728x90 MM

(sic): Aandacht is slecht

* Aandacht is slecht
* Een hoed is goed
* Minder is beter

SIC Jet van Zwieten1
(sic) – Illustratie: Jet Van Zwieten

“Als je belooft niet weer met een nieuwe naam te komen volgende keer.” (Hoofdredacteur Gonzo (circus))
Hoofdredacteurs kunnen soms streng zijn, en terecht. Voor je het weet wordt je tijdschrift een duiventil van rubrieken, zodat de lezer het overzicht verliest. Wat verduidelijking is dus op zijn plaats: na veertien keer Het Gedachtegoed, waarin we naar het heden keken, en één keer Retroacta, waarin we naar het verleden keken, staat op deze pagina voortaan (sic). Zo is dat dus. Niet dat we nu plots naar de toekomst kijken: daar staat uw Gonzo (circus) al vol genoeg mee. Nee, wij doen nog steeds wat wij op last van de redactie moeten doen op deze plek: citeren en duiden, voorbij de waan van de dag.

“Aandacht spoor twee. Voorbijrijdende trein. Tuut-toet.” (Treinstration Brussel Noord)
Laten we er geen doekjes om winden: de wereld is om zeep. Net zoals in Nederland, schrappen de Belgische spoorwegen het mooie beroep van omroeper uit hun organigram. Het is maar een kwestie van tijd vooraleer ook radiostations, tot voor kort de laatste vrijhavens der verbeeldingskracht en improvisatie, hun omroepers automatiseren: “Wegens de drukke playlist worden de intro’s en outro’s vandaag uitzonderlijk niet gespeeld.”

“Sommige reizigers missen zelfs express hun trein om stationsomroeper Hugo De Mey aan het werk te horen!” (website Studio Brussel)
‘Express’: gezegend zijn de typfouten die je voor een woordgrapje kunt laten doorgaan. Niettemin: de stationsomroeper van Lier mag binnenkort dus niet meer omroepen, zelfs al heeft hij meer virtuele fans dan de radio-omroeper die hem daarover interviewde. Je zou zeggen: een jobwissel dringt zich op.

“Een paar dagen nadat ik terug in België (sinds januari) en een lokale band is al proberen te halen een gevecht in de media ter bevordering van hun tour.” (Geautomatiseerde vertaalcomputer op de sociale media)
Alvast één zaak heeft de virtuele caféruzie voor op de klassieke caféruzie: er wordt meteen in simultaanvertaling voorzien. De discussie in kwestie gaat over de vraag wie van de twee artiesten het eerst ‘less is more’ bedacht heeft als naam voor een tournee, en wie van de twee nu de grootste aandachtszoeker is. Als het een troost kan zijn voor de verliezer: less is more.

“Milow’s Mileage since 2011: 186,134 km” (website Milow)
Nu we het toch over Milow hebben: met deze vertrouwenwekkende indicator was hij in ieder geval eerst. En die is geniaal in zijn eenvoud: wie kan zeggen dat hij 186.134 kilometer mijlen (sic) op de teller heeft staan (cijfergegevens bij het ter perse gaan)? Zelfs al wijst de ‘since 2011’ niet meteen op een lange traditie van kwalitatieve ambacht, de pakken ervaring in rondreizen, toch één van de hoofdbezigheden van een artiest, liegen er niet om.

“Metallica, andere rockers gaan hardcore van valuta-bewegingen onder de knie” (The Wall Street Journal)
Sorry, maar nu wilden we het zelf ook eens proberen. Geinig, die gratis vertaalautomaten. In ieder geval, die less is more, Metallica ziet dat toch ietwat anders. In een warrig artikel in de Wall Street Journal probeert hun manager aan te tonen dat het meer opbrengt om deze zomer al op Europese tournee te gaan, dan om een jaar te niksen in afwachting van 2013. Voor wie zou twijfelen aan zijn redenering: de man heeft een universitair diploma, zoals hij ongevraagd aan The Wall Street Journal toevertrouwde.

“Aan de orde is dat je dit gewoon niet doet; een band als deze tijdens Pinkpop boeken.” (VPRO)
Hoed af voor dit rotsvaste standpunt: wij noteren dat Metallica er bij Pinkpop niet inkomt. Gelukkig voor de stakkers, die dit jaar onverwachts moesten werken, kon een festivalconcurrent bezuiden Pinkpop hen in hetzelfde weekend nog een plaatsje aanbieden.

“OOR staat traditioneel uitgebreid stil bij de leukste, belangrijkste, grootste en gezelligste evenementen van dit seizoen in een lijvige Festivalspecial, waarin lifestyle en fashion dit keer een ondersteunende rol vervullen.” (OOR-website)
Een hele geruststelling: in hun laatste festivaleditie beperken de oerdegelijke OOR-journalisten lifestyle en fashion tot slechts een ondersteunende rol.

“Een hoed verhoogt de uitstraling van de straat.” (Puin+Hoop, 20 jaar Gonzo (circus), Les Ateliers Claus)
Denk eraan, wanneer u deze zomer naar de festivalweide trekt.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!