728x90 MM

Gonzo (circus) presents Ben Bertrand + Phurpa @WMMF

Van 5 tot en met 9 april vindt het World Minimal Music Festival plaats in Muziekgebouw aan 't IJ. Vrijdag 7 april staat in het teken van World Roots met The Master Musicians of Jajouka en de Japanse Midori Takada. En als voor- en naprogramma presenteert Gonzo (circus) Ben Bertrand en Phurpa!

Van 5 tot en met 9 april vindt het World Minimal Music Festival plaats in Muziekgebouw aan ‘t IJ. Vrijdag 7 april staat in het teken van World Roots met The Master Musicians of Jajouka en de Japanse Midori Takada. En als voor- en naprogramma presenteert Gonzo (circus) Ben Bertrand en Phurpa!

De avond begint met een concert van de Brusselse basklarinettist Ben Bertrand op het Foyerdeck. Hij maakt subtiele minimal ambient. Met zijn klarinet en een door hem bedacht apparaat creëert hij hypnotische loops van oude Pygmee-melodieën en minimal music klassiekers. Fascinerend hypnotische muziek.

Als afsluiter – tot 3 uur ‘s nachts! – is er Phurpa in de AtriumzaalPhurpa is een groep uit Moskou, maar hun duister-mystieke boeddhistische klankritueel lijkt rechtstreeks uit een magische voortijd te komen. Met een soort zwarte imkerkappen over hun hoofd zitten de leden van Phurpa in de schemering tussen rokende schalen. Een indringend laag geluid doet de rillingen over de rug lopen: tantrische keelzang uit de Himalaya. Met handbekkens, lijsttrommels en schrille schalmeien roept Phurpa een experimentele ambientsfeer op die veel indruk maakt.

De groep werd in 2003 opgericht door Alexej Tegin, die al in de jaren 1990 experimenteerde met traditionele en rituele muziek. Cruciaal was zijn ontdekking van bön, een vorm van boeddhisme die eind tiende eeuw ontstond in Tibet. Toen Tegin enkele meesters van de Tibetaanse Gyume- en Gyuto-kloosters ontmoette, waar keelzang beoefend wordt, was de kiem gelegd. De groep is vernoemd naar een driekantige, bewerkte dolk (ook wel ‘kīla’ genoemd) die in verschillende boeddhistische tradities gebruikt wordt bij rituelen.

Alle informatie en tickets vind je op de website van Muziekgebouw aan’ t IJ.

Event i.s.m. Strange Sounds From Beyond en Muziekgebouw aan’t IJ

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!