorm op het podium. Volwassenen, en meer bepaald senioren, zijn de muzikanten van de toekomst.

Scheve herrie
Wat rommelde het weer lekker, in de ondergrond. The Germans speelden de concurrentie moeiteloos naar huis, en de Limburgers van El Yunque staan klaar om al uw communiefeesten net dat tikkeltje spannender te maken.

House en techno
U draait, wij dansen: Headless Horseman en DJ Richard. Minder dansbaar maar ook lekker: Shapednoise en het debuut van Prequel Tapes op Ninja Tune.

Metal
Metal, rots in de branding: onze redacteuren noteerden uitstekende releases van Wiegedood, Steak Number Eight, Sunn O))) en vele andere.

Gothic, wave en electro
De redactie van Gonzo (circus) viel massaal voor de sirenenzangen van Chelsea Wolfe, ondersteund door fellere gitaren dan ooit. Ook was er lof voor de kille Teutoniek van Agent Side Grinder en Neugeborende Nachtmusik.

Constellation Records
Nog altijd een bron van kwaliteit, zo blijkt. Zowat de volledige Constellation-discografie van 2015 werd intensief geconsumeerd: Godspeed You! Black Emperor, Colin Stetson met Sarah Neufeld, Matana Roberts, Eric Chenaux, Ought, Jerusalem In My Heart en Esmerine.

Flying Horseman
Vier straffe platen in zes jaar tijd, plus een onofficiële nulde plaat, plus een ep. Intense shows, vanaf dag één. Bij Gonzo (circus) blijven we op dezelfde nagel kloppen, tot het pijn doet.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!