728x90 MM

VOORBESCHOUWING: Pukkelpop 2011

De Gonzo (circus)-ploeg die jaarlijks Pukkelpop afdweilt, zijn een hoop zeuren bij elkaar.

Pukkelpop
Pukkelpop 2011

“Alwéér geen Dolphins into The Future die de zaterdag afsluiten op het hoofdpodium en wéér geen aparte Miasmah stage met Kaboom Karavan als curatoren.  En waar is hier feitelijk die Witchhouse tent?” Dit jaar – dat kunnen we u al meegeven – gaat op de gonzo(circus) blog Duck Sauce de risée van dienst zijn. Afsluiter op de mainstage? In vergelijken met Duck Sauce was Iron Maiden vorig jaar een geniale zet.

Maar als het erop aan komt staan we daar toch weer elk jaar, wanneer de Pukkelpoorten opengaan. In de hoop dat we ooit weer eens gaan gevraagd worden om te deejayen in de Château, tussen Fennesz en LA Vampires in. Maar ook gewoon om nieuwe bandjes te zien, die we dit jaar in de clubs gemist hebben, of gewoon nog een keer willen zien.

We geven er u een paar mee, in stenostijl.

Vooruit dan maar.

Donderdag

Tune Yards
tUnE-yArDs - Foto: Maarten Timmermans

Destroyer (Chateau, 14u20-15u00)
Guilty pleasure uit Canada. Meer eighties dan Tears For Fears die het voorprogramma van UB40 verzorgen. Maar wél goed gedaan. Check vooral ook de nerdy-sexy clip voor ‘Kaputt’.

Kurt Vile & The Violators (Chateau, 21u10-21u55)
Vile is fan van Tom Petty. Wij ook, maar dan alleen van de clip van ‘Free Falling’. Omdat daar skateboards in voorkomen en de verhaallijn zelfs voor ons begrijpbaar én heerlijk romantisch is. Vile schrijft wél betere songs.

tUnE-yArDs (Chateau, 01u00-02u00)
Binnenkort komt dat radiohitje ons waarschijnlijk de strot uit, maar tot zolang blijft het een uitstekende deun om mee wakker te worden. Wij gaan dus alvast kijken hoe Merrill Garbus haar loop-pop live waarmaakt. Naar verluidt zou er een sax-sectie meekomen. Spannend!

Vrijdag

Cults (Chateau, 14u20-15u00)
2011 bracht ons al drie perfecte zomersongs: ‘Drop The Act’ van Ganglians, ‘Pushing Onlys’ van Woods en ‘Killin The Vibe’ van Ducktails. Tamelijk cynisch voor een jaar zonder zomer. En dan gooien Cults er met ‘Go Outside’ Cults nog een vierde perfecte zomersong tegenaan. Maar we blijven positivo’s: wedden dat vandaag, nét wanneer Cults ‘Go Outside’ inzetten, de eerste zonnestralen van 2011 een gat in de Château branden?

Suuns 03
Suuns - Foto: Maarten Timmermans

Suuns (Chateau, 15u40-16u25)
Lees alles over Suuns in Gonzo (circus) °103 en wees op tijd, want dit gaat de moeite zijn.

WU LYF (Chateau, 18u45-19u35)
Ook recent gonzomateriaal. Lees in Gonzo °104 hoe de geheimzinnige hype ‘helemaal toevallig’ zou zijn. Er brandt een groot zwart kruis op de voorhoofden van World Unite Lucifer Youth Foundation, maar ‘Go Tell Fire To The Mountain’ is wél helemaal toppie.

Hoquets (Wablief?!, 15u45-16u25)
Brusselse Belgotronics die over Chaud Boulets en Couques de Dinant (“suck it, suck it, suck it, suck that Couques de Dinant”) zingen over bricolé-loops. Waarschijnlijk lopen een paar bruinen-zonder-zon-blondjes uit Herk-De-Stad die ‘vooral voor de gezelligheid’ naar Pukkelpop komen, verward weg. Goed zo: meer plek voor u en ons om een heerlijk-absurde Belgo-ervaring te delen.

Twilight Singers (Marquee, 23u35-00u35)
We kunnen ons ondertussen geen editie van Pukkelpop meer voor de geest halen waarop The Twilight Singers niét geprogrammeerd stonden. Als Greg Dulli niet te vroeg op de weide arriveert én zijn rock’n’roll disease onder controle heeft, zou Twilight Singers de moeite kunnen zijn, maar wij steken er geen hand voor in het vuur. Overigens: de gonzowedstrijd blijft na al die jaren nog steeds lopen: de eerste die een beweging van Mark Lanegan met zijn gsm kan filmen, wint zijn gewicht in goud.

Black Cassette (Wablief?!, 18u30-19u15)
Sjoerd Bruil kan u kennen als de handsome looking Nedersinjoor en snarenmartelaar aan de zijde van Pascale Deweze in Sukilove en The Crab Four en aan de zijde van Mauro P. in Pawlowski. Als Black Cassette (bijgestaan door Deweze op bas en de eeuwig puisterige Jeroen Stevens (I love Sarah) op waanzindrums brengt hij binnenkort zijn solodebuut uit. Eindelijk!

