728x90 MM

TIP: Gonzo (circus) in Kunstlicht

Tijdschrift Kunstlicht

Deze maand vind je de pronkstukken van Gonzo’s redacteuren niet alleen op je deurmat. Het wetenschappelijke tijdschrift Kunstlicht heeft deze maand een scheutje Gonzo in zich. Het blad voor beeldende kunst, beeldcultuur en architectuur bevat deze editie namelijk een artikel van Robert Muis en Gé Huismans’ Mind The Gap #96.

Kunstlicht heeft in dit nummer het thema Muziek. Eerder al, in 1985, stond het blad in het thema van muziek. Aanleiding toen was de driehonderdjarige geboortedag van onder andere Johann Sebastian Bach en Georg Friedrich Händel. Nu, 27 jaar later, pakken ze dit thema nogmaals op. Kunstlicht leende voor de editie Robert muis’ artikel over Stelios Manousakis. Dit stuk verscheen eerder al in Gonzo #103, maar werd, niet verwonderlijk, de moeite bevonden om nogmaals naar de drukker te laten gaan. Naast het gedrukte werk is Mind The Gap #96 deze editie een waar presentje voor trouwe Kunstlicht abonnees.

Tijdschrift Kunstlicht
Tijdschrift Kunstlicht

Het thema Muziek komt niet uit de lucht vallen; het is een weloverwogen keuze. Kunstlicht vertelt hierover: “Anno 2012 lijkt muziek opeens een aantal musea – voorheen gesloten bastions van de beeldende kunst – te koloniseren. Het Van Gogh Museum laat in de tentoonstelling Dreams of Nature symbolisme van Van Gogh tot Kandinsky de bezoeker middels muziekfragmenten de kruisbestuiving tussen de verschillende kunstdisciplines uit de tijd van het symbolisme horen.

In de serie Temporary Stedelijk 3 liet Het Stedelijk Museum in Amsterdam kunstenaars en muzikanten antwoord geven op de vraag: Hoe klinkt een gebouw? Gebruikmakend van de akoestische eigenschappen van de gerenoveerde oudbouw uit de jaren zestig, diende TrouwAmsterdam, populair in het hoofdstedelijke clubcircuit, als podium, decor en klankkast tegelijk. Deze tentoonstellingen tonen hoe de relatie tussen muziek en beeldende kunst of architectuur niet alleen als vraagstuk actueel blijft maar ook steeds meer als gegeven beschouwd wordt.”

Kunstlicht verschijnt drie keer per jaar (twee enkelnummers en een dubbelnummer). Het tijdschrift Kunstlicht is een uitgave van Stichting Kunstlicht. Nummers zijn te bestellen via de website.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!