728x90 MM

VOORBESCHOUWING: The Night of the Unexpected (05/09/2013 – 06/09/2013)

De elfde editie van The Night of the Unexpected zal op donderdag 5 en vrijdag 6 september in Tivoli (Utrecht) en Paradiso (Amsterdam) plaatsvinden. Dit jaar zal het programma volop in het teken staan van het Nederland-Ruslandjaar. Dat betekent dat het festival ons in sneltreinvaart langs enkele veel belovende, veelal Russische, muzikanten zal meevoeren. Zoals elk jaar een programma dat varieert van experimentele elektronica en improvisatie tot gecomponeerd repertoire en conceptuele popmuziek.

Julianna Barwick
Julianna Barwick

De formule van The Night of the Unexpected is als elk jaar. Veel belovende artiesten krijgen gedurende de avond ieder twintig minuten om aan het publiek hun kunsten te vertonen. In een enorme vaart krijgt het publiek een zeer breed programma voorgeschoteld. Met nauwelijks tijd om naar adem te happen, volgen de meest uiteenlopende acts elkaar op met op eerdere edities bijvoorbeeld artiesten als Pan Sonic, Hauschka en Phil Niblock.

Dit jaar is een van de meest in het oogspringende namen die van Julianna Barwick. De Amerikaanse vocaliste/componiste staat bekend om haar soms epische, maar altijd intieme, echoënde tapijten van vocalen die de luisteraar meevoeren naar verre oorden. Bram Stadhouders schreef in 2012 in opdracht van North Sea Jazz voor zijn eigen improvisatie trio in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor een het stuk ‘Henosis’ waarin hij klassiek en jazz/improvisatie op een hedendaagse manier samenbrengt. Het resultaat is een ruimtevullende orkaan van geluid die soms nog het meest doet denken aan Philip Glass zijn muzikale ontdekkingsreizen in ‘Koyaanisqatsi’.

Uit Rusland komt het Moscow Contemporary Music Ensemble over. Als Ruslands meest vooraanstaande kamermuziek ensemble dat zich focust op hedendaagse muziek zullen zij stukken spelen van jonge componisten. ‘Touchpad’ van Vladimir Rannev en ‘Music for Anemic Cinema’ van Yannis Kyriakides beleven tijdens The Night of the Unexpected hun Nederlandse premiere. Ook zal het ensemble het visueel prikkelend stuk ‘Der Prozess N1’ van Alexander Manotskov spelen. Vooralsnog de laatste naam die wij u kunnen presenteren is Elena Rykova. Zij zal ‘The Mirror of Galadriel’ opvoeren. Een generatief muziekstuk waarin twee performers beurtelings de acties van hun tegenspeler ‘terugkaatsen’.

Gedurende de komende maanden zal de rest van het programma bekend worden gemaakt. Voor meer informatie kunt u ook hier terecht.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!