728x90 MM

VOORBESCHOUWING: Autumn Falls Festival – 21-27 november 2011 – Brussel

Van 21 tot 27 november 2011 organiseert het onafhankelijke boekingskantoor Toutpartout, in samenwerking met vier Brusselse concertzalen de tweede editie van het Autumn Falls Festival. Op de affiche heel wat klinkende namen uit de Toutpartout en aanverwante stallen.

Tijdens deze zevendaagse treden in de AB, Botanique, Magasin 4 en Bonnefooi te veel bands aan die de moeite van het checken waard zijn. Om het een beetje overzichtelijk te houden kiezen we er hier per dag onze favorieten.

Maandag 21 november

Moeten we u nog vertellen dat het Gentse Rape Blossoms met ‘Starving Vultures At 7-Eleven’ één van de Belgische albums van het jaar heeft gemaakt. Volgens de 3voor12-recensent van dienst klonken ze vorig jaar op Incubate als ‘het muzikale equivalent van een lul met weerhaken in je oor’. Toen niet echt bedoeld als een compliment misschien. Dit jaar vond diezelfde site hun overweldigende no wave noiserock één van de hoogtepunten van het festival. Nog niet overtuigd? Luister naar de track ‘Ragged Figures’ op de nieuwste Mind The Gap.

Check ze samen met hun vrienden Ping Pong Tactics en Thank You in Magasin 4.

Dinsdag 22 november

Anika
Anika

Café Bonnefooi is die avond de plek om het Brusselse [Sic] Electric te ondergaan. De band met roots in het Bl!ndman Collectief zal daar een set spelen vol geflipte jazz en heftige instrumentale rock. Voor liefhebbers van Zu, The Ex en John Zorn.

Woensdag 23 november

Hoe je kaartjes voor The Field in de Brusselse Vaartkapoen kunt winnen kun je hier lezen. Maar naast The Field en Walls speelt een kleine kilometer verderop in de Magasin 4 Anika. Voor haar onderschatte titelloze debuut kreeg ze de hulp van Portishead-opperhoofd Geoff Barrow. In Gonzo (circus) #103 schreef (ks) over Anika: “Met Anika is de terugkeer naar analoog niet langer slechts een feestje voor de elektronische geluidspurist, maar ook een introductie in een nieuwe muziekwereld die, hoewel ze lonkt naar Nico, postpunk en krautrock, buiten de marges van het te commercieel geworden indie-genre weet te blijven.” Reden genoeg lijkt ons om haar samen met Slim Twig en U.S. Girls te gaan checken.

Donderdag 24 november

Suuns 11
Suuns - Foto: Pieter Kers

Een dag waarop we ons in twee moeten hakken. In het Koninklijk Circus is er de redelijk fantastische triple-bill met Low, Bill Calahan en Pinback. De Vaartkapoen krijgt dan weer het bezoek van een andere Gonzofavoriet van 2010, Suuns. Zij brachten in 2010 hun soms ongrijpbare debuut ‘Zeroes QC’ uit. Alleszins één van mijn favorieten van 2010. Het afgelopen voorjaar stonden ze nog in de Brusselse Botanique en niet alleen op plaat slaagt de band er in meer dan dertig jaar alternatieve muzikale (postpunk, no wave, indierock, …) geschiedenis te vertalen naar het hier en nu. In de Vaartkapoen treden ze samen op met onder andere het eveneens aan te raden Vessels.

Vrijdag 25 november

Eén naam en een naam alleen is voldoende om deze dag op Autumn Falls al meer dan interessant te maken. Matthew Herbert!. Electronicapionier par excellence. In de Ancienne Belgique komt hij zijn laatste nieuwe conceptuele worp ‘One Pig’ voorstellen. Een album over de levenscyclus van een slachtvarken. Zeiden we het al? Conceptueel, maar waarschijnlijk dus weer meer dan de moeite.

Zaterdag 26 november

Part Chimp 02
Part Chimp

Tijd om alweer naar de Brusselse Vaartkapoen af te zakken. We kunnen niet genoeg benadrukken dat futuristische mengeling tussen disco, progrock en doom van Chrome Hoof van het meest weirde is wat de laatste jaren op een podium zagen. En dat black metal drones van het Gentse Alkerdeel ook meer dan de moeite waard zijn. Maar ons hoogtepunt van de avond zal toch Part Chimp worden. Nog nooit zagen we een slechte show van de smerig klinkende noiserockers. Alleen al omdat het de laatste Belgische show is van de band moest u daar nu al staan. Ga Part Chimp uitwuiven in stijl!

Zondag 27 november

Zondag, rustdag. U mag dan zelf de keuze maken. Wil u het rustig houden ga dan naar de Botanique voor singer-songwriters Scott Matthew en Marissa Nadler. Wil u nog één keer uit uw dak gaan, dan is de Magasin 4 the place to be. Daar is het de beurt aan de mathrock van Ed Wood Jr en de Franse samenwerking Chevreuil Sakit. Echt waar, u maakt de keuze !

Meer info

www.autumnfalls.be

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!