728x90 MM

EDITORIAAL: Gonzo (circus) #98

ignz
Gonzo (circus) goes iPad

Beste lezer,

In je handen heb je de allerlaatste ouderwetse papieren Gonzo (circus). Vanaf half juli verschijnt Gonzo (circus) alleen nog in de vorm van digitale toepassingen voor onder andere de baanbrekende iPad. Ons uitgangspunt “Gonzo (circus) is een gedrukt magazine: we geloven in papier!” is anno 2010 immers net zo muf als de jaren zeventig-geur die uit een kast vol ruimteverslindend vinyl opstijgt en net zo haperend als zelfgebrande cd’s. Onze geestelijke vader Hunter S. Thompson lost hierbij – vanuit de ruimte – een goedkeurend schot hagel. Boem, paukenslag!

Tot drie maanden geleden waren we trouwe en overtuigde papier-adepten en namen we nog enthousiast deel aan het O.K. Festival in Arnhem, de hoogmis van de traditionele tijdschriften. Met de collega’s van onder andere Items, Moab, Mister Motley en Gup bezongen we de romantische geur van papier en inkt. Met mistige ogen vierden we de glorieuze overwinning van de onderbouwde en kritische papieren muziek- en cultuurjournalistiek op het onkruid van zielloze blogs en webzines. En we hieven er een glas rode supermarktwijn op, zongen beetje vals een lied en waagden een scheef dansje.

‘s Ochtends wachtte ons een helse kater: niet alleen de drank maar de dagelijkse besognes van het runnen van een tijdschrift op papier kwamen ons opnieuw helder en pijnlijk voor de geest. Worden de teksten fatsoenlijk en tijdig aangeleverd? Zijn er foto’s of illustraties van eigen makelij of slechts banale persfoto’s? Hoe gaat het met de gebroken pols van de eindredactrice? Komt er een lekker ding (m/v) op de cover? Hebben we genoeg advertenties en abonnees om drukker en cd-perser te betalen? En tot slot, doen de geprivatiseerde postdiensten ook werkelijk wat ze beloven te doen, en brengen ze de boel tijdig en ongeschonden bij de abonnee? Slapeloze nachten hielden we eraan over.

Neen, dan de iPad. Wie anders dan revolutionair futurist Steve Jobs heeft woord, beeld en geluid uit hun roestige ketens bevrijd en een prachtig platform geschapen voor het tijdschrift van de toekomst. Waarvoor eeuwige hulde, want geen deadlines, geen zware redactionele keuzes en ingewikkelde logistieke handelingen meer. In het eindeloze bituniversum is ruimte voor elke demo, elke nieuwe stroming en elke nieuwe hype, van noise door doven tot funk uit Noord-Korea, en dat in meer dan negen dimensies vol opinies, opinies en opinies.

En niet alleen een bladformule en de volledige redactie, maar ook de hoofdredacteur en eindredacteur zijn voortaan volledig overbodig. We knallen simpelweg alles meteen op de iPad. Hunter would’ve loved it. En wat ‘n grafische en multimediale mogelijkheden biedt de iPad: onze vormgever en in-house nerds kwijlen bij het vooruitzicht van de finale victorie van vorm en medium over inhoud.

En natuurlijk omarmen we crowdsourcing: jij, de lezer, wordt een belangrijke schakel in de nieuwe Gonzo (circus). Om niet te zeggen, de enige schakel. Cut out all the middle men. Wooosh, weg muffe papieren Gonzo (circus), welkom fonkelende digitale Gonzo (circus).

Kies samen met ons voor de toekomst en neem een abonnement op het allereerste Vlaams-Nederlandse iPad-tijdschrift voor muziek en cultuur. Vanaf half juli vind je alle cd-recensies in een superkekke multimediale verpakking. Andere content bieden we spoedig aan. Enjoy!

Voor de redactie
(rt)

Voor de in-house nerds
(msch)

P.S.: Lees ook ‘Gonzo (circus) goes iPad … of toch niet ?

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!