728x90 MM

VI.BE van de maand: Dans Dans

Goed geregeld op vi.be! Een wildernis aan muziek van meer of minder vlammende (vooral) Vlamingen, in een handig systeem gegoten en lekker ruim opgezet. Als drummer van de Amsterdamse psychedelische noiseband GNOT wil je natuurlijk graag weten wat voor collega’s je zoal kunt tegenkomen bij de zuiderburen, en het aanbod daar stelt zeker niet teleur.

Flying Horseman
Bert Dockx - Foto: Caroline Lessire

Over Dans Dans had ik alleen nog maar een kort stukje gelezen in Gonzo (circus) – in de marge van het interview met Flying Horseman in januari 2011 – , maar de psychedelic garage-jazz (naar eigen zeggen een mix van Sun Ra, Ennio Morricone en Wannes Van De Velde) had ik nog niet beluisterd. Het Brussels/Antwerpse trio bestaande uit Bert ‘Flying Horseman’ Dockx, Frederic ‘Lyenn’ Jacques en Steven ‘Dez Mona’ Cassiers zou volgens onbevestigde geruchten op 20 januari 2012 – vandaag dus – een debuutalbum uitbrengen op het vermaarde Antwerpse label Conspiracy Records uitbrengen. Live en op de tracks die te beluisteren zijn op vi.be en MySpace draait het drietal er de hand niet voor om eigentijdse covers te spelen van jazzgrootheden als Sun Ra, Ornette Coleman en Thelonious Monk. ‘Freedom Suite Second Movement’ van Sonny Rollins is nog een volledig en razend samengaan van jazz en noise, maar op ‘River Man’ en ‘Misterioso’ krijgt getormenteerde blues meer de ruimte, met een vleugje filmische spaghetticountry er aan toegevoegd.

Vooral ‘Freedom’ Suite bestaat uit instrumentale krachtpatserij van de eerste orde, waarbij de gitarist speelt alsof zijn leven ervan afhangt – precies zoals in de goeie ouwe traditie van freejazz en bebop altijd al het geval was. Het snot voor de ogen, de dood of de gladiolen! Dat waren we eventjes vergeten met al die perfecte conservatoriumjazz van de laatste tijd. Geen wonder dat Bert Dockx zijn draai niet kon vinden op de muziekacademie (ook al gebeuren daar tegenwoordig net zo goed de meest te gekke dingen). Dit is toch even van een ander kaliber, met iets net effe een tikkie anders doen is niets mis.

vi.be/dansdans

Tekst: Arjan van Sorge

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!