Zaterdag

OFWGKTA (Marquee, 18u15-19u05)
Steve Albini zei onlangs over Odd Future Wolf Gang Kill Them All: “I am one hundred percent behind Odd Future’s right to rap about what they wanna rap about, but they go out of their way to make it clear that this is not a case of regular people making music about assholes, but assholes making music about being assholes.” Steve Albini is natuurlijk heilig, maar hij kan ook een deftig potje zeuren. Dàt heeft hij dan weer gemeen met de Gonzo-pukkelcrew. Wij gaan alvast OFWGKTA wél testen op hun live-kwaliteiten.

Fucked Up (The Shelter, 22u15-23u05)
Fucked Up heeft het allemaal: de scherpste hardcore riffs, poëtische dwarsfluitintro’s, een snuif sérieux en een karrevracht humor. Voor die laatste uurtjes gaan wij energie tanken in The Shelter.

The Rott Childs (Wablief?!, 14u40-15u25)
Nakomelingen van El Guapo Stuntteam, waarover we ooit iets schreven als “als er voor het autosalon een publiek is, zal dat er voor El Guapo Stuntteam ook wel zijn”. Bij The Rott Childs is het echter knalharde noiserock die voor het vuurwerk zorgt en niet één of andere debiele vuurwerkmeister.

Wild Beasts (Club, 16u55-17u45)
Hun ‘Limbo Panto’ vonden we indertijd een onwaarschijnlijk overroepen kutplaat, maar kenners die er meer van kennen dan wij zeggen dat het ondertussen goedgekomen is met Wild Beasts.

Warpaint 01
Warpaint - Foto: Maarten Timmermans

Warpaint (Club, 18u40-19u30)
De vrouwen van Warpaint dragen jarretellen om hun heupen én een Fender Jaguar om hun schouders. Dubbelop juist.  Over Warpaints langspeeldebuut ‘The Fool’, zijn op de Gonzo (circus) redactievergadering nét geen koppen gerold, maar wij gaan toch lekker luisteren.

Sebadoh (Club, 20u40-21u30)
Geen dubieuzer liveband dan Sebadoh. Ooit ging een bezopen Lou Barlow na een Sebadoh show zelfs aan de uitgang van de Ancienne Belgique staan om elke bezoeker zijn excuses + een terugbetaling aan te bieden. Maar op Pukkelpop 1996 waren ze wél magisch. Compleet met een geïmproviseerde ode aan een fan die een demo op het podium had geworpen: “thank you for the tape / we’ll play it every day”. Barlow schitterde deze zomer al met Dinosaur Jr. in het Antwerpse openluchttheater. Toen kwamen de lijzigaards ‘Bug’ volledig hernemen, vandaag doet Sebadoh zijn meesterwerk ‘Bakesale’. “There is history in this place, there are dragons to be chased”, wij rekenen erop dat Barlow zijn triomftocht doorzet.

Dorian Concept (Chateau, 17u55-18u45)
Funky, tegendraadse én intelligente nu-house uit Oostenrijk, het bestaat wel degelijk. U hoeft ons niet te geloven – ga op dit uur gerust met uw Union Jack zwaaien bij Kasabian op de main stage – maar kom ons achteraf niet klagen over rellen.

Mount Kimbie (Chateau, 19u25-20u05)
Mount Kimbie was vorig jaar de soundtrack op de gonzoritjes Hasselt-Leuven en Hasselt-Antwerpen. De Gonzocrew heeft mekaar toen de oren van het hoofd gezeurd dat Mount Kimbie niet op Pukkelpop stond. “Zonder twijfel de beste plaat met een dikke reet op de hoes van 2011” / “Ik ga meer zeggen: de beste plaat van 2011 met een in tegenlicht getrokken foto op de hoes”

Kiss The Anus Of A Black Cat (Wablief?!, 17u45-18u35)
De laatste plaat viel ons – mede door een productie die al te nadrukkelijk op Radio 1 en niet meer op schimmelige gekraakte kelders gericht was – nogal tegen, maar Stef Heeren en zijn band liggen ons té na aan het hart om ‘m op Pukkelpop 2011 géén kans te geven.

Drums Are For Parades (Wablief?!, 21u20-22u10)
Vorig jaar knalde Drums Are For Parades in de Wablieft! Zo hard dat we zéér blij waren dat we onze state-of-the-art industriële gehoorsbescherming bijhadden. Die gehoorbescherming hebben we – met dank aan juffer Schauvliege op ebay gesmeten – metal zal met dank aan CD&V nooit meer gevaarlijk zijn. Maar we blijven stiekem hopen dat DAFP het bloed toch weer langs onze oorlellen laten vloeien.

Hudson Mohawke (Chateau, 22u45-23u45)
Onze hooglijk gewaardeerd collega-op-sabbatical (pds) schreef dat Hudson Mohawke met zijn lp ‘Butter’ de afslag pakte die Prefuse 73 miste. Wij zijn even benieuwd als u hoe die afslag live klinkt en zien u dus graag op het laatste concert van 2011 in de Château.

Hopelijk tot ergens op Pukkelpop? Voor een interessant podium?

P.S.: Benieuwd hoe vaak Duck Sauce opduikt? Volg dan vanaf donderdag 18 augustus drie dagen Pukkelpop op onze blog.

(sb en mt)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!