728x90 MM

EDITORIAAL: Gonzo (circus) #98 – deel 2

Gonzo (circus) goes iPad … of toch niet ?

gc ipad
Gonzo (circus) goes iPad

Beste lezer,

Viel je van je stoel toen je de nieuwe Gonzo (circus) onder ogen kreeg? Kreeg je een afschuwelijke woede-aanval omdat je net je abonnement had verlengd? Of verscheen er een brede grijns op je gezicht? De meesten onder jullie begrepen de ironie van het editoriaal over papier en iPad in Gonzo (circus) #98. Prachtige lofzangen op papieren tijdschriften en in het bijzonder Gonzo (circus) bereikten ons per mail en via de website. Waarvoor heel veel dank. En bij wie het kwartje/de frank pas wat later viel, borrelden hevige smeekbedes op om vooral de papieren Gonzo (Circus) nog vele jaren voort te zetten.

En dat zijn we ook van plan: op papier kunnen we onbegrensd onze gedachten en onze meningen kwijt in woord (van auteurs met bagage) en beeld (van eigen fotografen en illustratoren). Maar bovenal is een papieren tijdschrift platformonafhankelijk. De lezer is niet gebonden aan een ‘reader’ van een bepaald bedrijf. Dat zou ook niet passen bij een tijdschrift als Gonzo (circus). We wensen niet afhankelijk te zijn van de commerciële grillen van de bedrijven die e-readers en de bijbehorende content leveren. Om dezelfde redenen werken we bijvoorbeeld ook zoveel mogelijk met open source software.

Tegelijk zijn we ons ook bewust van de mogelijkheden die de digitale media bieden als verrijking van het papieren tijdschrift. Het biedt ons de mogelijkheid om bijna 20 jaar inhoud van Gonzo (circus) steeds verder te ontsluiten op manieren die op papier onmogelijk zijn, en om mobiele en online toepassingen te ontwikkelen met meerwaarde voor de Gonzo-lezer. In het verlengde van wat we in de papieren Gonzo (circus) ook doen door het opnemen van uitgebreide referenties naar oudere artikelen, websites, tracks op Mind The Gap etc. iPad is – ondanks wat de hype ons wil doen geloven – daartoe een middel, geen doel op zich.

Belangrijk voor Gonzo (circus) is ook het maken van een redactionele keuze uit het overvloedige aanbod geluid en beeld – niet met het opgeheven vingertje, maar wel met enthousiasme en kennis van zake. Redactionele keuzes en zorgzame aandacht voor de vorm en inhoud maken van Gonzo (circus) het (papieren) tijdschrift dat het nu is en hopelijk nog lang zal blijven.

Met jullie enthousiasme en steun gaan we door als papieren tijdschrift – als het van ons afhangt nog honderden afleveringen. Een nog grotere lezersschare zou hierbij een extra steun in de rug zijn; jullie kunnen daarbij helpen door bijvoorbeeld Gonzo (circus) verder te promoten in jullie eigen sociale en culturele netwerk. Of simpelweg door zelf een abonnement te nemen en een vriend(in) er eveneens een cadeau te doen. Als je speciale Gonzo (circus) #100 zeker in de brievenbus wilt hebben, neem dan tijdig een abonnement. Wij werken in de tussentijd aan handige applicaties waarmee we onze (oudere) content breder en dieper kunnen ontsluiten. Zodra de eerste iPad-toepassing online gaat, laten we dit weten via onze e-nieuwsbrief.

Intussen wensen we je veel leesgenot in de papieren nieuwe Gonzo (circus).

Voor de redactie,

(gh)

(msch)

(rt)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!