728x90 MM

Bij Gonzo (circus) #106

cover106 Stelt u zich eens voor: een stad zonder platenzaak of boekhandel, of welke handelaar in culturele artefacten dan ook. Het lijkt een boze droom. Als de beschaving van een stad of regio valt af te lezen aan goed gesorteerde platenzaken dan lijkt het einde der tijden nabij. Vele bastions zijn de afgelopen jaren bezweken onder hoge huurprijzen, concurrentie van het internet en de beschikbaarheid van ‘gratis’ muziek. Marktwerking en veranderend consumentengedrag doen de diversiteit in de detailhandel plaats maken voor winkelketens van voorspelbaar grootkapitaal.
De resterende verkopers van geluidsdragers houden – net zoals Gonzo (circus) – eigenwijs vast aan de gedachte dat een alternatieve cultuur noodzakelijk is en moet worden onderhouden. Dat gebeurt door vele belanghebbenden, maar laten we de rol van de winkels, werknemers en klanten vooral niet vergeten. Tussen de goedgesorteerde vinylbakken en scheve stapels cd’s is de platenzaak een ontmoetingsplek voor bevlogenen en gelijkgestemden. Geestverwanten voor en achter de toonbank, verbonden dankzij een gemene deler: de liefde voor geluid. De vaak smoezelige instituten dienen als richtsnoer voor liefhebbers en geïnteresseerden. Zij helpen de mensen die om advies verlegen zitten, en geholpen willen worden door iemand met kennis van zaken. Het gaat om het delen van een passie.
Met een zelfde liefde en bevlogenheid doet Gonzo (circus) hetzelfde, vandaag op de kop af twintig jaar lang. In deze editie daarom ruim baan voor een selectie van alle illustere platenzaken die België en Nederland nog rijk zijn. En (ver) daarbuiten, want ónze wereld houdt niet op bij de landsgrenzen.
En evenmin bij genregrenzen; Gonzo (circus) #106 bevat muziek, film en kunst uit vele windstreken. Een selectie: de vaandeldragers van de Amerikaanse progressieve black metal Wolves In The Throne Room, de koning van de donkere ambient Lustmord, de excentrieke hiphoppers Shabazz Palaces, kunstenaar Nathaniel Mellors en ook twee muzikanten/fillmmakers: de Hilversumse muzikant Pascal Plantinga en Floris Vanhoof uit Gent.

Voor de redactie
(mv)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!