728x90 MM

VOORBESCHOUWING: Gonzo op Dour 2012- Deel 1 (donderdag 12/07 & vrijdag 13/07)

logo dourfestival 2012 scaled Het was al duidelijk van bij de eerste bekende namen: Het affiche van Dour 2012 zou een toppertje worden. En inderdaad – ik probeer hier, met de line-up in de hand, een parcours vast te leggen dat ik u bij wijze van opwarmertje kan voorleggen. Het is moeilijker dan ooit om enige voorbarige keuzestress te onderdrukken. Wat als ik hiér sta en dààr een feestje mis? Wat als ik deze onbekende naam oversla tijdens het avondeten, en bij de pot veganistische noedels dan te horen krijg hoe ik er bij had moeten wezen? Als ik om vier uur beslis dat het tijd is om te gaan pitten, en een uur later m’n hutgenoten binnenstrompelen met de melding dat die laatste dj-set het doorbijten nog waard was? Dàt soort stress dus – voel je ‘m ook al opkomen?

Dus weet je wat: we gaan dit jaar met z’n allen doen alsof we onszelf gewoon tot in het oneindige kunnen dupliceren, en overal tegelijk kunnen zijn. Ik noem gewoon per dag het beste van wat ik wil zien, en dan laat ik het moment beslissen waar ik uiteindelijk terecht kom. Zoals het in de praktijk elk jaar loopt, dus.

DONDERDAG 12 JULI

Mocht het dit jaar de eerste keer ooit zijn dat we echt al om 18u gespoord en gelaarsd de wei opwandelen, dan lijkt Dan San perfect om mee te beginnen. De Waalse Isbells noem ik dat, en daar mag je ‘t mee doen (ik ga daar ook niet over discussiëren). Het zal in elk geval perfect aansluiten op Plants & Animals, countryrockende Canadezen die de belofte van hun debuutplaat nooit echt hebben waargemaakt – maar dit soort meezingrock heb je nodig om helemaal in de stemming te geraken.

Opgewarmd? Dan is het tijd voor een versnelling hoger met Caribou. We zitten alweer een tijdje te wachten op nieuw materiaal, en het valt af te wachten of Daniel Snaith vers werk komt voorstellen, of nog even teert op de succesnummers van Swim. Geen probleem met de laatste optie, dat is een ervaring die ik volgaarne nog eens opnieuw zal ondergaan.

scuba
Scuba

Puur uit nieuwsgierigheid steek ik even m’n kop binnen bij Africa Hitech, het sufgehypte bandje van Mark Pritchard en Steve Spacek. Op basis van hun palmares zouden ze wat mij betreft beter kunnen dan wat botte Afrikaanse electro, maar het schijnt live nogal te stomen. En wie weet maken ze wel de benen los voor het trifecta neusjes van de zalm dat ons daarna wacht. Eerst is het de beurt aan Scuba om te tonen dat hij ons vanaf een podium even hard kan omverblazen als vanuit de studio. Personality is tot nader order nog steeds dé dansbom van 2012, en op basis daarvan mag Scuba voor mij best aanschuiven in het rijtje legendarische electronicanamen als Orbital, Leftfield, en Chemical Brothers. Maar gaan we op Dour wat meer krijgen dan een vakkundige dj-set? ‘t Zou mooi zijn.

Dat we meer dan wat plaatjes zullen krijgen van Squarepusher staat wel vast. Met de jaren wordt Tom Jenkinson enkel maar furieuzer in zijn liveshows, en recente Youtubes tonen aan dat die trend zich nog steeds doorzet. ‘t Is dus niet enkel voor de nostalgie dat dit verplichte kost wordt. Gelukkig komt Clark ons achteraf wat bedaren met zijn unieke mix van folk, klassiek en glitchende electronica. En vanaf dan is het helemaal aan Agoria om te bepalen hoe laat we deze eerste nacht in bed zullen belanden. Hij komt met een spectaculaire audiovisuele show van maar liefst 5 (vijf!) uur, helemaal perfect om langzaam alle besef van tijd te verliezen.

VRIJDAG 13 JULI

Fris uit de veren, zonder twijfel! En anders is daar Doomtree om ons wakker te schudden. Hun mix van indierock, hiphop en electro roept op mindere momenten kwalijke herinneringen op aan nineties crossover à la Scanner, maar de Canadezen hebben wel een half goede plaat op zak, en dit soort ongein kan op een podium al eens aanstekelijk werken. Nog meer nineties retromania met 1995 en A State of Mind, die beide klinken als een vergeten relict uit de gouden tijd van de boombap beat – misschien wel een goeie smaakmaker voor de échte legendes die hier vandaag en morgen aantreden.

Over legendes gesproken: deze dag staat er vol mee! Roots Manuva is altijd onze favoriete proto-grimerapper geweest, en draagt nog steeds elk optreden met enkel z’n eigen charisma. Ministry, Napalm Death en Godflesh ken ik nog van toen ik nog cassettebandjes luisterde – al gaat driemaal industrial grind misschien wat teveel van het goede zijn. Gelukkig is daar ter afwisseling ook nog stevig wat opmerkelijke electronica op het scherp van de snee: Sun Glitters (Luxemburgs, wist u dat?) en Ikonika om de boel op te warmen, en dan enkele zwaargewichten van de hedendaagse scene, met Mount Kimbie, Lone, Actress en Pantha Du Prince. Er staat vandaag ook een hele tent vol reggae soundsystems, maar de enige naam die er voor ons tussenuit springt is Jahtari Riddim Force van het onderhand legendarische netlabel Jahtari, waar top notch dubreggae wordt gemaakt met chiptune sounds.

black star
Black Star

De hoogmis om middernacht wordt voorzeker het optreden van Blackstar, aka de hernieuwde samenwerking tussen Mos Def en Talib Kweli. Beiden zijn ondertussen titanen van de hiphop, de paar kruimels die ze al hebben gedropt in afwachting van hun tweede album Black Star Aretha doen andermaal een klassieke plaat verhopen. Uit het debuut van 1998 hebben ze enkel maar de hits te plukken- statistisch gezien kan dit enkel een hoogtepunt worden.

Kunnen we daarna op onze lauweren rusten? You wish! Araabmuzik heeft alles om Dour in te pakken: zo hip als de neten, een bom van energie en begiftigd met onwaarschijnlijke skills die garant staan voor een tent op z’n kop. Gelukkig is het dan de beurt aan Space Dimension Controller, die ons helemaal in hoger sferen zullen katapulteren met hun futuristische en ultradiepe techhouse.

En wat ons ter afsluiting van deze avond helemààl in onze nopjes zou brengen: dat DJ Food eindelijk eens niet komaf maakt met dezelfde veejayset vol voorspelbare klassiekers waar hij al jaren mee uitpakt en misschien wat dieper in de virtuele platenbak graait. Anders garandeer ik een voortijdige terugkeer naar de camping op de eerste tonen van fuckin’ ‘Timber’.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!