728x90 MM

VOORBESCHOUWING: Pukkelpop 2013

Gonzo (circus) doet Pukkelpop. Het is ondertussen een traditie bijna zo oud als ons periodiek zelf.

Dat we elk jaar zeuren over de programmatie wordt binnenkort door Minister Schauvlieghe overigens als folklore erkend. Hey, als vinkenzetten en ganzenrijden in aanmerking komen, dan ook zeuren over de programmatie van pukkelpop. Want dat Solange Knowles haar kat stuurt omdat haar zoontje naar een nieuwe school moet, tot daaraan toe. We hadden overigens nog nooit van die hele Solange Knowles gehoord. De zus van Beyoncé? Ah, bon. Maar dat er wéér geen freejazz tent is en dat er wéér geen aandacht aan Je Suis Le Petit Chevalier, Monopoly Child Star Searchers, Floris Vanhoof en Master Musicians Of Bukkake op Pukkelpop besteed wordt, dat pikt al wat meer… Of aan Petite Noire – opwindende afro-wave uit Brussel. Maar we zullen waarschijnlijk de enige mierenneukers zijn die daar aan tillen, op die hele Kiewitwei.

Wat we wél een belangrijk gat in de programmatie van dit jaar vinden, is het ontbreken van Goat. Nochtans speelt de band tijdens het weekend van Pukkelpop op Lowlands. Een gemiste kans, want de passages op Primavera en Roadburn lieten een band zien die misschien niet altijd even toonvast was, maar wél een bijzonder entertainend en kleurrijk spekakel bood, waar nog lang na datum over nageklapt werd. Goat is een avontuurlijke band mét een potentieel veel groter publiek dan ze nu hebben: de ideale PP-band, dus.

Maar als puntje bij paaltje komt, zijn we natuurlijk elk jaar wél weer op post. Omdat Pukkelpop ons nodig heeft, en ook wel omdat we er op de editie 2011 bij waren, en sindsdien misschien geen ‘pukkelpoppers‘, maar toch minstens sympathisanten voor het leven zijn.

Godspeed You Black Emperor
Godspeed You Black Emperor

Maar laat ons overgaan naar het goeie nieuws: Godspeed You! Black Emperor komt naar pukkelpop. Ja, dié Godspeed You! Black Emperor, die tien jaar geleden nog weigerden op een bus te stappen als daar een bushokje van Clear Channel aan te pas kwam. Dàt was een bandvergadering geweest waar we wel eens de vlieg op de muur hadden willen zijn, toen daar in Montréal beslist werd dat GY!BE op een Clear Channel festival ging spelen. De laatste passage van GY!BE in het Brusselse Koninklijk Circus mag dan niet het rauwe gevaar uitgestraald hebben dat we ons van dertien jaar geleden herinneren, toch kijken we ernaar uit om de De Bende van Efrim nog eens aan het werk te zien.

Ook benieuwd naar Parquet Courts, die dusdanig slack zijn dat Pavement er een stelletje cokesnuivende yups bij gaan lijken. Phosphorescent heeft met ‘Muchacho’ bewezen dat ‘losers in love’ betere platen schrijven. Op Primavera verkeerde de band van Matthew Houck bovendien in bloedvorm. Dat kan dus niet misgaan.  En bij Savages (zie Gonzo (circus) # 116) gaan wij nog eens kritisch met onze wenkbrauwen fronsen, zodat we helemaal zeker zijn dat ze hun zorgvuldig vormgegeven hype overleefd hebben.

Met Kendrick Lamar en Danny Brown valt er verder op donderdag hopelijk nog eens een degelijke hiphop show te scoren. Wie een zwak voor elektronica heeft en het ‘Belgisch’ nog geen vies woord vindt, raden we graag Vuurwerk aan, onlangs nog goeie punten van onze (ks) voor ‘essentieel’ van alle mogelijke IDM walletjes plukken. Verder zijn we op donderdag benieuwd naar Mikal Cronin en de ‘intelligente’ hardcore van Fucked Up.

We zullen het dan maar toegeven: wij behoren tot de Kerk van Neil Young. Hell, ons geboortedorp is zelfs naar de man genoemd. Heel onze vrijdag stond dan ook ingepland als aanloopje naar ‘s mans concert. Maar de hand van Poncho Sampedro heeft er anders over beslist. Niks aan te doen. Géén Neil Young dus op vrijdag. We gaan de bittere pil doorslikken en er verder niet al te veel woorden aan vuil maken. Behalve dan dit: als we dan toch naar een waardige plaatsvervanger op zoek zijn: op woensdagavond spelen Mats Gustafsson en Thurston Moore een ongetwijfeld verschroeiende set op het Follow The Sound festival in Antwerpen. Misschien willen zij wel een keer noise-les komen geven te Kiewit?

Low
Low

Wij laten ons volgaarne troosten door Low. Van die band hebben wij nog nooit een slechte show gezien, en geloof ons dat we al véél shows van Low gezien hebben. Alleen: Alan Sparhawk heeft naar verluidt weer een beetje last van kuren, de laatste weken. Onlangs nog bracht de band op een festival in London één lange drone. Spannend!

Nogal wat oude bekenden op zaterdag. Dans Dans, om te beginnen. Als u Dans Dans nu nog niet kent, heeft u Gonzo (circus) niet goed gelezen, de afgelopen drie jaar. Terug naar uw hok, en lezen, dus, want Dans Dans is van het beste dat u deze editie van Pukkelpop gaat te zien krijgen.

Op de Tri-Angle labelnight, vorig jaar in de AB, was het tranen met tuiten huilen om zoveel ronduit slechte live performances. Vooral Balam Acab, op plaat nochtans een favorietje, bracht een stuitend platte soulset. De enige band die die avond live overeind bleef was Holy Other. Die gaan wij dus nog een keertje bekijken.
Ook helemaal te vertrouwen op een podium is The Haxan Cloak. Toen we die donderdronerd eerder dit jaar het voorprogramma van Mount Eerie (overigens één van de concerten van het jaar, voor ons) zagen verzorgen, stonden de bassen zo luid dat onze ingewanden er langs alle kanten tegelijk uitpompten. Na Haxan Cloak is Wolf Eyes live een wandeling door het park. Maar wél genoten.

The Soft Moon
The Soft Moon

Het ziet ernaar uit dat onze Zaterdag  aan de donkere kant zal zijn, want ook Amen Ra en The Soft Moon staan op ons ‘eindelijk nog eens’ lijstje donkerzwart te blinken. Een beetje kleur valt wel te verwachten van The Knife. Benieuwd wat zij live zullen uitsteken met hun ‘Shaking The Habitual’. We hebben met opzet nog geen online-filmpjes opgesnord, maar herinneren ons van de passage in de AB wel dat onze facebookwall roodgloeiend stond van de woorden ‘aerobic’, ‘fitness’ en ‘playback’. En dan zijn wij bij Gonzo (circus) benieuwd natuurlijk. Moeilijke mensen…

Vanaf donderdag is Pukkelpop te volgen via deze blog en instagram.

Verder voorbeschouwen kan via onze Mixcloud Monday over Pukkelpop.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!