728x90 MM

Vi.be van de maand: Hellange

vibe logo klpos
vi.be

Al gravend door de vi.be database valt al snel op dat de meeste bands toch vooral liedjes schrijven, of ze zichzelf nou als rock, indie, of singer-songwriter betitelen. Niets mis mee, maar we hebben hier ook een niet-zo-geheime liefde voor donkere drones waarvan de ramen mee gaan trillen en wars zijn van zonnige verse-chorus-verse structuren. Zoekt en gij zult vinden: Hellange, weggestopt in de deelverzameling industrial/ambient/metal, maakt soundscapes die het in het donker geweldig doen.

Hellange is één man, Erick de Deyn, die tevens dienst doet als gitarist en zanger van Tannhauser. Deze Leuvense band liet op hun debuutalbum ‘Löven’ vorig jaar zoete dreampop horen, maar blijkbaar slaapt De Deyn ook wel eens minder goed, getuige de duistere klanken van de drie Hellange-nummers. Waarom het label “metal” er op is geplakt is me niet helemaal duidelijk (al dekt die term sinds Burzum’s ‘Dauði Baldrs’ een aanmerkelijk ruimere lading dan alleen maar solo’s en power riffs), want het is honderd procent dark ambient wat hij onder zijn alias maakt.

De eerste track ‘I Can Hear Wolves’ is een verstilde poging om met een enkele grondtoon en een regelmatig terugkerende puls de spanning op te bouwen. Naar mate het nummer vordert verschijnt in de schaduwen gefluister en verre echo’s, op een manier die je kaken op scherp zou te zetten bij een nachtelijk potje Half-Life. Wellicht nog wat simpel, maar de tweede track ‘DDEEMMOONN’ heeft een breder geluidspalet. Voortgedreven door spaarzame bastonen en een amper hoorbaar, maar bepalende synthesizerpartij, rolt een moody loop van bewerkte gitaar (gok ik) als een trage trein door de nacht. Stemmen waaien af en aan, tot een vervormde gitaar-drone het nummer tot een uiteindelijk stille stop brengt. Op de laatste track, ‘Slowdance’, doet De Deyn weer een stap terug. Na een stil intro van een verre trommel en zijn galm, voegt er zich een eenzame zacht-schelle drone bij, later bijgestaan door een traag thema van basnoten. Donkere en fraaie sfeermuziek

Een korte rondgang buiten vi.be leert dat er mogelijk een ep van Hellange was, is of komt; in ieder geval heeft het ding al een naam – de ‘DDEEMMOONN ep’ – en een hoes heeft gekregen. Wij wachten af. Voorts blijkt Hellange een dorp in Luxemburg, bevolkt door 606 zielen. Zeggen ze. Alles bij elkaar omineus genoeg om er voorlopig met een grote boog omheen te rijden.

http://vi.be/hellange

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!