728x90 MM

Voorbeschouwing: Pukkelpop 2010 – 19/08/2010

Pukkelpop dag één. Een bescheiden Gonzo (circus)-selectie waarover onder geen beding gecorrespondeerd wordt.

Iron Maiden
Iron Maiden

Donderdag is Iron Maiden-dag (Main Stage, 20u30 – 22u30) op Pukkelpop. De Maiden mag dan wel geen officiële headliner zijn – die eer is voor Placebo (voor onze bescheiden mening over Placebo: scroll down) weggelegd – maar reken maar dat de wei die dag vooral in de kleuren blauw en zwart zal kleuren. Versta ons niet verkeerd: voor een goeie portie metal mag u ons altijd wakker maken. Bij wijze van spreken, dat spreekt, want als wij slapen, dan slapen wij, en dan willen we vooral met rust gelaten worden. Wat we maar willen zeggen: wij hebben hoegenaamd geen probleem met krijsende zang, rifs die klinken alsof Thor wel héél erg de pest in heeft en gitaren waar meer punten uit steken dan uit de gemiddelde tuin-egel. Een fenomeen waar we wél voorbehoud bij aantekenen is de uniform-dwang van de gemiddelde ouwerwetse metalhead – u weet wel: spandex, leer, spikes, forse snorren en – the horror – de Jeansvest Zonder Mouwen, mét verplichte ruginsignes. Het Heavy Metal legioen lijkt soms meer op een kruising tussen de Westvlaamse Hells Angels en die reclamepanelen van JC Décaux dan op échte venten. Geestig detail: Rob Halford van Judas Priest heeft dat uniform uitgevonden. Excuus, hij heeft het niet uitgevonden, hij kopieerde het van wat hij zag in de gespecialiseerde leernichtenbars, waar hij na de uren wel eens een afterparty organiseerde. Wat de cirkel dan weer mooi rond maakt tussen de Heavy Metal en de Gay Bear-wereld. Maar er bestaat dus een goeie kans dat u op donderdag struikelt over één van de bijna-bejaarde hardcore Iron Maiden fans die enkel en alleen komen voor de koningen van de New Wave of British Heavy Metal en in afwachting in liggende houding hun bierpens voeden. Maar laat ons de Maiden zélf maar het voordeel van de twijfel geven. Wie weet valt het allemaal nog best mee.

Avontuurlijker Maiden-fans hoeven zich overigens niet per se door bovenstaand stukje aangesproken te voelen. Met uw ticket mag je àlle tenten binnen, ook de Shelter waar – vroeg op de middag – Kylesa (Shelter, 13u10-13u50) speelt. Metal zoals die anno 2010 wél hoort te klinken.

Bear In Heaven
Bear In Heaven

Ondertussen heeft u hopelijk ook al Bear In Heaven (Chateau, 11u50-12u30) meegepikt, die met het ‘Beast Rest Fort Mouth’ één van onze favoriete plaatjes van het afgelopen half jaar hebben afgeleverd. Als we ons niet vergissen zwaaiden we met het zelf uitgevonden genre krautpop. Als het concert ook maar in de buurt komt van de plaat, is het aan te raden om tijdig in Kiewit te zijn.

In de categorie ‘zou wel eens wat kunnen zijn’, dan: Tame Impala (Club, 14u20-15u00). Psychedelische Westcoastpop waarin de zon altijd schijnt (maar het kan ook Eastcoast zijn, daar zijn we niet zeker van, want eigenlijk zijn die van Tame Impala uit Perth, Australië, en Google Earth is kapot). Zou goed kunnen worden, zou ook ferm kunnen tegenvallen – dat hangt van de zon en de eventuele aanwezigheid van drugshonden op de wei af.

Van Band Of Skulls (Club, 17u45-18u25) kunnen we u vooral de videoclip van ‘Fires’ afraden, als u van plan bent nog iets te eten op Pukkelpop. Nee, dan het bijna gelijknamige Band Of Horses (Marquee, 18u40-19u25) – uitstekende baardenrock voor liefhebbers van Crazy Horse. Meer woorden gaan we daar niet aan vuilmaken.

