728x90 MM

Todays Art Brussel – Leap into the void

Sinds 2006 in Den Haag, maar nu ook in Brussel: Leap into the Void is de allereerste Belgische editie van Todaysart, een festival voor ‘adventurous contemporary visual and performing arts in a variety of urban settings’.

Todays Art
Todays Art - Leap Into The Void

De settings concentreren zich hoofdzakelijk rond het zuidstation, met enkele uitlopers als MediaRuimte, Tour & Taxis en iMAL verderop in de stad. Naast performances, muziek en workshops is er ook een expositiegedeelte met een zeventiental werken van evenveel kunstenaars.

Eén locatie bevindt zich in de telefoonwinkel Smart Tel en de diepblauwe festivalbrochure geeft Rue de Fiennes 17 aan. Maar de winkel blijkt gesloten te zijn. Dan maar naar het nabijgelegen park Grisar waar een installatie van Cathy Weyders zou moeten staan. Dat is niet meteen te vinden, maar ik kom er wel te weten dat Smart Tel zich op nr. 7 bevindt. En jawel, achteraan het open en drukbevolkte internetcafé werden enkele computers tijdelijk door het festival ingepalmd. Voor deze locatie werden curatoren Anne Roquigny en Yves Bernard ingeschakeld om enkele online projecten van internationale kunstenaars te selecteren die sociale netwerken en het internet als ingrediënten gebruiken. Interessante plaats, maar er heerst een woelig sfeertje zodat rustig plaatsnemen achter een computer een complexe opgave wordt.

Crowd DJ
Crowd DJ

In The Egg – een recent geopende culturele broedplek – bevindt zich de grootste cluster van de expositie. Eenmaal daar gearriveerd, wordt het leap-into-the-void gevoel steeds tactieler: ondanks met de brochure in de hand ben je niet zeker wat er aan het gebeuren is. Het is de startavond van het festival en ik heb het gevoel dat ik te vroeg op het feestje ben gearriveerd. Hier en daar worden de laatste voorbereidingen getroffen, kunstenaars zijn nog werk aan het installeren en de medewerkers achter de infobalie overlopen nog een korte stand van zaken. Iets verderop wacht de interactieve installatie/racebaan Vinyl Rally op winzieke  gameplayers, kijkt het charmante dansvloertje van Crowd DJ uit naar feestgangers en hoopt het papiersnipperswerk van Anne Sevellec op enkele geïnteresseerde blikken.

Maar waar is Mixtape? De infobalie weet te vertellen dat dit samen met Gigloo geannuleerd werd. En waar speelt Murcof + AntiVJ straks? Antwoord: daar… ergens.

Anne Sevelec
Anne Sevelec

Leap into the Void is niet enkel voor de medewerkers en deelnemende kunstenaars een allereerste sprong in het diepe. De bezoeker tuimelt mee. In het gelijknamige werk van Yves Klein uit 1960 springt de kunstenaar van een gevel naar beneden. Het werk – een fotomontage – toont een momentopname waarin hij zweeft tussen tussen het dak en het harde straatbeton. Of het expositiegedeelte van de Brusselse Todays Art blijft zweven of tegen het beton smakt is nog niet duidelijk. Binnen het uitgebreide progamma is het geen evidentie om een tentoonstelling in stand te houden en niet te laten functioneren als handig tijdverdrijf tussen de performances en muziekvoorstellingen die de eigenlijke kern van het festival vormen.

Ondertussen zijn de drie festivaldagen zo goed als gepasseerd en heeft het feestje op volle toeren gedraaid. Tip: kom gewoon niet te stipt op tijd en dan loopt het wel los.

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!