728x90 MM

TIP: Distels ‘ULTRA2012’ nu uit op cassette en binnenkort live in Kortrijk en Utrecht

‘ULTRAeinde’ heette de slotavond van ULTRA2012, de korte maar krachtige her(be)leving van Nederlands belangrijkste post-punkstroming. Maar aan de echo van een invloedrijke stroming komt niet zomaar een einde; met ‘ULTRA2012’ houdt Distel de herinnering levend.

a3047842759 2
Distel – ULTRA2012

Distel trad in maart 2012 op in de Extrapool in hun thuishaven Nijmegen, als onderdeel van het ULTRA2012-programma. Speciaal voor die gelegenheid bracht de band vijf covers ten gehore van Mekanik Kommando, een van de belangrijkste bands uit de ULTRA-beweging, naast onder meer de Minny Pops en Nasmak. Distel-voorman Æter (Peter Johan Nijland) vertelde destijds hoe hij de beweging had ontdekt: “Ik was net geboren toen ULTRA goed en wel op z’n einde liep, maar zo’n zeven jaar geleden, na het ontdekken van De Div, ben ik een tijd dieper in de Nederlandse pop-underground gedoken en was na het beluisteren van de ULTRA tape helemaal verkocht.” Gegrepen liep Nijland een tijd lang rond met het idee om iets met ULTRA te doen, waarna hij ontdekte dat hij niet de enige was. Er bleek een Facebook-groep te zijn, en het en der initiatieven te worden ontplooid, sluimerende interesse die uiteindelijk culmineerde in ULTRA2012. Nijland was actief in de organisatie van de Nijmeegse avond van het programma, waar ook zijn band optrad. Iedere act die avond was gevraagd zich te laten inspireren door een van de oorspronkelijke ULTRA-bands, en Distel koos destijds voor stadgenoten Mekanik Kommando. De band speelde die avond vijf covers van nummer van ‘It Would Be Quiet In The Woods If Only A Few Birds Sing’, het eerste MK-album uit 1981. Diezelfde nummers verschijnen nu op de cassette ‘ULTRA2012’, uit op het Zweedse Beläten-label, aangevuld met de muziek die Distel maakte voor de trailer van de manifestatie.

Untitled-1 Beläten bracht sinds 2012 onder het banier ‘Post Avangarde Pop For A Pre-Apolcalyptic World’ een twintigtal releases uit. Industrial, elektro, dark ambient, vaak met een occulte en rituele ondertoon, die ook nadrukkelijk tot uiting komt in de esthetiek van het label. Gevraagd naar de beweegredenen zegt Thomas Ekelund, die zelf muziek maakt als Trepaneringsritualen, Beläten dan ook niet zo zeer te zien als een label, maar meer als een verkenning van de cult-achtige kwaliteiten van de kunsten. “Ik wil een sekte van volgers creëren,” zegt hij, “die meebewegen in de richting waar ik in beweeg.” Naast bands uit eigen regio, bracht Beläten inmiddels ook werk uit van de Amerikaanse black metal/noise-band Sutekh Hexen, het mysterieuze (en onvolprezen) elektro/industrial-project German Army (ook uit de VS), en een samenwerking van Mika Vainio met Joachim Nordwall. En nu dus Distel. “Ik ken Distel al een paar jaar, en ben altijd een fan geweest van hun muziek. Ik suggereerde dat ze iets op Beläten zouden doen, en toen gaven ze me ‘ULTRA2012’, en ik ben blij en vereerd het te mogen uitbrengen! Ik schaam me het toe te moeten geven, maar ik had tot kort geleden nooit van de ULTRA-beweging gehoord. Wat raar is, want ik heb naar een boel Nederlandse bands uit die tijd geluisterd, inclusief Mekanik Kommando.”

Hoewel het woord ‘retromanie’ tegenwoordig wat minder lijkt te vallen dan een paar jaar geleden, lijkt de geest van de nostalgie soms toch nog niet terug in de fles. Wat vindt Ekelund van al die interesse in het postpunk-verleden? “Ik vind het geweldig dat mensen naar dat tijdperk terugkeren en het verder verkennen. Ik ben te jong te hebben om het zelf te kunnen hebben ervaren, maar muziek – en kunst in het algemeen – uit de periode 1975-1985 is een constante bron van inspiratie. Het was een avontuurlijke tijd, en moderne muziek zou er zeker bij gebaat zijn avontuurlijker te worden. Ik heb weinig interesse in bands die gewoon een bepaald geluid na-apen, maar des te meer in bands die hun invloeden nemen en ze tot iets nieuws maken – iets waarvan ik denk dat Distel het met verve doet.”

‘ULTRA2012’ is nu uit als cassette en download. Distel speelt 21 februari in cinéPalace te Kortrijk, en 18 mei samen met Puin+Hoop en Näo in Tivoli te Utrecht. Op Beläten is ook nieuw werk uit van Grand Mal X en Dmitry Distant.

belaten.bandcamp.com/album/ultra2012
www.facebook.com/spekktredistel
www.belaten.se

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!