728x90 MM

Voorbeschouwing Rock Herk

Waarom moet je deze zomer naar Rock Herk? Wij geven alvast zes goede redenen. Van snoeiharde noiserock tot zwoele elektronica.

Waarom moet je deze zomer naar Rock Herk? Omdat Helmet met ‘Meantime’ een plaat heeft gemaakt die minstens even goed is als ‘Thriller’ van Michael Jackson natuurlijk. En omdat Slowdive in zijn hele shoegaze-carrière nooit zo in vorm was als nu. En omdat Meuris een thuismatch zal spelen. Maar dat wist u al. Hier zijn nog eens zes bijkomende redenen.

Hoe krijg je het volk tijdig op de festivalwei, deel één? Uitpakken met sterke, liefst ietwat lokale opener. In dit geval is het jonge Hasseltse El Yunque brokkenmaker van dienst. De vier leden verschuilen zich achter de pseudoniemen Kcurxedkx CeCduwlwp, Gaarsk Crxtenyiop, Jxplne Jduxrnke en Lul. Die laatste natuurlijk op drums. Het recept: snoeiharde noiserock verpakt in songtitels als ‘Kabeldraad’, ‘Achtste Dag’ en het Swansachtige ‘Vos’.

Zoals altijd veel hardcore en loeiende gitaren op Rock Herk. Maar op vrijdag mogen de beentjes ook eens gestrekt worden op elektronische beats. Of volledig in de knoop draaien natuurlijk. Dat kan op de gebroken beats en complexe ritmes van Baths. Zoals bijvoorbeeld op ‘Animals’.

Op de eerste dag van Rock Herk beloven de weermannen temperaturen die vlotjes de 30°C halen. Hoe beter die dag afsluiten met de zwoele elektronica van Nathan Fake. ‘The Sky Was Pink’ is dan misschien helemaal toepasselijk.

 

Hoe krijg je het volk tijdig op de festivalwei, deel twee? Door met een sterke opener te beginnen natuurlijk! We zeiden het al. En zaterdag is dat Teen Creeps, een jong drietal dat de kleuren van de jaren 1990 verdedigt met een geschikte combinatie van herrie en aanstekelijkheid. Check ‘The Point’ op voorhand en brul deze indiehit vanaf twee uur in de namiddag mee!

De Bruggelingen van Maze hebben nieuw werk klaarliggen, en komen dat voorstellen in de club. Van hun eerste mini-release herinneren we ons ‘White’, ook gitaarherrie, maar dan met no wave-bas. Shaken kan vanaf half vier in de namiddag.

Lekker buitelen kan dan weer met Raketkanon, slechts twee platen oud, maar nu al een vaste waarde. ‘Herman’ en ‘Florent’ zijn meestal ook van de partij, net zoals ‘Judith’. Skydiven is aanbevolen vanaf half negen ’s avonds.

Alle info: Rock Herk, 17-18 juli, Herk-de-Stad, www.rockherk.be
Door: De Geluidsarchitect en Maarten Timmermans

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!