728x90 MM

Voorbeschouwing Pukkelpop 2015

Vanaf woensdag is er vier dagen Pukkelpop. Onze verslaggevers van dienst kijken alvast vooruit!

Het is u allicht niet ontgaan: Pukkelpop 2015 staat weer voor de deur. Om nu al de koelelementen van uw frigobox in het vriesvak te stoppen is het misschien nog wat vroeg. Maar u bent gewaarschuwd: vergeet naast dat veel te grote krat lauwe Karlsquell en dat pakje bijna vervallen condooms dat u – laat ons eerlijk zijn – toch niet nodig zal hebben, zeker niet Gonzo (circus)’s Pukkelpop-parcours af te printen.

Alhoewel. Dat ‘printen’ is niet geheel in lijn met het nieuwbakken groene imago van het festival. Misschien kunt u het nog het best van al memoriseren. Dat maakt het aftellen weer wat draaglijker. Hoe dan ook: hieronder de tips van de chinese vrijwilligers, die met veel plezier de modder en de kermispinten voor u zullen trotseren tussen 19 en 22 augustus.

Woensdag

We moeten daar eerlijk in zijn: de kans dat u ons op woensdagnamiddag al op de Kiewitse weide zal aantreffen is bijzonder klein. Maar voor de enthousiastelingen onder u: The Hickey Underworld in de Castello wordt ongetwijfeld de moeite. Iets later komen 2manydj’s ook nog plaatjes draaien in de Dance Hall. Kan dus nog tof worden.

Donderdag

Maar, alle ridderlijkheid aside, éigenlijk begint Pukkelpop pas echt op donderdag 20 augustus. Cymbals Eat Guitars – die zichzelf beschrijven als een mix van shoegaze, indie en punk, met invloeden van Pavement – doen om 12.30 de Club aan. Reden genoeg, vinden wij, om het gevecht met de file of de stipheid van de NMBS aan te gaan.

De kans is groot dat we daarna, bij de eerste druppels gerstenat, achtereenvolgens Seasick Steve (nog nooit gezien!), De Sluwe Vos (alleen al voor zijn naam) en Jurassic 5 uitchecken. Maar de volgende band die met stip genoteerd staat in ons collectief geheugen, is Pissed Jeans. Volgens de Pukkelpop-app klinken ze als Nirvana ten tijde van Bleach. Dat lijkt ons een schromelijke overschatting. Maar we gaan toch zeker eens luisteren.

Nog meer kijken we uit naar Strand of Oaks, wiens laatste plaat – naar onze onbescheiden mening – probleemloos het etiket ‘tijdloos’ kan worden toegekend. Wie na die (hopelijk) zuiver afgemeten cocktail van weemoed en verstoorde gitaren nog snakt naar meer, kan terecht bij STUFF. (vrolijke chaos), The Get Up Kids (nostalgie) en Mr. Oizo (Flat Eric, moeten we nog meer zeggen)?

Vrijdag

We hopen vrijdag op tijd op post te zijn voor de Bony King (duyster.-deuntjes) en It It Anita (de Luikse garagerockers van Honest House deden het op Dour ook al geweldig). Die laatsten staan trouwens op het nieuwe Baraque Futur-podium: stel tijdig de gps in! Ook vroeg en om naar uit te kijken: Go March, één van de nieuwe namen op Unday Records.

Als dat niet lukt is er altijd nog Black Box Revelation om ons van die broodnodige portie gitaarrock te voorzien. Geen idee wat die gasten de laatste twee jaar hebben uitgestoken, maar zeer benieuwd naar wat ze gaan brengen. Als het muzikaal tegenvalt is er wellicht nog altijd een horde gillende tienergrieten om ons leed ietwat te verzachten. Of het parallel geprogrammeerde Ought, Constellation Records’ jonge buitenbeentje dat de grote Dischord-namen naar de kroon steekt. Of de duistere elektronica van Gazelle Twin.

Later op de avond is het dan weer lastig kiezen tussen de geweldenaars van Amenra, de Spaanse house-producer John Talabot en de Zweedse carnaval-act van Goat.

Zaterdag

Hopelijk kent iedereen tegen de laatste dag het verschil tussen de Castello, de Club, de Wablief en de Baraque Futur, want daar valt zaterdag heel wat moois te rapen. Zowat alles wat op Belgisch vlak op elegante wijze buiten de lijntjes kleurt passeert de revue, tussen buitenlandse namen als Pond, Viet Cong, Tyler, The Creator, Four Tet en Ride. Levert dit eigenlijk al meer dan genoeg op voor een dagvullend programma, dan zijn er ook nog de grotere podia, met onder meer Baroness en The Dillinger Escape Plan, die het afzeggen van Mastodon moeten doen vergeten. Zo, we weten wat doen eind deze week. Na afloop: het verslag op deze website!

Tekst: Nico Kennes en De Geluidsarchitect

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!