728x90 MM

Bij Gonzo (circus) #119

De nieuwe Gonzo Circus

Het zal je echt niet zijn ontgaan: Gonzo Circus ziet er helemaal anders uit. En niet alleen het tijdschrift, maar ook de de Mind The Gap cd, het logo én de ondertitel. Binnenkort is onze website aan de beurt.

De afgelopen jaren is Gonzo Circus inhoudelijk gegroeid tot een volwassen en zelfzeker blad over muziek en cultuur. Onafhankelijk, kritisch, nieuwswaardig, leidraad, enthousiasmerend. Vanaf 2014 kiezen we resoluut voor een vorm die dat ook uitstraalt.

We namen de tijd om te overdenken waarom ‘we’ alweer op de wereld zijn en waarom we anno 2014 met veel passie voor muziek en cultuur een papieren tijdschrift maken, een website in de lucht houden en events cureren. Het resultaat – een nieuw mission statement, – lees je hier.

Niet alleen onze missie hebben we aangescherpt, ook onze ondertitel hebben we ververst. Het woord ‘vernieuwend’ verloor de afgelopen tien jaar zijn betekenis, zoals Niels van Poucke aantoont in zijn essay over de muziek & metamodernisme.

Deze inhoudelijke herbronning – die ook wordt weerspiegeld in nieuwe rubrieken zoals ‘Bindwerk’ en meer stevige verhalen en essays – vertaalden vormgeefster Janine Hendriks en haar team in het nieuwe ontwerp: een scherper logo, een strakkere letter voor de koppen en opmerkelijke covers voor de Mind The Gap.

Na ruim vijftien jaar dezelfde prijs te hebben gehanteerd voor losse nummers, was een lichte prijsstijging echter noodzakelijk. Abonneren blijft dus voordeliger.

Wat niet is veranderd, is de inzet van onze medewerkers om tweemaandelijks een professioneel, relevant honderd pagina’s tellend tijdschrift te maken. In dit nummer schrijven we onder andere over de avant-garde filmer Jonas Mekas, Ghédalia Tazartès en de Vlaamse kunstenaar Bart van Dijck. En elke dag vind je boeiende nieuwe content op onze website: concertverslagen, artikelen en elke maandag een mixcloud.

En met de enorme expertise die we in huis hebben, cureren we steeds vaker spannende avonden in samenwerking met andere culturele organisaties. (Al past hier wel een kleine noodkreet: Vlaamse organisaties, wij willen ook heel erg graag met jullie samenwerken!)

Eind januari presenteren we in samenwerking met het Internationaal Film Festival Rotterdam voor de tweede keer Mind The Gap Nights. Vier avonden audiovisuele performances in Worm, met onder meer Circle, Kaboom Karavan, The Durian Brothers,  Vladislav Delay + AGF, COH + Tina Frank en Stephan Mathieu

Onze samenwerking met het Amsterdamse Muziekgebouw Amsterdam aan ‘t IJ leidde tot een mooi nevenprogramma bij Jóhann Jóhannsson, met Jeroen Uyttendaele en Petrels op 21 februari. En we broeden op een verrassende nieuwe reeks Echokamers bij Mediamatic Amsterdam; in februari is Wouter van Veldhoven aan de beurt.

Hopelijk zien we je op een van de Mind The Gap-avonden, in het Muziekgebouw aan ‘t Ij of bij Mediamatic. Of heffen we samen het glas op een fantastisch nieuw muzikaal en cultureel jaar bij de presentatie van het Sonic Acts-boek in De Balie op 18 januari? De Gonzo Circus dj’s draaien er ten dans. Je bent in ieder geval van harte uitgenodigd!

Gé Huismans
Hoofdredacteur

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!