728x90 MM

Voorbeschouwing: Mount Eerie

De komende weken slaat Mount Eerie voor een aantal optredens zijn tenten op in België en Nederland. Daarom publiceren we hieronder een stuk uit het interview dat werd gepubliceerd in Gonzo (circus) #94. Het volledige interview lezen? Koop dan Gonzo (circus)#94 via onze webshop.

Mount Eerie – Natte pijnbomen, mist en een donker bos

Mount Eerie is een spookachtige muzikale reis door flarden herinneringen. Phil Elverum, het brein achter dit soloproject, is een muzikant die graag verdwaalt in zijn dromen, maar tegelijkertijd stevig geworteld is in zijn thuisstad Anacortes.

mounteerie
Mount Eerie

Mount Eerie is een berg op het idyllische Fidalgo Island, in het noorden van de staat Washington. Dit eiland herbergt ook de kleine stad Anacortes, het thuishonk van Phil Elverum (30). Het stadje speelt een grote rol in zijn werk: “Als ik nummers schrijf, is Anacortes de plek waar het in mijn gedachten plaatsvindt. Dit lees je letterlijk terug in de teksten.”
Elverum vergaarde eerder roem onder het pseudoniem The Microphones, waarvan vooral het album ‘The glow, pt. 2’ goed werd ontvangen. Het laatste album van The Microphones heette ‘Mount Eerie’, een naam die Elverum vanaf dit punt als artiestennaam zou gebruiken. De naam verwijst natuurlijk naar de berg zelf, maar is tevens een prachtige symbolische omschrijving van zijn muziek. “Mount Eerie klinkt mysterieus, groots en fors, net als mijn muziek”, aldus Elverum zelf.
Er duiken wel vaker geografische verwijzingen op in zijn werk. Ook voegde hij al eerder een ‘e’ toe in zijn achternaam Elvrum, om te verwijzen naar het Noorse plaatsje Elverum. Vanwaar al die aandacht voor geografie? “In 2009 is het, in de Verenigde Staten tenminste, erg moeilijk voor mensen om waarde aan hun locatie toe te kennen. Iedereen reist rond en is op internet te vinden, terwijl alle steden steeds meer op elkaar gaan lijken. Ik vind het belangrijk dat we onthouden waar iets vandaan komt.”

Zachte wind

Mount Eerie bracht meerdere albums uit op K Records, het welbekende onafhankelijke label uit Olympia, Washington. In 2004 startte Elverum zijn eigen label, P.W. Elverum & Sun, Ltd. “Het begon eigenlijk als een experiment. Ik wilde zien of het mogelijk was, of het veel tijd in beslag zou nemen.” Het label runnen kost Elverum inderdaad veel tijd, omdat hij praktisch alles zelf doet, tot het verpakken van de platen aan toe. “Ik streef naar de meest nauwkeurige representatie van het idee dat ik in mijn hoofd heb. Het is lastig om dit naar derden te communiceren, dus doe ik het liever zelf. Maar noem het alsjeblieft niet perfectionistisch, want dat vind ik beschamend”, lacht hij. “Het is inmiddels deel geworden van het creatieve proces. Zelfs praktische bezigheden als het updaten van mijn website vind ik leuk om te doen.”
Ondanks dat hij de zakelijke bezigheden nu voor eigen rekening neemt, blijft Elverum als muzikant op zijn gevoel werken. “Ik hou me niet bezig met releasedatums en ga op tour als ik het idee heb dat het daar tijd voor is. Veel artiesten spelen dan nummers van hun laatste album, maar ik speel nieuwe nummers meteen nadat ze geschreven zijn. Tegen de tijd dat de plaat dan uit is, ben ik ze beu en speel ik alweer nieuwe dingen.” Hij pakt dit nu voor het eerst anders aan bij de tour voor zijn recent uitgebrachte album ‘Wind’s Poem’, waarbij hij, eveneens voor het eerst, op het podium vergezeld zal zijn van een band. “Ik had een band nodig om deze nummers live te spelen. Ik speel ze ook wel solo, maar dan in een compleet andere versie. Nu voelen de nummers echt als het album zelf; we hebben synthesizers, grote versterkers en zelfs een gong. Veel herrie maken is erg bevredigend voor mij als artiest. Al weet ik niet of dat ook voor het publiek geldt.” Elverum wilde al langere tijd toeren met een band, maar kreeg het organisatorisch niet voor elkaar. Op het moment van spreken heeft hij net een kleine tour in Californië achter de rug en maakt hij zich op voor een langere tour door de Verenigde Staten. “Wellicht komen we ook naar Europa volgend jaar, dat zijn we nu aan het uitzoeken. Dat wordt dan hopelijk februari of april.”

Optredens

08 april 2010: Kortrijk (BE), De Kreun – www.dekreun.be
09 april 2010: Groningen (NL), Vera – www.vera-groningen.nl
10 april 2010: Rotterdam (NL), Motel Mozaique Festival – www.motelmozaique.nl
11 april 2010: Brussel (BE), Domino Festival – www.abconcerts.be

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!