Gekken die de muso-historische waarde van Iron Maiden niet weten in te schatten, zijn natuurlijk welkom op het concert van Mark Lanegan (Marquee, 20u30-21u20). Aah, Mark Lanegan… Een man uit beton, wiens sokkel elke zomer uit de garage wordt gereden, tot achter zijn Pukkelpop-microfoon. Wie Lanegan ziet bewegen: geniet van het moment, maar vergeet vooral niet op die stem te letten!

Wij blijven ons afvragen waarom Placebo (Main Stage, 23u30-01u00) – jaar na jaar, en de jaren tevoren en daarna – telkens maar mogen terugkomen. Is er iets dat wij niét horen in de snerpende zeur van Brian Molko? Zijn we toondoof? Soit: u weet: na Iron Maiden mag u – wat ons betreft, alvast – richting camping afzakken voor het stoken van metershoge kampvuren of een ouderwets potje hankypanky met een beschikbaar tentsletje. Als iedereen voor één keer de wei leegmaakt op dat Placebo-concert, dan gaat er misschien – we herhalen: misschien, we beloven niks – een belletje rinkelen, en verhuist de vaste Placebo-stek misschien wel naar de Reetse Lichtfeesten (hey, Swat, is uw voortuintje al ingericht voor de lichtfeesten? Ja? Lekker donkere lichtjes, waarschijnlijk?)

Garcia plays Kyuss (Shelter 23u05-00u05) dan. John Garcia die Kyuss terug tot leven wekt? Klinkt als een zeer slecht idee. Een beetje alsof Ringo op zijn eentje een Beatles-revivalgroep zou oprichten in 1975, terwijl zowel John als George nog in leven zijn. En – hou u vast – Garcia gaat dat doen met Belgische en Nederlandse muzikanten. Als dàt maar geen eufemisme is voor ‘Arsenal’, op wiens plaatwerk Garcia naar het schijnt ook een gastrolletje kwam spelen. Er zal toch weer geen gok-, drank- of chocoladeverslaving moeten afbetaald worden, zeker?

Fuck Buttons
Fuck Buttons - Foto: Maarten Timmermans

U gaat ons dus niét bij John Garcia vinden, zo vlak voor middernacht. Als u ons écht nodig hebt: wij hangen van vijf voor elf één uur lang in de nok van de Chateau te flippen op de tonen van de met beats geinjecteerde noise van Fuck Buttons (Chateau, 22u55-23u55). Benieuwd of Festivalman (die Bijzonder-erd in zijn wereldkampioenen-wielertruitje die in alle palen klimt, mocht u Festivalman niet kennen) mee in de nok komt hangen.

Flaming Lips (Marquee, 0u45-02u00): de mannen hebben een nieuw album uit, dat grotendeels bestaat uit prima psychedelica, dus wij willen graag nòg een keer gaan kijken naar hevig pulserende venusheuvels die uiteindelijk gewoon entree-poortjes blijken en als Wayne passeert in zijn opblaasballon, zullen we hem een vriendelijk duwtje geven. Flaming Lips doen altijd hetzelfde – de enige variabelen zijn de hoeveelheden confetti en het eerste moment waarop Wayne Coyne er deftig nààst zingt – maar ze doen tenminste altijd iéts en we hebben nog geen concert van hen gezien dat niet minstens vijf onvergetelijke momenten telde. Hey Warner, het Gonzo-team is ook dit jaar weer kandidaat om zich in die teletubbie-pakjes te hijsen. Want laat ons eerlijk zijn: die teletubbies van vorig jaar, wàt voor een triestige bende was dat! Na anderhalf nummer al stoppen met zwaaien en dansen. Schande!

Verder zijn wij overigens ook nog benieuwd naar Darwin Deez (Club, 16u00-16u40), Megafaun (Chateau, 15u55 -16u40), Girls (Chateau, 19u10-20u00) en And So I Watch You From Afar (Chateau, 17u25-18u15). Gelieve dus die plaats rechts vooraan vrij te houden.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!