Geluid

Pefkin

Celestial Navigations


Artiest:Pefkin
Titel:Celestial Navigations
Label:Morc Records
Distributeur:Clear Spot

Artiest:Lowered

Artiest:R.O.T.

www.morctapes.com

Het fijne Gentse Morc label zet het jaar goed in met drie nieuwe releases. Pefkin is de nom de plume van Gayle Brogan en als wij het goed voor hebben dan is dit haar derde release op Morc, na ‘Inner Circle, Outer Circle’ (2014) en ‘Murmurations’ (’17). In 2018 werd Brogan gevraagd om te spelen op het Øy Festival op Papa Westray. Exploratie was het thema waar ze toen mee aan de slag ging en deze vijf nummers zijn daarvan het resultaat. Het is een heerlijke soundtrack geworden. Eentje om languit bij in het gras te gaan liggen, zo net voor zonsondergang en de weinige wolken voor je oog te laten passeren. Etherisch en uitermate rustgevend. Met behulp van onder andere synths, viool, zither, harp en gitaar. En natuurlijk de stem van Brogan die een hoofdrol opeist. Dit is psychedelische folk/pop op zijn best, die zich laag per laag langzaam ontvouwt.

Ook R.OT. is een oudgediende van het label, waar hun laatste release op uitkwam, intussen meer dan tien jaar geleden. De titel verwijst naar de Brusselse wijk waar de opnames voor deze cd plaats vonden. In een verlaten gebouw dat nu intussen plaats moest maken voor een flatgebouw. Muziek als geschiedschrijver dus. De improvisaties (alhoewel de cd zich als één geheel laat beluisteren) kunnen heel goed de ruimte en sfeer vatten en vorm geven. Het is alsof je mee op de achtergrond staat toe te kijken. Vreemde, spookachtige elektronica gaat samen met instrumenten de dialoog aan met de ruimte. Alles is naar achter geplaatst in de mix, wat het ruimtelijk gevoel en de unheimische sfeer nog versterkt.

Lowered is een project van Chris Gowers die je misschien kan kennen van een van zijn andere projecten, Karina ESP, waarvan ook al enkele releases verschenen op Morc. Gowers nam deze plaat op nadat hij was verhuisd naar een nieuw, onbekend huis na de spijtige dood van zijn vrouw. Vandaar de titel. Heel spaarzaam maakt hij het isolement en het gemis voelbaar. Stiltes zijn belangrijk. Geen gracieuze harmonieën, maar spaarzame aanslagen op piano, cello, tamtam of klankschalen samen met de resonantie van de lege kamers. Muziek die vervliegt in leegte. Of intense muzikale slow motion.

Reacties