728x90 MM

Voorbeschouwing: Pukkelpop 2010 – Nosaj Thing

Beat-wunderkind

Jason Chung, aka Nosaj Thing, komt uit hetzelfde Los Angeles als Flying Lotus. Net als die laatste flirt zijn muziek met het beste van Warp en de hiphop van Dr Dre. Maar terwijl Flying Lotus in het donker stemmen aan elkaar plakt, plukt Nosaj Thing bleeps en Nintendo-beats uit zijn glasheldere computer.

Nosaj Thing
Nosaj Thing

Een illegale versie van het softwareprogramma Reason was het enige dat hij nodig had om van start te gaan. Dát en de compilatiecassette ‘Old School Vol. 1’ die door de schoolbuschauffeur werd grijsgedraaid. Hij trok als tiener naar raveparties en technofeestjes, belandde in de Smell-club en leerde de DIY-aanpak en het vuile geluid van de bands No Age, Abe Vigoda en Health om te zetten in bits. Tot voor kort hield hij zich voornamelijk bezig met het deconstrueren van andermans werk. Zo toverde hij Flying Lotus’ ‘Camel’ om tot een ijskoude ballade en klonk hij als een goede Justice op Healths ‘Health=Disco’.

Maar Chungs’ geluid was geboren, mede geïnspireerd door Boards of Canada, DJ Shadow, G-funk en de klassieke platenkast van zijn moeder, met een voorliefde voor Debussy en Chopin. Met als ultiem resultaat het eerder dit jaar verschenen ‘Drift’, dat aaneenhangt van korte titels en coole soundscapes met een zware hiphopgroove. Nosaj Thing weet hoe hij je moet doen bewegen. In kleine schokjes en stukjes en met een overheersend gevoel voor ritme. ‘Drift’ ijvert zich een weg in het ijle. Het klínkt fris en het ís verfrissend. Minimaal en complex. Het helt naar dubstep maar houdt stevig vast aan de lichtschakelaar. Nosaj Thing maakt moeiteloos mooie liedjes met complexe geluiden.

Meer info

Dit artikel verscheen eerder in ‘Gonzo’s Signalement’ in Gonzo (circus) #95.
Nosaj Thing speelt op zaterdag 21 augustus in de Chateau op Pukkelpop (14u25 – 15u10).
www.nosajthing.com

Discografie

Views/Octopus (eigen beheer, 2006)
Drift (Alpha Pup Records, 2009)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!