Events

Coïtus interruptus en geschoren haarklievers


Dat Lightning Bolt tegenwoordig wel eens van op een podium zijn hyperkinetische noiserock een concertvenue inpleurt deed sommige ‘opiniemakers’ scheren dat Brian Chippendale en Brian Gibson ‘eindelijk snappen dat ze vanuit het midden van een zaal maar tien procent van het publiek bereiken’. Hun passage in Het Bos bewees echter het tegendeel.

Die werd voorafgegaan door beeldend kunstenaar, Ultra Eczema- baas en Radio Centraal- coryfee Dennis Tyfus. Als Vom Grill trakteerde hij al murmelend en wauwelend op een kwartiertje blubberige teringherrie en stopte ermee net voordat hij zijn (schijnbaar) hoogtepunt bereikte. Tyfus prestatie was dus verdienstelijk maar eindigde ietwat in een anticlimax; een deel van het publiek wilde hem immers langer horen doorgaan.
Geen enkele aanwezige ging echter voor het zingen de, van Lightning Bolts granieten lawaai opgetrokken, kerk uit. Geen enkele toeschouwer ook die een punt maakte van de opstelling want Chippendale en Gibson gebruikten het podium opnieuw niet als altaar in hun kathedraal van kabaal. Wel stonden ze ernaast en vanuit dat hoekje sneden ze met het trouw aan de albumversie blijvende, ‘The Metal East’ hun set aan. Ook het, eveneens uit ‘Fantasy Empire’ geplukte, furieuze ‘Horsepower’ liet Gibsons gruizige bas onder hoogspanning en Chippendales freaky drumritmes horen. Geen sprake van een valse start dus, hoewel door de soms te lange pauzes de vonk de eerste twintig minuten niet echt oversloeg. Van zodra het tweetal terug greep naar oudere nummers als ‘Salamander’ en ‘Oblivion Balloon’ (beiden vanop ‘Oblivion Hunter’) gebeurde dat wél maar tegelijk werd ook eens temeer duidelijk dat ‘Fantasy Empire’ hoegenaamd geen stijlbreuk betekent; beter geproduceerd dan zijn voorgangers is de jongste worp van het tweetal misschien wel maar nog steeds lijkt het dat drummer en bassist synchroon Black Sabbath – en Harry Pussy-nummers aan het coveren zijn. Dat bleek een uiterst doeltreffende mix want eens het combo dus écht op dreef raakte, de klasbakken van songs aaneen reeg en meer buiten de lijntjes kleurde werd Het Bos omgetoverd tot (bijna) één grote moshpit. Geen tien maar minstens negentig procent van het publiek werd ook zonder podium bereikt en dus: mission accomplished en haarklievers geschoren.
Voor wie trouwens meer wil weten over onder andere het nieuwe ‘Fantasy Empire’ en de ‘to be on stage or not to be on stage’ -kwestie: collega Dimitri Vossen sprak voor het concert met Chippendale en dat interview verschijnt binnenkort ook op de Gonzo (circus)- website.
Gezien: Vom Grill + Lightning Bolt, 27 juni, Het Bos, Antwerpen


Reacties