728x90 MM

VOORBESCHOUWING: filmprogramma Incubate 2012

Bellflower

Van maandag 10 tot en met zaterdag 16 september is in Tilburg tijdens het multidisciplinaire Incubate festival naast muziek en beeldende kunst ook de versmelting van deze twee, de film, uitgebreid en in zijn veelzijdigheid vertegenwoordigd. Er is een gelijkmatig over de festivaldagen gespreid urenlang filmprogramma samengesteld waarin zich nieuwe, allicht inspirerende filmwerelden voor u op het grote witte doek ontvouwd zullen gaan worden: kort, lang, experimenteel, conventioneel, fictie en documentaire. Kortom genoeg variëteit aan films en filmpjes om tijdens het festival integraal in het geheel of even tussendoor mee te pakken..

In het lange filmprogramma is er dagelijks (behalve zaterdag) op verschillende festivallocaties een verse feature-productie te aanschouwen. Maandag (22:15 @ Filmfoyer) is Dragonslayer (2011, Verenigde Staten, 74 min.) te zien, de debuutfilm van Tristan Patterson, een in Hollywood werkende scriptschrijver die ook wel eens een eigen onafhankelijke film wilde gaan maken. Deze van een punksoundtrack voorziene documentairefilm gaat over het leven in Zuid-Californië van hardcore skater “Skreech” en zijn vriendin in tijden van economische malaise en werd onder meer vorig jaar als beste lange documentaire gelauwerd op het SXSW Film Festival.

Bellflower
Bellflower

Op dinsdag (22:30 @ De NWE Vorst garden) staat vervolgens Bellflower (2011, Verenigde Staten, 105 min.), de eerste speelfilm van schrijver-regisseur Evan Glodell geprogrammeerd. Bellflower is een apocalyptische buddy-auto-actiefilm met de energie van Quentin Tarantino waarin liefdevol naar Mad Max wordt teruggegrepen.

Daarna is het op woensdag (22:30 @ De NWE Vorst garden) tijd voor Grandma Lo-fi: The Basement Tapes of Sigrídur Níelsdóttir (2011, IJsland/Denemarken, 62 min.) van het regisseurstrio Orri Jónsson, Kristín Björk Kristjánsdóttir en Ingibjörg Birgisdóttir. De invloed van de inmiddels tot cultfiguur verheven IJslandse muzikante Sigrídur Níelsdóttir staat centraal in deze documentaire, en dat is niet vreemd als je op hoge leeftijd ineens rustig jarenlang productief doorknutselt aan het ene album na het andere, vol Casio-keyboards, geïmproviseerde drums en huisdiergeluiden.

Op donderdag (22:30 @ De NWE Vorst garden) vindt de vertoning plaats van KID-THING (2011, Verenigde Staten, 83 min.) van de hand(en) van de gebroeders Zellner uit Austin (Texas). Annie is een tienjarig meisje dat zonder ouderlijk toezicht van haar geitenfokkende demolition derby-rijdende vader allerhande kattenkwaad uithaalt tot ze iemand vanuit een put om hulp hoort roepen..

Midori Ko
Midori Ko

Vrijdag (22:30 @ NWE Vorst garden) passeert Midori-Ko (2010, Japan, 55 min.) van Keita Kurosaka de revue. Deze met de hand getekende experimentele horror-scifi animatie gaat over Midori-Ko, een door wetenschappers ontwikkeld zowel dierlijk als plantaardig droomvoedsel dat soelaas moet bieden in een voedselcrisis maar het voedsel wil niet gegeten worden en vliegt weg.

Het lange filmprogramma wordt zondag (15:00 @ De NWE Vorst) afgesloten met de kunstdocumentaire The Ballad of Genesis and Lady Jaye (2011, Verenigde Staten, 72 min.) van Marie Losier. Genesis Breyer P-Orridge (bekend als een van de industrial pioniers van Throbbing Gristle, en initiator van en performance kunstenaar op Psychic TV) heeft een bijzondere relatie met zijn partner Lady Jaye: samen deden ze namelijk in hun project “Pandrogyne” een poging om fysiek dezelfde persoon te worden.

Andere hoogtepunten

In de Filmfoyer is er van maandag tot en met vrijdag tussen 21:00 en 22:00 een uur durend kortfilmprogramma samengesteld rond een bepaald thema. Maandag staat het thema “Travels” centraal in drie films, dinsdag drie films over “Fears”, woensdag een viertal “Stories of Life”, donderdag een zestal films onder de noemer “Experimental” en vrijdag drie “Animations”.

Voor wie een uurtje shorts niet lang genoeg is, is er in De NWE Vorst ook nog A Long Night of Shorts met een drie uur (22:30-01:30) voortdenderende selectie met het beste wat Europese filmfestivals en Internet momenteel te bieden hebben.

Het Open Film Program van Incubate is gevuld met een selectie uit een grote hoeveelheid inzendingen kortfilms in al zijn verschijningen. Het programma is verdeeld over 5 blokken van gemiddeld zo’n 45 minuten en wordt dagelijks (maandag tot en met vrijdag, met op zondag een herhaling van alle blokken) vertoond in de Filmfoyer en Rode Salon NWE Vorst: documentaire (maandag om 19:45 @ Filmfoyer & zondag om 15:00 @ Rode Salon NWE Vorst), fictie (dinsdag om 19:45 @ Filmfoyer & zondag om 16:00 @ Rode Salon NWE Vorst), “mixed” (woensdag om 19:45 @ Filmfoyer & zondag om 17:00 @ Rode Salon NWE Vorst), experimenteel (donderdag om 19:45 @ Filmfoyer & zondag om 18:00 @ Rode Salon NWE Vorst) en animatie (vrijdag om 19:45 @ Filmfoyer & zondag om 19:00 @ Rode Salon NWE Vorst). De films dingen allen mee om de publieksprijs, de heuse Incubate Film Award, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt.

Solar Cinema is een door CosyMo’s Solar Cinema en brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc) samengesteld kortfilmprogramma van 94 minuten (twee voorstellingen tussen 21:30 en 00:30 op vrijdag en zaterdag), waaronder ook een aantal inzendingen van het Open Film Program, dat gedraaid wordt in een werkelijke openluchtbioscoop aan de Veemarktstraat op zonne-energie.

Go Short is het festival voor de korte film in Nijmegen en heeft speciaal voor Incubate in twee programma’s een selectie gemaakt uit top-films van afgelopen edities. What’s Going On is een filmprogramma op zondag van een uur (19:30 @ De NWE Vorst) waarin zes wereldreisjes worden gemaakt, van China naar Grand Canaria, verhalen waarin herkenbare hedendaagse menselijke interacties centraal staan. Op zondag (18:00 @ De NWE Vorst) Sounds Around programma waar gedurende drie kwartier muziek de bindende factor is.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!