728x90 MM

TIP: STRP Biënnale: kunst, muziek en technologie in Eindhovense Klokgebouw

Er was eens een event waarin kunst, techonologie, experimentele popcultuur en wetenschap samensmelten… Onder andere Modeselektor, SBTRKT, Hudson Mohawke, kunstenaars en robots zullen tussen 1 en 10 maart acte de présence geven  in de voormalig ‘verboden stad’ van Philips. 

STRP Biënnale 2013 is een totaalevent waarin naast kunst en technologie, ook experimentele popcultuur en wetenschap op eigenwijze manier samenkomen. Alle disciplines met het oog op de toekomst komen aan bod: van elektronische muziek, performances en film tot installatiekunst, design en robotics. Voeg daar een aantal internationale kunstenaars, de contouren van een City of Cyborgs en een Do It Yourself-machinepark  aan toe en de hedenfaagse hybride van kunst en technologie is compleet.

strp Een programma van 10 dagen. Yes! Welke dagen mag dan ik echt niet missen? Het zwaartepunt van STRP liggen voornamelijk in de weekends.
Vrijdag 1 maart zal het Klokgebouw voor het eerst worden overgenomen door de kunst van de toekomst. Op gepaste wijze zal het festival worden geopend. Hierbij zullen de nodige robots, elektronische effecten en technologische performances niet ontbreken!  Verder zijn er performances van Stelarc (22.15 uur), The New Machine Era (23.00 uur), CENC (23.15 uur) en Daito Manabe (00.00 uur). De deejays van Broke zorgen voor de muzikale omlijsting. Een dag later zullen Modeselektor, SBTRKT (DJ set), Hudson Mohawke (DJ set), Apparat (DJ set), Lunice, Martyn (DJ set), Mala in Cuba, Machinedrum, Eprom, Holy Other, Petite Noir, Jameszoo en Piro de zaal op zijn kop zetten met hun vooruitziende blik. Pompende beats en dreunende bass verzekerd!

Het tweede weekend van het festival, op vrijdag 8 maart om precies te zijn, brengt kunstenaar Ryoji Ikeda de Nederlandse première van zijn nieuwste totaalperformance Superposition. Gevolgd door de wereldpremière van technoheld Martyn’s nieuwste live show waarin hij wordt bijgestaan door de Eindhovense kunstenaar Erosie en de Franse filmmaker Xavier Magot. Het weekend van Ryoji Ikeda kan in ieder geval al niet meer stuk; zaterdag 9 maart staat deze kunstenaar opnieuw in de spotlights.
De hedendaagse relatie tussen mens en machine blijft een intrigerende, zo blijkt ook in een City of Cyborgs. Deze ministad is een vrijplaats voor gerenommeerde internationale kunstenaars en ontwerpers als Revital Cohen, Marguerite Humeau, Jordi Puig, Lucas Maassen, Johnny Hardstaff en Gustav Hoegen. Een moment van bezinning waarin mens en machine op verrassende, en vooral vernieuwende wijze met elkaar vergroeien.
Ook het installatieproject The New Machine Era belooft een opzienbarende gebeurtenis te worden. Een eerste proeve van een ‘proeftuin voor 2018’ waarvoor diverse teams van low-tech doe-het-zelvers en artistieke techneuten tientallen zelfgebouwde machines met elkaar verknopen tot één groot Rube Goldbergachtig spektakelstuk.

Voor het laatste nieuws check www.facebook.com/strpfestival of www.strp.nl

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!