728x90 MM

TIP: PERFORMATIK: Een eigenwijs samenspel van beeldende- en podiumkunsten

Wat zou het resultaat zijn van een huwelijk tussen beeldende kunst en podiumkunsten? Inderdaad: Perfomatik 2013. Een eigenwijze gebeurtenis die beeldend kunstenaars uitnodigt om voor een keertje het theater in te trekken, en performers zich eens te richten op een tentoonstellingsruimte. Een kruisbestuiving van het hoogste niveau, waarbij het doel interessant en tegelijkertijd heel simpel is: samen tot iets nieuws komen.

Dat de mens en beeldende kunst steeds vaker samen komen bewezen afgelopen jaren onder andere Tate Modern en MoMa. Afgelopen zomer opende Tate Modern (Londen) met The Tanks: Art in Action. Sinds 2008 heeft Het MoMa  performance art al opgenomen in zijn hoofdprogramma. Een interessante evolutie die belangrijke vragen oproept binnen en buiten het museumwezen: Kan op deze manier performance art zijn provocerende, brutale en kritische houding bewaren? Hoe kun je  live gebeurtenis conserveren? En moet je dat eigenlijk wel willen? Kijken musea en hun publiek wel eens verder dan de spektakel- of eventwaarde van een tentoonstelling?

martin creed
Martin Creed

Tijdens Performatik 2013 trekt laat beeldend kunstenaar en Turner Prize-winnaar Martin Creed zijn licht schijnen op klassiek ballet, en beklimt het graphic-novelartiestenduo Hippolyte Hentgen het podium van de Beursschouwburg. Ook zal Het Musée de la danse van choreograaf Boris Charmatz samen met enkele tentoonstellingscuratoren en een handjevol performers een tentoonstelling-in-beweging-maken. Ook choreografen en beeldend kunstenaars zullen hun krachten bundelen tijdens  Maria Hassabi meets Jimmy Robert, Vincent Dunoyer meets Berlinde de Bruyckere,Trajal Harrell meets Sarah Sze (Biënnale Venetië 2013).

Tijdens Performatik gaan zeven voorstellingen in Belgische premiere… Allemaal in formats van maximaal en half uur. Op deze manier kun je dus naar hartelust combineren, proeven, en ervaren hoe een huwelijk tussen beide kunsten aanvoelt.

Performatik 2013 vindt plaats van 22 februari tot en met 3 maart 2013 in het Kaaitheater (Brussel). Meer informatie over de artiesten en voorstellingen? Blader hier door de Performatikbrochure.

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!