728x90 MM

Vi.be van de maand: True Zebra

De electrorock van het Antwerpse eenmansproject True Zebra is donker, catchy en origineel. Naar eigen zeggen is zijn geluid in essentie rockmuziek, uitgevoerd met elektronische experimenten en technieken. Dat zorgt voor een herkenbaar, fris geluid in de electrorock scene, gekenmerkt door strakke grooves, industrial-achtige ritmes en unheimische melodieën. True Zebra bouwt voort op de muziek van The Residents, Can, Nine Inch Nails en Depeche Mode. Voeg daar het luchtig-dansbare van het vroege Vive La Fête werk, het eclecticisme van LCD Soundsystem, en de schaduw van, pakweg, Nitzer Ebb of DAF aan toe en je hebt True Zebra.

vibe logo klpos
Logo VI.BE

Achter het pseudoniem True Zebra gaat Kevin Strauwen schuil. True Zebra is een heus eenmansproject: Strauwen schreef de nummers, zong ze in, speelde alle instrumenten en produceerde het album. Eerder was hij actief onder de naam Uncertain Boxed Behaviour, eveneens een indie-georiënteerde electrorock act. Met het titelloze debuutalbum vindt Strauwen zich opnieuw uit. Van een meer rommelige act, met een wat onduidelijk eigen geluid ontpopt Strauwen zich als True Zebra, een strakke act met een herkenbaar geluid en dito stijl, compleet met een sterk debuutalbum dat eind september uitkwam.

Het titelloze debuutalbum van True Zebra is gevarieerd, met meerdere singlewaardige nummers die op zichzelf goed overeind blijven. Met gefluisterde vocalen, trippy natuurgeluiden (‘Boys Says Nothing’) en verontrustende pianogeluiden (‘Understand Stand’) creëert True Zebra een ronduit spookachtige sfeer. Dat doet niets af aan de dansvloer-potentie van het album. Eerste single ‘Delirious’ is een uiterst dansbare track, die al met de eerste tonen het gevoel van een zweterige nachtclub oproept. De tracks zijn sterk in hun eenvoud. Steeds opnieuw worden teksten en beats herhaalt, refererend aan industrial. De donkere, stijlvolle website en albumcover sluiten naadloos aan op het gevoel dat de plaat overbrengt.

True Zebra is geen artiest die profiteert van de jaren 1980 revival door decenniaoude muziek gedachteloos te herkauwen tot een slappe brij, maar leent van invloeden uit indie, industrial, rock en jawel, elektronische muziek uit de jaren 1980 – in dit verband moet ook pionier New Order genoemd worden – om zichzelf met een nieuw, fris geluid op de kaart te zetten.

vi.be/truezebra

Luister hier naar het debuutalbum van True Zebra:
http://soundcloud.com/truezebra/sets/true-zebra

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!