728x90 MM

Voorbeschouwing: Crossing Border Antwerpen 2010 – 19-21 november 2010

Voor het tweede jaar strijkt het Nederlandse Instituut Crossing Border neer in Antwerpen. De Arenbergschouwburg is dit jaar drie dagen lang, van 19 tot 21 november,  de tempel voor literatuur en muziek. Inderdaad, vorig jaar slechts één dag, dit jaar al uitgebreid naar drie dagen.

Vrijdag 19 november is de eerste aanloopdag met direct een topper op de affiche Rufus Wainwright. De koning van de barokke pop maakte dit jaar een ingetogen album, ‘All Days Are Nights: Songs For Lulu’. Een album dat hij op zichzelf begeleidend op piano integraal komt voorstellen. Daarnaast zal er ook nog ruimte zijn voor ouder werk. De aftershow die dag wordt verzorgd door het folky Canadese vijftal The Acorn.

Zaterdag 20 november zal is het de beurt aan Mercury Rev. Afgelopen zomer zagen we daarvan nog een sterke show in de tuin van het Leuvense Museum M op de eerste editie van het Midzomerfestival. Voor deze avond op Crossing Border kiezen ze echter voor iets speciaals. Samen met het Clear Light Ensemble zullen ze een aantal avant-garde en experimentele films begeleiden. Voldoende om ons nieuwsgierig te maken.

Zondag 21 november is echter de hoofddag van deze tweede Antwerpse editie van het Crossing Border Festival. Op de affiche die dag veel muzikaal lekkers. Een topper is alvast Low, de band rond het echtpaar Alan Sparhawk en Mimi Parker. Hun laatste album ‘Drums And Guns’ verscheen in 2007, ze beloven alvast een aantal nummers te spelen uit hun in 2011 te verschijnen nog titelloze album. Het Amerikaanse Local Natives speelde met hun debuutplaat ‘Gorilla Manor’ onder de arm één van de betere concerten die we afgelopen zomer zagen op Pukkelpop. Op muzikaal vlak kijken we ook nog uit naar de indierock van Spoon, de folky droommeisjes van Smoke Fairies en de psychedelische folkies van Ganglians. Het programma krijgt die dag ook een stevige scheut literatuur met Michael ‘Mr. Blonde’ Madsen, de Engelse topper DBC Pierre en nog vele anderen waaronder bekende Vlaamse namen als Peter Verhelst, Patrick De Witte en Annelies Verbeke.

Deze Antwerpse blijft natuurlijk wel het kleinere broertje van het veel uitgebreidere Crossing Border Festival in Den Haag.

Alle informatie over de Antwerpse editie is te vinden op www.crossingborder.be.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!