728x90 MM

Voorbeschouwing: Een feestje voor Kid Baltan – 10 september 2010

Op 1 september werd Dick Raaijmakers 80 jaar. Fysiek is hij niet meer in staat om interviews te geven of feestjes bij te wonen. Dat wil niet zeggen dat we de verjaardag niet kunnen vieren van wat velen zien als de grootste Nederlandse componist ooit.

Dick Raaijmakers en Tom Dissevelt
Dick Raaijmakers en Tom Dissevelt

De muzikale carrière van Dick Raaijmakers begint in Eindhoven, in de laboratoria van Philips waar hij assistent is van componisten Henk Badings en Tom Dissevelt. Raaijmakers laat zich zelf ook niet onbetuigd op het muzikale vlak en maakt onder het pseudoniem Kid Baltan (Dik Natlab omgedraaid) nummers als Song Of The Second Moon en Colonel Bogey. Het zijn klassiekers inmiddels. De muziek uit het Natlab is terug te vinden op de prachtige verzamelaar Popular Electronics (Basta, 2004).

Hoe Raaijmakers en Dissevelt te werk gingen is hier nog te zien. Het pionierswerk uit het eind van de jaren vijftig klinkt nog steeds indrukwekkend.

Raaijmakers heeft in de veertig jaar daarna niet stilgezeten. Tijdens Circus Raaijmakers, zoals het minifestival is genoemd waarmee de verjaardag van Raaijmakers wordt gevierd, wordt Pianoforte en zijn beroemde Canons nog eens gespeeld. Ook de befaamde Grafische Methode Fiets is eindelijk weer eens te zien. Alles wordt ingeleid door Kees Tazelaar, vriend van Raaijmakers en groot kenner en restaurateur van diens werk.

Circus Raaijmakers zal plaats vinden in het auditorium van het NatLab op het Eindhovense Strijp-S. Er is ook een rondleiding door de oude Philipslaboratoria waarbij de goede zoeker wellicht kamer 306 nog terugvindt, de plek waar Raaijmakers zijn sonische experimenten verrichte.

Speciale gast is de Oostenrijkse componist Karlheinz Essl die twee delen uit zijn veertiendelige serie Sequitur ten gehore brengt. Een werk dat aansluit op de Canons van Raaijmakers en de Sequenze van Luciano Berio.

Het concert begint vrijdag 10 september om 19:30 uur en is gratis toegankelijk.

Meer info op www.ensemble306.nl

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!