728x90 MM

Voorbeschouwing: Pukkelpop 2010 – Toro Y Moi

Een zomerse golf

Toro Y Moi is het pseudoniem waaronder de 23-jarige Chaz Bundick zijn eerste plaat ‘Causers Of This’ afleverde. Een plaat die door hippe bloggers al snel als één van de voorafspiegelingen van de ‘Summer of Chillwave’ werd gecategoriseerd.

Toro Y Moi
Toro Y Moi

Chillwave? Het muzikale geluid – een mengeling van indierock, aan New Wave verwante samples, popgevoelige ambient, dansbare broken beats en een werkwijze waarbij voor de opnames gebruik wordt gemaakt van de lo-fi-esthetiek – moest nu eenmaal een naam krijgen. Enkele andere protagonisten van het genre zijn Washed Out, Neon Indian, Memory Tapes en Small Black.

Eén van de opkomende namen is dus Toro Y Moi. Als dertienjarige zette Bundick zijn eerste stappen als muzikant. In dezelfde periode ging hij in zijn slaapkamer aan de slag met drumcomputers. Door de hedendaagse software om muziek te maken kreeg hij meer vrijheid om te spelen met structuren van de nummers. Het gebeurt soms dat hij eerst muziek opneemt, daarover een zanglijn legt, en dan de muzikale onderlaag volledig verandert.

Zijn debuut geeft in ieder geval een mooi overzicht van wat chillwave kan zijn. Maar uit de verschillende interviews kan worden opgemaakt dat de man met zijn volgende plaat, die later dit jaar verschijnt, uit het stramien van de chillwave wil breken. Hij wil daarop juist een meer traditionele singer-songwriter richting inslaan. Voorlopig moeten we het echter stellen met deze eerste proef van zijn kunnen. Of je het nu chillwave wil noemen of verstoorde popmuziek, feit is dat de man een geslaagd debuut afleverde.

Meer info

Dit artikel verscheen eerder in ‘Gonzo’s Signalement’ in Gonzo (circus) #97.
Toro Y Moi speelt op zaterdag 21 augustus in de Chateau op Pukkelpop (11u55 – 12u30).
www.myspace.com/toroymoi

Discografie

Causers Of This (Carpark Records, 2010)
Blessa (Carpark Records, 2009, single)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!