728x90 MM

15 DAYS TO INCUBATE, dag 1: NATURAL SNOW BUILDINGS

Het Tilburgse festival Incubate werd door onze redactie onlangs omschreven als “Gonzo in festivalvorm”. En inderdaad is het programma ook dit jaar weer een overweldigende verzameling van de meest diverse artiesten die je in de marges van de cultuur kan bijeensprokkelen. Ongetwijfeld doen we zelf ter plekke een hoop waardevolle ontdekkingen, maar in de aanloop naar het festival belichten we graag al dagelijks een markante naam uit de line-up. Vandaag is dat de veelkleurige folkdrone van Natural Snow Buildings.

nsbuildings
Natural Snow Buildings

Vele muzikanten beweren vooral muziek te maken voor zichzelf, maar weinigen zijn in daad zo consequent daarin als Mehdi Ameziane en Solange Gularte, alias Natural Snow Buildings. In hun bijna vijftienjarig bestaan heeft het duo een twintigtal albums uitgebracht, voornamelijk op tape of op CDr. Maar je mag van geluk spreken als je er ook daadwerkelijk eentje in huis hebt- de oplages zijn welhaast belachelijk laag, meestal niet meer dan 50 exemplaren. Die zijn dan wél prachtig afgewerkt, met de hand vervaardigde kunstwerkjes die even intrigerend en ongrijpbaar zijn als de muziek zelf. En gelukkig is de meeste muziek wel ergens op het net te vinden, zodat de laatkomer (zoals ondergetekende) niet helemaal verstoken blijft van al dat te ontdekken moois.

De sprookjeswereld van Natural Snow Buildings treed je binnen langs het esoterische, aan fantasy en mythologie referende artwork, maar het is de muziek die je helemaal binnenzuigt. Vaak onmogelijk lange lappen bezwerende drones zijn het, al is die term veel te beperkt om het rijke palet aan invloeden te omschrijven. Folk uit alle windstreken, psychedelica en pure noise, experimentele electronica, ambient en klassiek komen samen in tracks die meestal perfect hun beeldrijke titels weten te verklanken: ‘The Fall Of Shadow Kingdom’, ‘Through Breaches In The Layer Of Fog’, ‘Slayer Of The King Of Hell’… Het duo beweert evenzeer beïnvloed te zijn door films (vooral horror), spookverhalen en occultisme als door muziek, en dat is eraan te merken.
Natural Snow Buildings is bovendien nauwelijks op een podium mee te maken, dus hun optreden in de Pauluskerk tijdens Incubate wordt er eentje om te koesteren. U vindt ons op de eerste rij.

Natural Snow Buildings – Through Breaches In The Layer Of Fog
Download gratis hun plaat ‘The Centauri Agent’ op Vulpiano Records

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!